apsik87 01.06.05, 18:58 na jaką długość wbijają welfrony??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bajka228 Re: welfron?? 01.06.05, 19:04 a co to jest? moze chodzi Ci o venflon = wkłucie dożylne? to zalezy od tego jak wyglada wkłucie - jesli sie zaczerwienia to trzeba zmienic nawet jesli bylo wlozone tego samego dnia. zazwyczaj utrzymuje sie taki venflon przez 3 dni (pod warunkiem , ze nic sie z nim nie dzieje : pacjent nie goraczkuje, nie rośnie <<buła>> na rece, okolica wklucia nie jest zaczerwieniona itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fghfg Re: welfron?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 19:11 hehe :) a mi sie to na pierwszy rzut oka skojarzyło z taką podkładką którą się przyczepia do nóg np stołu, ale to chyba o filc chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Femina18 Re: welfron?? IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 01.06.05, 20:49 chodzi mi o to na jaka głębokosc do zyly sie wkluwaja czy cala ta rureczke czy troszke tylko.a i czy ktos mial robionego Gracee-Greena?to operacja na kostki przy plaskostopiu ze skoslawoskretem wsadza implant do kostki jak mial ktos to piszci ejak to przebiega i co potem.a mial ktos znieczulenie od pasa w dol w kregoslop?jak tak to te zpiszcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bajka228 Re: welfron?? 01.06.05, 20:55 tak, wprowadza sie venflon do konca. na czas operacji daje sie zazwyczaj bialy kolor wenflonu - bo jest gruby. hmmm... ta operacja Gracee-Greena to nie jest wyrostek robaczkowy, wiec mozesz miec problem ze znalezieniem kogokolwiek na forum, kto przeszedl taka sama operacje. ps. ja bym sie bardziej bala samego efektu operacji niz wkluwania venflonu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: welfron?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.05, 20:58 chyba wenflon :) Odpowiedz Link Zgłoś
bajka228 tak na marginesie 01.06.05, 21:03 venflon - to nazwa handlowa teoretycznie to sie nazywa wkłucie dożylne albo kaniula dożylna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Femina18 Re: welfron?? IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 01.06.05, 21:52 ej chyba wiem co to gracee green bo bede miec i to jest sprawa ortopedii baranie..a.le kurcze zastanawam sie gdzie mi sie wkluja i czy naprawde dzadza gruby czy nie bo pierwszy raz ide i sie bije jak nie wiem co:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: welfron?? IP: *.xtra.pl 01.06.05, 22:15 wbijaja na dlugosc igly, ok 2 cm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Re: welfron?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 23:19 venflon wkłuwa się na jakieś 2-3cm, boli tyle co tzw pobieranie krwi, czyli niewiele, a jeśli będzie bolało to przez moment i każda osobą spkojnie to wytrzyma. co do znieczulenia miejscowego, dolędźwiowego (bo sądzę, że takie masz na myśli pisząc "od pasa w dół") wygląda mniej więcej tak, zginasz się tak by jak najbardziej wyeksponować lędzwiowy odcinek kręgosłupa, najpierw podają przez niewielką igiełkę znieczulenie potocznie zwane skórnym, czyli znieczulają skórę byś nie czuła głównego wkłucia, czyli przy podawaniu właściwego znieczulenie nie czujesz nic, po kilku minutach już nie masz czucia w nogach i mogą zrobić ci wszystko :) możesz oczywiście poprosić o premedykację, czyli środki uspakajające pozdrawiam, i radzę nie histeryzować, to nic strasznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr ek Re: welflon kaniula IP: *.skamex.pl 07.01.19, 11:56 najczęściej stosuje się takie kaniule (wenflony) BD www.skamex.com.pl/kaniula-bd-venflon-pro-safety w szpitalach. firmy Becton Dickinson są najczesciej zamawiane przez szpitale, zobacz sobie rozmiary Odpowiedz Link Zgłoś