Dodaj do ulubionych

Problemy z połączeniem dekoder - nagrywarka - TV

IP: *.echostar.pl 20.06.11, 14:41
Przeglądałem wiele forów i znalazłem podobne tematy ale z innymi dekoderami.
Mam problem z połączeniem dekoder zyxel 1001H - dvd LG RH 387H( w pozycji standby) - TV
jak nagruwarka jest włączona to wszystko śmiga jak jest podłączenie dekoder -TV też śmiga:)
Na tym forum kiedyś Kornik pomógł Amatorowi(forum.gazeta.pl/forum/w,518,74382882,78778269,Re_Jak_podlaczyc_nagrywarke_dvd_do_tunera_tv_sat.html) tylko że tam był dekoder w wyjściem scart a u mnie dekoder ma wyjście na 3 cinch i kabel cinch- EUR
ustawienia ją posprawdzane i tylko na standby jest kicha. Będę wdzięczny za pomoc.
Może kolega Kornik jest jeszcze aktywny:))
Obserwuj wątek
    • Gość: Kornik Re: Problemy z połączeniem dekoder - nagrywarka - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 09:41
      Nie wiem czy problem jeszcze jest aktualny, ale jeśli tak, to potwierdź, czy dobrze rozumiem Twoje podłączenia:
      1. Dekoder ma wyjścia cinch, te wyjścia są podłączone kablem cinch-scart do wejścia w nagrywarce.
      2. Wyjście z nagrywarki jest podłączone kablem scart-scart do TV
      3. jak nagrywarka jest włączona to sygnał z dekodera przechodzi do TV, jak damy nagrywarkę w tryb stand-by sygnał przestaje przechodzić dalej
      Dobrze rozumiem?
      • Gość: Kornik Re: Problemy z połączeniem dekoder - nagrywarka - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.11, 12:59
        Próbowałeś zmienić ustawienia wejścia AV2 (strona 16 instrukcji) na INNE lub DEKODER ?
        • Gość: Flacha Re: Problemy z połączeniem dekoder - nagrywarka - IP: *.echostar.pl 16.08.11, 15:49
          Witaj Kornik - sorry że tak długo było cicho ale urlop bez lapka , dokładnie jak opisałeś tak właśnie jest podpięty a ustawienia zmieniałem i nic. Ponoć gdyby było tv z wejściem HDMI to by było można puścić dodatkowo połączyć bezpośrednio dekoder do tv a kiedy bym potrzebował coś nagrać to przez nagrywarkę. Problem nadal występuje i nie znalazłem rozwiązania do dziś:((
          • Gość: Kornik Re: Problemy z połączeniem dekoder - nagrywarka - IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.11, 12:00
            Zrobiłbym jeszcze jedną próbę. zamiast dekodera podłączył inne źródło z wyjściem SCART (np. DVD, inny dekoder). W złączu scart oprócz żył sygnałowych jest też żyła sterująca i włączając jedno urządzenie załącza się tez drugie podłączone do niego np włączasz DVD i automatycznie załącza się ampli. Może w tej nagrywarce w trybie uśpienia sygnał nie przechodzi i dopiero podanie sygnału sterującego na pin 16 sprawia, że część elektroniki się budzi i przesyła sygnał dalej. Jeśli tak będzie, to może być problem z Twoim dekoderem (bo skąd weźmiesz sygnał sterujący?). Jeśli TV ma dwa wejścia, to można pokombinować z podłączeniem dekodera do jednego wejścia a nagrywarki do drugiego. Źródło będziesz wybierał pilotem TV. Sygnał z dekodera trzeba by było rozdzielić i dodatkowo podać na wejście do nagrywarki (żeby móc nagrywać). Tylko, że nie wiem, czy zwykła złączka Y wystarczy do tego, może sie okazać, że potrzebujesz aktywny splitter (rozdzielacz ) np:
            sklep2.hdp.com.pl/go/_info/?id=67
            To jest akurat jakiś hi-end za duże pieniądze, ale pewnie da się kupić coś prostszego z rozdzieleniem tylko na 2 kabelki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka