Dodaj do ulubionych

guzek na wargach sromowych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 10:08
Dziewczyny, pomóżcie. Na swoich wargach sromowych (większych) odkryłam
niewielki guzek, właściwie lekkie stwardnienie. Nie jest bolesny, wyczułam go
podczas mycia. Czy ktoś miał może coś podobnego? Co to może być? Czy
panikuję? Proszę o odzew.
Obserwuj wątek
    • Gość: MPDorota Re: guzek na wargach sromowych IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 18.04.05, 11:16
      To tryper.
    • Gość: me Re: guzek na wargach sromowych IP: *.dip.t-dialin.net 18.04.05, 11:49
      tez taki mialam idz do ginekologa-najpewniej ci go zamrozi...
    • Gość: anka Re: guzek na wargach sromowych IP: *.class147.petrotel.pl 20.04.05, 00:37
      może masz opryszczkę?
      to tak się może objawiać ... no i niestety może być tego więcej
      nie obejdzie się bez lekarza (ginekolog albo dermatolog)
    • Gość: jeju Re: guzek na wargach sromowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 19:26
      a moze miedzy wargami ? To lechtaczka!
    • Gość: andy Re: guzek na wargach sromowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 04:04
      To moze byc:

Zapalenie gruczołu przedsionkowego większego (gruczołu Bartholina)

Anatomia

Gruczoły przedsionkowe większe (gruczoły Bartholina) leżą w okolicach
      przedsionka pochwy, po jednym po każdej stronie. Przewody wyprowadzające
      wydzielinę produkowaną przez gruczoły mają swe ujście między błoną dziewiczą a
      wargą sromową mniejszą. Wydzielina pojawia się w chwilach podniecenia płciowego
      i ma za zadanie zwilżenie i wygładzenie przedsionka pochwy.

Zapalenie gruczołu przedsionkowego większego

Jest to dość częste schorzenie. Choroba może mieć postać ostrą lub przewlekłą.
      W postaci ostrej w przedsionku pochwy i wardze sromowej pojawia się bolesny
      guz, który często utrudnia chodzenie i siedzenie. Często objawom towarzyszy
      stan podgorączkowy. W postaci przewlekłej, która może trwać bardzo długo (nawet
      latami) objawy bólowe są nieznaczne lub nie ma ich wcale. Obecny jest jedynie
      niewielki, najczęściej niebolesny guzek w miejscu gruczołu tzw. torbiel
      zastoinowa. Postać przewlekła może przejść w ostrą, a zapalenie gruczołu
      przedsionkowego większego ma skłonność do nawrotów.

Przyczyny

Choroba może wystąpić w każdym wieku, najczęściej jednak dotyczy dorosłych
      kobiet prowadzących aktywne życie seksualne. Zdarza się również u kobiet w
      ciąży. Przyczyną jest najczęściej infekcja bakteryjna (często rzeżączkowa!).
      Obecność obrzęku powoduje zastój wydzieliny w gruczole i powstawanie ropnia.

Leczenie

Zdarza się, że ropień gruczołu Bartholina samoistnie przebija się do
      przedsionka pochwy. Uwolnienie treści ropnej powoduje natychmiastową ulgę i
      ustąpienie dolegliwości bólowych. Dość często jednak konieczna jest interwencja
      lekarska – nakłucie bądź nacięcie ropnia i podanie antybiotyku. Leczenie
      najczęściej nie trwa długo i powoduje całkowite ustąpienie dolegliwości, ale
      jak wspomniałem nawroty choroby są dosyć częste.

• Gość: ja Re: guzek na wargach sromowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 12:56
      wiesz co moj chlopak zasugerowal ze to moze byc leechtaczka
      • Gość: dorka Re: guzek na wargach sromowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 16:06
        juz sie palancie wysililes ponad tydzien temu. Zmien zwoj mozgowy na ten drugi,
        bo ten sie przegrzal.
    • Gość: a Re: guzek na wargach sromowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 19:51
      miałam coś takiego zniknął po pewnym czasie bez żadnych ingerencji z mojej
      strony
    • umaa Re: guzek na wargach sromowych 02.05.05, 20:54
      a moze wrosl ci wlosek
    • Gość: x^x^x Re: guzek na wargach sromowych IP: *.infinity.net.pl / *.z.infinity.net.pl 03.05.05, 20:26
      Poczytaj o kile.
    • hanka_zewsi Re: guzek na wargach sromowych 03.05.05, 22:39
      a moze zamiast siedziec na forum warto by bylo do doktora jakiego pojsc?zarty
      zartami, ale to moze byc cos bardzo powaznego, albo cos bardzo niepowaznego..
    • Gość: ptak Re: guzek na wargach sromowych IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 06.05.05, 17:34
      idz do ginekologa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka