Dodaj do ulubionych

Help!!! Połączenie optyczne

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 01:11
podłączyłem ampituner yamaha 440 z kartą dzwiękową hercules fortissimoIII
kablem optycznym, problem w tym że nie wykrywa sygnału. Skończyły mi się
pomysły co może byc tego przyczyną. Może ktos wie jak skonfigurowac aby w
koncu to zagrało.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Ing. elec. Re: Help!!! Połączenie optyczne IP: *.d.pppool.de 02.11.03, 13:51
      Gość portalu: vxam napisał(a):

> podłączyłem ampituner yamaha 440 z kartą dzwiękową hercules fortissimoIII
      > kablem optycznym, problem w tym że nie wykrywa sygnału. Skończyły mi się
      > pomysły co może byc tego przyczyną. Może ktos wie jak skonfigurowac aby w
      > koncu to zagrało.

Prawdopodobnie wejsie nie jest przypozadkowane wybranemu zrodlu. W tym modelu
      wejscia cyfrowe mozna dowolnie przypozadkowywac zrodlom.

POza tym kolejnosc szukania:
      1. Sprawdz, czy nie wetknales kabla na karcie do wejscia, a na wzmacniaczu do
      wyjscia :-)
      2. uzyj innego kabla
      3. uzyj innego wzmacniacza

Pozdr.

I.
      • Gość: vxam Re: Help!!! Połączenie optyczne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.03, 15:57
        Udało mi sie uzyskac dzwiek na amplitunerze, natomiast teraz mam nowy problem..
        Przy odtwarzaniu filmów dvd nie moge uzyskac trybu dolby digital lub dts.
        tylko stereo (ew. dolby pro logic.
        Gdzie to sie konfiguruje?

Pozdrawiam
        • Gość: Ing. elec. Re: Help!!! Połączenie optyczne IP: 212.6.124.* 03.11.03, 09:21
          Gość portalu: vxam napisał(a):

> Udało mi sie uzyskac dzwiek na amplitunerze,

W deche. Napisalbys przynajmniej, gdzie byl problem.

> natomiast teraz mam nowy problem..
          > Przy odtwarzaniu filmów dvd nie moge uzyskac trybu dolby digital lub dts.
          > tylko stereo (ew. dolby pro logic.
          > Gdzie to sie konfiguruje?

Tamze. Zapewne przypisujac jedno wejscie cyfrowe do jakiegos zrodla skasowales
          niechcacy jednoczesnie to drugie. No i zostalo tylko analogowe polaczenie z
          odtwarzaczem.

Poniewaz ta Yamaha ma jedno wejscie optyczne i jedno elektryczne, a to optyczne
          chcesz uzywac do komputera, wiec musisz polaczyc odtwarzacz ze wzmacniaczem
          kabelkkiem cinch, przypozadkowac zrodlu "DVD" wejscie cyfrowe elektryczne, a w
          odtwarzacu ew. uaktywnic wyjscie elektryczne.

A wczesniej oczywiscie przypozadkowac wejscie optyczne innemu zrodlu.
          Np. "Video 2".

Pozdr.

I.
          • Gość: vxam Re: Help!!! Połączenie optyczne IP: 217.153.29.* 03.11.03, 16:08
            dzieki za podpowiedzi, pogrzebałem troche i sie udalo. Gra i dekoduje DD.
            Wyscie optyczne określilem jako DVD w ampli i podłączyłem je z kartą fortissimo.
            Zaczeło grac ale karta wysyłała sygnał tylko na 2 głośniki i nie bylo DD,DTS.
            Nastepnie znalazłem opcje na karcie wysylanie sygnału do filmów dvd i zaczeło
            grac jak nalezy.

Dokladnie jest tak jak napisales jesli chce uzywac komputera (mp3, gry inne)
            musze podlaczyc sie cinchami lub przełączyć tryb.
            Wielkie dzieki pomoc.
            Pozdrawiam

Mój błąd polegal na tym ze włączałem tryb sygnału DD i testowałem czy gra
            uruchamiając mp3 (hehe).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka