Dodaj do ulubionych

Universum od Quelle'a - ktoś zna?

04.01.05, 09:21
Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku!!

Universum to marka, pod jaką Quelle wysyłkowo sprzedaje sprzęt
elektroniczny. W polskiej ofercie mają sprzęt audio, telewizory, a nawet
zestawy kina domowego.
Czy ktoś coś słyszał na temat tej marki, lub miał sposobność takowy sprzęt
używać. Poznam chętnie wszystkie opinie - zastanawiam się czy coś od nich nie
kupić, ale muszę wiedzieć czy w ogóle warto.

PZDR
V.
Obserwuj wątek
    • Gość: azm2 Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.05, 10:14
      Universum to wspólna marka handlowa dla produktów od różnych producentów.
      Istnieje już od kilkudziesięciu lat - widziałem katalogi Quelle z lat 70. O ile
      wiem, to są produkty różnych firm, kiedyś firmy japońskie (rozpoznałem Aiwę i
      Sharpa), teraz koreańskie i być może japońskie jeszcze też.
      • vojtask Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? 04.01.05, 11:44
        A co sądzić o jakości / trwałośći produktów sprzedawanych jako Universum

PZDR
        V.
        • Gość: Andrzej Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? IP: *.mim.pl / *.mim.pl 04.01.05, 14:15
          mam stare video i jest to Aiwa w srodku. Co sadzic o jakosci? To samo co
          o "oryginalnych" Japoncach i Koreancach - wszystko zalezy od tego na jaki
          egzemplarz trafisz.

Polecam bardziej zaglebienie sie w zasady na jakich ludzie postrzegaja marke.
          Wtedy bedziesz wiedzial jak to wszystko dziala :).
          • vojtask Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? 06.01.05, 12:47
            Tu akurat mi nie chodzi o postrzeganie marki, tylko oto, czy warto taki sprzęt
            pod nazwą Universum w ogóle kupować, czy jest to tylko i wyłącznie strata
            pieniędzy...

PZDR
            V.
            • Gość: Andrzej Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:40
              Postrzeganie marki jest tu akurat rzecza bardzo istotna: kupilbys Mercedesa pod
              etykietka Daewoo, gdybys byl zewszad przekonywany ze to w 100% Mercedes? Pewnie
              wciazbys sie wahal jak ja i wiekszosc ludzi. Jest to naturalne, dlatego i po
              naszych drogach jezdzi wiecej Mercedesow niz Leganzy, ktora w istocie jest
              Mercedesem, tyle ze o wiele tanszym. Tak jest i ze sprzetem: kupujac Universum
              kupujessz Aiwe, Akai czy Sharpa, z tym ze z inna plakietka mowiaca o wytowrcy.
              Tzw outsourcing jest rzecza arcypowszechna: ludzie mysla ze kupuja buty Nike z
              fabryki Nike, szyte przez preacowniekow Nike, podczas gdy ta firma i dziesiatki
              innych nie ma nawet jednej wlasnej fabryki.

Chcesz odpowiedzi, wiec moim zdaniem (co pisze ponownie) jest tak, ze w
              dzisiejszych czasach zalezy na jaki egzemplarz trafisz, nie to jaka kupisz
              firme. To nie to samo co 15 lat temu kiedy telewizory Sony po prostu byly
              najlepsze. Teraz liczy sie przede wszsytkim, choc nie tylko, obnizanie kosztow.

Reasumujac: wybierzesz sam, ja w takim zakupie nie widze nic zlego, za to widze
              rzecz b. wazna: oszczednosc :).

Pozdrawiam rowniez
              • vojtask Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? 07.01.05, 12:15
                Dzięki za odpowiedź.
                Wszystko to prawda, co piszesz. Tak czy inaczej przy zakupie towaru firmy
                (nikogo nie obrażając) Bluesky, First, Elta czy podobnych
                (Universum ?????????????????) ryzyk - fizyk.

PZDR
                V.
                • Gość: Andrzej Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? IP: *.blich.krakow.pl 08.01.05, 16:55
                  Mysle ze Universum jest lepsza marka/niemarka (bo przecie to wlasciiwie
                  wewnatzr uznana Japonia) od Bluesky, Elty, czy First. A przeciez tak naprawde
                  liczy sie to co jest w srodku, a nie na etykietce.
                  • vojtask Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? 11.01.05, 14:36
                    Etykietka etykietką, ale jak sprawdzić kto jest producentem tego, co w środku
                    nie tracąc np, w przypadku nowego sprzętu, gwarancji

PZDR
                    V.
                    • vojtask Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? 11.01.05, 15:37
                      A tak swoją "szosą" czy ktoś zna jakiś adres "domowy" Universum...
    • vojtask Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? 21.02.05, 11:42
      Pozdrawiam po przerwie i podbijam wątek.

A przy okazji pytanie: kto serwisuje sprzęt sygnowany jako Universum?

PZDR
      V.
      • Gość: azm2 Re: Universum od Quelle'a - ktoś zna? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.02.05, 19:20
        Sprzęt Universum jest sprzedawany w Niemczech przez dom towarowy Quelle, więc
        ich pytaj. Nie słyszałem o sprzedaży Universum przez polską firmę.
    • Gość: mismin666 uniwersum IP: *.play-internet.pl 20.10.13, 20:51
      Witam,jeśli chodzi o wzmacniacze ,to naprawiałem i sądzę że są przyzwoite na japońskich częściach,czasem lepiej wykonane niż ,wiele innych markowych,to też morze zależeć od modelu ,czasem tylko wygląd marny,brak estetyki tylko to ,można zarzucić .
    • Gość: JJ Universum IP: *.warszawa.vectranet.pl 31.08.15, 01:22
      Miałem odtwarzacz cd , Universum , plastik koreański ,jeden z pierwszych tanich cd , ale szybko wymieniłem na Akai , który mam do dzisiaj i używam ze słuchawkami Goldring 150 , dobrze się łączą z cd 55 . ( choć nieco lepiej było z Music Halem 25,2 , który jako wzmacniacz posiada b dobry wzmacniacz słuchawkowy ) . Koreańskie urządzenie nie było w pełni stabilne , czasem coś " się działo ... Japończyki są nieco lepszej jakości , choć wszystko zależy od typu i egzemplarza .
      A co Mercedesa pod nazwą Dewoo ....To był właśnie taki model " , terenowy Musso , który miał silnik od Mercedesa , chyba na licencji ? ...albo autentyczny ? ...Nazwał się Dewoo , ale miał być sprzedawany w Europie pod nazwą Kia ...o ile dobrze pamiętam../?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka