dzisssabel 29.03.09, 11:15 Szukalam w kilku slonikach i niestety nie moge znalezc takiego slowka. Interesuje mnie jego angielski odpowiednik zarowno doslowny ( o jedzeniu ) jak i przenosny, np. lekkostrwany film. dziekuje za wasza pomoc i. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ioreta Re: lekkostrawny 29.03.09, 11:50 Proponuję: - light (w znaczeniu lekki, przeciwieństwo to heavy - ciężkostrawny) - digestible - łatwo przyswajalny, łatwy do strawienia Lekkostrawny w znaczeniu przenośnym to wg mnie np. light, easy (movie/film) ----- www.angielskidlakazdego.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
karul best illustrated 29.03.09, 14:47 this way: I am hungry as we only had light lunch; She was famous for her light souffles; This film belongs to lighter fare, etc. They served this very heavy soup and I could not sleep afterwards Odpowiedz Link Zgłoś
ioreta Re: best illustrated 30.03.09, 19:28 karul, świetne przykłady :) Kupiłam dzisiaj mleko sojowe, wyprodukowane w Belgii. Jest tam tekst w kilku językach. Odpowiednikiem słowa "lekkostrawny" jest "easy to digest". Odpowiedz Link Zgłoś