Dodaj do ulubionych

czy 'szerokie' TV to syf??

IP: *.gdynia.mm.pl 28.12.06, 17:22
zastanawiam się po obejrzeniu całej ściany w sklepie - niestety obraz jest
GORSZY niż na moim konwencjonalnym TV

jak to możliwe? bo myślałem, że jak za coś buli się 4tys i więcej, to ma się
coś lepszego, tymczasem normalny obraz telewizyjny jest beznadziejny - widać
duże pixele, rozmyte, większość twarzy jest 'rozlana' (na szerokość), mimo, że
wygląda na to że jest to panoramiczny obraz

czy jedynie odbieranie programu HD ma sens na takich telewizorach???

kto się zna?
Obserwuj wątek
    • Gość: drobo Re: czy 'szerokie' TV to syf?? IP: *.petrus.pl 28.12.06, 19:49
      z mojej działki: "góral" za 4 tys. i więcej niekoniecznie jest lepszy
      od "holendra" za 400 zł i mniej... zwłaszcza do jeżdżenia po mieście :-)
    • Gość: ? Re: czy 'szerokie' TV to syf?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 20:50
      one tak mają :-)

przynajmniej na razie i w najbliższej przewidywalnej przyszłości...
    • uruk-hai Re: czy 'szerokie' TV to syf?? 29.12.06, 12:26
      Ma sens jeszcze oglądanie filmów DVD. A zwłaszcza na takich odtwarzaczach które
      mają upscalling.(no ale to oczywiscie kosztuje) Sygnał telewizyjny na ogół jest
      badziewny (np Cyfra + , która mam) - możliwe że nowe telewizory posiadające
      elektronike pozwalajaca na upscalowanie obrazu zmieniłyby Twoje podejście do TV
      LCD. Oczywiście im więcej stacji (na platformach cyfrowych 'n' i 'Cyfra+' są
      już pewne jaskółki) nadających sygnał HD tym lepiej - w końcu ( w co
      wierzę) "stanie się światłość" i telewizory do oglądania telewizji HD nie bedą
      li tylko wątpliwym zbytkiem....
      • Gość: a Re: czy 'szerokie' TV to syf?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 22:31
        zbliżający się rok będzie przełomowy, jesli chodzi o telewizję HD, a także
        sprzęt HDTV (np. odtwarzacze HD-DVD i blue-ray). Może więc duży plazmowy
        telewizor jednak ma sens. A co do słabej jakości sygnału, to polecam... dobrze
        ustawioną antenę analogową na dachu - ze wzmacniaczem. Jakość obrazu jest
        lepsza, niż z przekazu cyfrowego.
        PS. robiłem porównanie synnału analogowego TVP i testowego sygnału DVB-T tej
        samej stacji. Sygnał analogowy wygrywa. (nie mówię już o niektórych kanałach
        DVB-S, bo tam zdarzają się takie, przy których jakość VHS, to high-end ;-)
        pozdrawiam!
        • ing.elec Analog vs. DVB-T 29.12.06, 22:54
          > PS. robiłem porównanie synnału analogowego TVP i testowego sygnału DVB-T tej
          > samej stacji. Sygnał analogowy wygrywa. (nie mówię już o niektórych kanałach
          > DVB-S, bo tam zdarzają się takie, przy których jakość VHS, to high-end ;-)
          > pozdrawiam!

Rownie dobrze mozesz porownywac predkosc samochodow na podstawie ilosci drzwi.
          Prawda jest taka, ze nagrany w dobrej jakosci i nadany z optymalna bitrate
          program DVB-T bije nawet silny sygnal z analogowej anteny dachowej. O mozliwym
          dzwieku w 5.1 albo alternatywnej wersji jezykowej nie wspominajac.

Prawda jest niestety rowniez, ze wiele stacji oszczedza i nadaje z bardzo
          ograniczonymi bitrate. Lub/i upychaja za duzo kanalow w jednym bukiecie. Przy
          sredniej rzedu 1,5..2 MB/s tego nie da sie ogladac, bo kazda zmiana jasnosci
          obrazu albo kazde nowe ujecie to najpierw caly ekran w kwadracikach. Natomiast
          wartosci 4..5 MB/s to na prawde przyjemne ogladanie. Nawet tak krytycznego
          materialu, jak koncert rokowy z iluminowanym ciaglymi silnymi blyskami ciemnym
          tlem i szybkimi skokami ujec.

Tak wiec ryczaltowe wypowiedzi "DVB-x rulez" vs. "DVB-x sucs" (niepotrzebne
          skreslic) sa bez sensu. Poza tym poczekaj na regularne nadawanie. Albo wybierz
          sie w okolice, gdzie regularne nadawanie odbywa sie od kilku lat.

(nie mówię już o niektórych kanałach
          > DVB-S, bo tam zdarzają się takie, przy których jakość VHS, to high-end ;-)

Jakbys te same kanaly zobaczyl rownolegle na DVB-T, to wyrzucilbys telewizor z
          okna. DVB-S ma zasadniczo wieksze bitrate na bukiet i kanal od -T. Ale podla
          jakosc niektorych kanalow to nie wina technologi, lecz jej uzytkownikow - stacji
          telewizyjnych. Albowiem sa i kanaly z absolutnie zadowalajaca jakoscia obrazu.

Pozdr.

I.
          • Gość: Joozeek Re: Analog vs. DVB-T IP: 194.176.105.* 30.12.06, 16:56
            Kiepska jakosc obrazu bierze sie z kiepskiej jakosci sygnalu. Niestety w polsce
            nikt ( prawie) nie nadaje sygnau 16:9 przez co Tv panoramiczny wydaje sie
            zbedny. Co innego np w UK gdzie kazdy moze odbierac tv cyfrowa w 95% nadajaca w
            panoramie.
            A jak podepnie sie obraz HD czy to z komputera czy z satelity to dopier widac
            za co sie zaplacilo.
            • Gość: a Re: Analog vs. DVB-T IP: 195.8.220.* 31.12.06, 11:03
              Panie inżynierze! Nie pisałem o TEORII, tylko o praktyce, czyli stanie
              faktycznym. To, że możliwości emisji cyfrowej są większe, niż analogowej jest
              tak oczywiste, że szkoda o tym pisać. Szkoda, że nadawcy/dostawcy sygnału
              niezbyt często wykorzystują pełne możliwości, które daje technika.
              pozdrawiam!
              • ing.elec Teoria vs.praktyka 31.12.06, 12:09
                Gość portalu: a napisał(a):

> Panie inżynierze! Nie pisałem o TEORII, tylko o praktyce, czyli stanie
                > faktycznym.

Pozwole sobie zacytowac.
                a napisal/a:
                "PS. robiłem porównanie synnału analogowego TVP i testowego sygnału DVB-T tej
                samej stacji."

Ja mam natomiast od prawie dwoch lat w DVB-T 28 regularnie nadawanych kanalow
                publicznych i prywatnych.

Plus hard-disk-receiver, plus doswiadczenia z kilkoma innymi typami i markami
                odbiornikow, plus doswiadczenia z uruchamianiem odbioru u innych w roznych
                strefach natezenia sygnalu i roznymi antenami fabrycznymi i wlasnej roboty. Plus
                czeste obcowanie z kilkudziesiecioma kanalami FTA DVB-S, z ktorych przynajmniej
                kilkanascie nadaje porzadne bitrate.

Wiec kto pisze o teorii, a kto o praktyce?

Wspomniana praktyka wskazuje, ze ten sam program nadawany w -S ma najczesciej
                lepsza jakosc obrazu, niz nadawany w -T.

> To, że możliwości emisji cyfrowej są większe, niż analogowej jest
                > tak oczywiste, że szkoda o tym pisać. Szkoda, że nadawcy/dostawcy sygnału
                > niezbyt często wykorzystują pełne możliwości, które daje technika.

W wypadku DVB-S polscy odbiorcy sa skazani na pazernosc Polszytu i Czyfry. Nieco
                obcowania z porzadnymi kanalami FTA (np. niektorymi niemieckimi) pokazuje, w
                jakiej jakosci mozna nadawac. Jesli sie chce.

Pozdr.

I.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka