Dodaj do ulubionych

rzutniki panasonica do kina dom

IP: *.man.polbox.pl 23.12.03, 16:44
Zastanawiam się nad rzutnikiem do kina domowego (zamiast 32"). W
mediamarkcie ogladalem panasonica model 200. Pamietam że 300 miala b.dobre
recenzje. Na allegro widzialem ze są już 500.

Czym rozni się 500 od 300 (poza 700 PLN w cenie na allegro).

Czy na 300 lub 500 efekt ziarna będzie tak samo widoczny jak na 200 (300 jak
wynika z opisu ma trochę lepszę rozdzielczość; niestety nie znam parametrów
500).

Czy dlugosc kabla doprowadzającego sygnal z dvd (ok 7 metrow) nie pogorszy
jakosci obrazu ?

Wreszcie, czy koniecznie trzeba ekran, czy też można rzucać na ścianę?
Obserwuj wątek
    • cortez71 Re: rzutniki panasonica do kina dom 24.12.03, 12:39
      o nowej 500 tutaj: usenet.gazeta.pl/usenet/0,2.html?group=pl.rec.kino-
      domowe&tid=1006186
      obraz 300-tki ma lepszą rozdzielczość niż 200-tki, odpowiednio 960x540 i
      858x484, oraz jasność - 800 ANSI i 700 ANSI, poza tym różnią się już tylko
      funkcjami, głównie keystone (300 w pionie i poziomie, 200 tylko poziom), i
      wejściami(200 nie ma dvi-d). Moja rada, jeżeli Cię stać, to wybierz 500-tkę,
      (sam mam 300-tkę bo gdy kupowałem to nie wiedziałem, że wkrótce wejdzie nowy
      model).
      A propos 7m - sygnał poprowadź na komponentach i nic nie starcisz na jakości,
      ale pamiętaj, że max. odległości ekranu od projektora to 5,60m.
      • Gość: tom Re: rzutniki panasonica do kina dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 12:16
        Cortez71,

A jaki ekran używasz? Pamiętam z poprzednich wątków o rzutnikach,że początkowo
        rzucałeś na ścianę. Czy jest duża różnica. Jesli tak to podaj proszę namiary
        skąd masz ekran.
        • cortez71 Re: rzutniki panasonica do kina dom 26.12.03, 12:32
          mam zwijany ekran z czarną ramką i pasem u góry 16:9 180cmx100cm bardzo dobrze
          się sprawuje, na pewno lepiej, niż ściana. Jak chcesz namiary na firmę - mają
          dużo różnych modeli i wysyłają za zaliczeniem, to zapytaj mnie na priva - nie
          będę tu robił darmowej reklamy ;-)
          • gboy Re: rzutniki panasonica do kina dom 27.12.03, 23:17
            Jestem szczesliwym posiadaczem tej 500. Nie mam porownania z 300 ale jestem
            bardzo zadowolony. chcialem wczesniej kupic plazme ale na szczescie nie
            zrobilem tego. Te projektory ktore widzialem wystawione w sklepie nie mogą sie
            równac z tym. Efekt z tego projektora jest niesamowity. Nie ma zadnego ziarna
            na ekranie. A co dopiero bedzie jak podłączy sie cały sprzet na porządnych
            kablach to juz sam nie wiem. POlecam wszystkim ten projektor. Za te cene to
            chyba nic lepszego nie ozna miec w domu.
            • esdwa PT-AE500 ... pytanie 29.12.03, 09:50
              gboy napisał:
              > Jestem szczesliwym posiadaczem tej 500.

Witam. Od pół roku uzywam 300-tki. Ostatnio zastanawialem sie na kupnem 500-
              tki. Jednak w teście ktorego link zamieściłem wyżej, piszą że model 500 nie ma
              tzw. "lens SHIFT'u", czyli typowej dla większości projektorów funkcji
              pozwalającej na prawidłowe rzucanie obrazu przy zawieszeniu projektora pod
              sufitem nawet na niewielkiej od niego odległości. Chodzi o to, że 300-tka wisi
              u mnie pod sufitem w odleglosci 20 cm (liczac od sufitu do osi optycznej
              obiektywu) dzieki czemu nawet mój znajomy sąsiad koszykarz nie zaczepia głową.
              Tymczasem jak przeczytałem w 500-tce musiałbym powiesić projektor znacznie
              niżej, jak to jest naprawdę ?
              Proszę o info,
              szczególnie interesuje mnie wzór na odległość dolnej (i ew. górnej) krawedzi
              rzucanego obrazu od osi optycznej obiektywu w zależności od przekątnej oraz
              odległości od kranu.

Pozdrawiam
    • esdwa Odpowiedzi... 29.12.03, 09:39
      Gość portalu: tom napisał(a):
      > Czy na 300 lub 500 efekt ziarna będzie tak samo widoczny jak na

Nie ma żadnego ziarna ani w 300-tce ani w 500-tce. Możesz być pewien ;-)

> Czy dlugosc kabla doprowadzającego sygnal z dvd (ok 7 metrow) nie pogorszy
      > jakosci obrazu ?

Do swego "PT-AE300" sam uzywam
      - 10 metrowego SCART'a RGB do Cyfry+
      - 10 metrowego Component (PrPbY) do DVD
      - 9 metrowego DVI do PC-ta
      Scart zrobilem samodzielnie z wysokiej jakości 21-żyłowego kabla z podówjnym
      ekranie i metalowych wtyków EURO, obraz w trybie RGB rewelka bez żadnych
      zakłóceń czy odbić.
      Kabel Component to budżetowy (kupiłem okazyjne w Top HiFi) RealCable model
      YUVYUV63/10M00 , wiecej info na : www.real-cable.com/gamme_ofc.htm.
      Kabel pomimo swojej dość niskiej ceny jest znakomity, co potwierdzili moi
      koledzy z laboratorium gdzie zmierzono impedancje kabla oraz wtyków - trzyma
      75ohm). Jedynie wtyki mogłby lepiej "trzymać".
      Wreszcie kable DVI, to już górna półka niestety dla tego standardu i przy chęci
      wyświetlania obrazów łącznie z 1080i, kabel - szczególnie ten powyżej 5m musi
      być bardzo dobry. Jedyny sprawdzony znalazłem u amerykańskiego producenta
      znanej za oceanem firmy BetterCables, zobacz na
      www.bettercables.com/dvicables.html
      Z każdym z tych kabli obraz jest bardzo dobry. Bez żadnych zakłóceń.

> Wreszcie, czy koniecznie trzeba ekran, czy też można rzucać na ścianę?

Z początku rzucałem na ścianę (pomalowaną matowym Dulux'em w kolorze ekri).
      Lecz później dojrzałem i zakupiłem u wrocławskiego dystrybutora, elektryczny
      ekran Projecta (16:9) wiecej na ten temat:
      www.projecta.nl/files/cinelpro.pdf
      Co zas się tyczy projektora PT-AE500, to musisz sprawdzić , najlepiej u
      przedmówcy-posiadacza tego modelu) czy 500-tka ma tak skorygowany układ
      optyczny (jak np. 300-tka), pozwalający na podwieszenie projektora tuż pod
      sufitem (powiedzmy 20cm od sufitu) bez konieczności pochylania projektora pod
      kątem co zmusz do korzystania z opcji Keystone i w konsekwencji zniekształca
      obraz. W mojej 300-tce tego problemu nie ma , ale w teście
      www.cine4home.de/tests/projektoren/test_LCDProjo_PanaPTAE500/PTAE500Test.htm
      wspominają o tym.

Pozdrawiam
      wspominają o tym

• esdwa Jeszcze raz link do obszernego testu PT-AE500.. 29.12.03, 09:42
        www.cine4home.de/tests/projektoren/test_LCDProjo_PanaPTAE500/PTAE500Test.htm

pzdr
    • Gość: tom Re: rzutniki panasonica do kina dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.03, 18:19
      Dzięki Cortez71 dostalem linka na stronę poswięconą projektorom. Ponizej
      zalaczam linka na test 500

www.projectorcentral.com/sanyo_plv_z2_panasonic_pt_L500.htm
      Rzeczywiście, piszą w nim że w przeciwienstwie do sanyo z2 z którym jest
      testowany, 500 nie ma lens shiftu. Po za tym 500 wypada b.dobrze, choć
      podkreślają że nie ma powalających róznić w stosunku do 300, zwłaszcza jeśli
      chodzi o jakość obrazu i ziarno. Muszę poczytać teraz trochę o tym lens
      shifcie i zastanowic sie czy bedzie mi to potrzebne. Dziekuję bardzo wszysktim
      za Wasze rady i pomoc :-)
      • esdwa Lens shift 30.12.03, 09:03
        Gość portalu: tom napisał(a):
        > Muszę poczytać teraz trochę o tym lens shifcie i zastanowic sie
        > czy bedzie mi to potrzebne.

Wbrew pozorom może sprawa okazać się może bardzo istotna, szczególnie jeśli nie
        masz dedytkowanego pomieszczenia na kino domowe i np. masz zamiar używać
        projektora np. w domu, tak jak ja.
        Przyznam że dla mnie brak lens shiftu byłby nie do zaakceptowania i cała
        koncepcja projektora spaliłaby na panewce, co przy wydatku rzędu siedmiu
        tysięcy złotych byłoby niemałym kłopotem. Przed podjęciem decyzji polecam
        lekturę instrukcji projektora, szczególnie sekcji poświęconej geometrii ekranu,
        tj. szerokości, wysokości i zalezności odległości od projektora i wysokości
        krawędzi rzucanego obrazu w stosunku do poprzednich 2 parametrów. Opisują to
        odpowiednie wzory, inne są dla projektora z lens shiftem inne dla bez. Mozna
        tez je znaleźc na stronach producenta.

Ja w każdym razie przed wyborem modelu nie mówiąc o zakupie ekranu,
        przerachowałem sobie wszystko dokładnie dzięki czemu potem uniknąłem
        niespodzianek a wszystkie dodatkowe akcesoria (wieszak, ekran) okazały się być
        dobrane idealnie do docelowego pomieszczenia. Bez wczesniejszej analizy i
        kupnie w ciemno mógłbym mocno żałować.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka