Dodaj do ulubionych

Polacy zagranicą

19.08.06, 11:46
zauwazylam pewna niezdrowa przypadlosc wsrod Polakow, ktorzy opuscili
Polske... staja sie bardziej angielscy niz anglicy, niemieccy niz Niemcy itd.
W Anglii od Anglika nie uslyszysz niczego zlego na temat Polaka, Polacy sami
szerza negatyne stereotypy na swoj temat... nigdy nie slyszalam, zeby Anglik
oszukal Polaka, przoduja w tym nasi rodacy... smutne prawda... poza granicami
kraju Polak nagle traci caly szcunek dla swoich rodakow, ktorzy zostali w
Ojczyznie
Obserwuj wątek
    • aashenta Re: Polacy zagranicą 19.08.06, 11:47
      Chyba nawet wszyscy znamy jednego takiego;)
    • Gość: satt Re: Polacy zagranicą IP: *.int.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.06, 11:47
      zgadzam sie ....tez bym chciala wyjechac ale szkola trzyma :(
    • kotek_vel_lol2 Re: Polacy zagranicą 19.08.06, 11:48
      a moze to wlasnie nie sa stereotypy? tylko smutna prawda?
    • cienmotyla Re: Polacy zagranicą 19.08.06, 11:51
      Głupoty gadacie. Za granica człowkiekowi wcale nie jest dobrze, chyba ze
      materialistom. Prawda, że Polak Polaka to by zabił bo w końcu jest konkurencja
      (6 mln w Angli) a Anglicy są mili i tyle:)
    • agatka_to_ja Re: Polacy zagranicą 19.08.06, 11:57
      Zgadza sie .. i mamy tego żywy przykład - WAldi :)
    • myosotis86 Re: Polacy zagranicą 19.08.06, 12:00
      ja nie twierdze, ze jest im db.. bylam, widzialam i nie chcialabym tak zyc na
      stale, zawieszona miedzy robota na packhausie, a syfiastym pokojem... tylko
      przykro az sluchac, gdy wszyscy mowia jaka to Polska jest brudna i
      prowincjonalna...
      przykro mi, ale pluskwy i wszy zobaczylam dopiero w Anglii, w tych gettach, w
      ktorych zamykaja Polaków, Hindusów itd.
    • waldek1610 wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:19
      a dlaczego sadzicie ze Polacy uciekaja z Polski? Dlatego ze ludziom wmawiano
      cale zycie, wlasnie to co teraz niektorzy chca mi wmowic; zebym nie wierzyl we
      wlasna sile.

Moja ex ktora przyjechala do USA doslownie prosto z Tailandzkiej
      dzungli gdy byla mala wraz ze swoja rodzina, ....a teraz jest managerem w
      firmie telekomunikacyjnej choc jej matka byla wiesniaczka i nie skonczyla nawet
      6 klas. Pomimo tego nikt z jej rodakow nie mowi ze jest prostaczka, a Polacy
      przyjezdzaja z cywilizowanego kraju, calkiem dobrze wyksztalceni, jesli nie to
      maja jakies doswiadczenie zawodowe i sa fachowcami i z jakiegos powodu rodacy w
      Polsce probuja im wmowic ze sa zerem.

Dlatego wlasnie probuje wam wbijac w mozg to ze to co robicie nie jest ani
      madre, ani konstruktywne. Nie jestesci wcale madrzejsi od Amerykanow bo nie
      macie wynikow, a "kulture" waszego Milosza, Gombrowicza co nie rozumieja co
      sami napisali mozecie sobie ich dorobkiem wytrzec pupe...w dzisiejszym swiecie
      kulture nie mierzy sie ilosica ksiarzek przeczytanych lub napisanych, licza sie
      wyniki w ekonomi, technice, a w tych dziedzinach wlasnie przoduja ci ktorzy wy
      nazywacie "idiotami" czyli Amerykanie.

Jestescie bezsilni, wszystko co potraficie to wmyslac poronione filozofie a
      nawet wlasniego przemyslu samochodowego nie potraficie zbudowac.... Wstyd.
      wstyd. wstyd.
      • aashenta Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:20
        <ziew>
      • myosotis86 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:23
        waldek1610 napisał:

> kulture nie mierzy sie ilosica ksiarzek przeczytanych lub napisanych, licza
        sie
        >
        > wyniki w ekonomi, technice, a w tych dziedzinach wlasnie przoduja ci ktorzy
        wy
        > nazywacie "idiotami" czyli Amerykanie.
        >

dlatego, ze tak myslą nazywamy ich idiotami
        • waldek1610 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:34
          gwoli scislosci Amerykanie czytaja i pisza ksiazka oraz.... buduja Wahadlowce i
          Boeingi...

....a Polacy tylko czytaja i pisza ksiazki :)
          • cienmotyla Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:35
            A Ty siedzisz przed kompem i nic nie robisz...
            • waldek1610 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:41
              cienmotyla napisała:

> A Ty siedzisz przed kompem i nic nie robisz...

Wlasnie...w tej chwili jestem w pracy i przez ostatnie pare godzin ktore
              spedzilem na tym forum zarobilem wiecej pieniedzy niz w Polsce lekarz
              chirurg...zarabia na tydzien :)
              • cienmotyla Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:47
                No i co z tego? Pieniądze to nie wszystko.
                • agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:51
                  cienmotyla napisała:

> No i co z tego? Pieniądze to nie wszystko.

no własnie dla Waldiego pieniadze to wszystko! I taki materialista i czlowiek
                  bez rozumu i polotu śmie nazywac sie artystą???????
                  buahahahahaha

nie wystarczy machnąc pędzlem na płótnie żeby być artystą - machac pedzlem
                  potrafią tez małpy ..... :) buahahahahahahaha
                • waldek1610 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:51
                  pieniadze to nie wszystko, ale za pieniadze mozna kupic sobie wszystko. Gdy
                  masz odpowiednie dochody mozesz sobie pozwolic na wyjscie na koncert
                  pianistyczny w filharmoni, bo masz czas i pieniadze zyc na poziomie...a gdy
                  pieniedzy brak to i czasu, i checi brak :)
                  • kotek_vel_lol2 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:57
                    wszystko?
                    co ty nie powiesz?!
                    • waldek1610 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:01
                      Kotek,
                      Dyskusja nie polega na upartym negowaniu wszystkiego co powie twoj rozmowca.

Tak, za pieniadze mozesz kupic wszystko co materialne, nawet kochac jest latwej
                      jesli masz pieniadze :)
                      • kotek_vel_lol2 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:04
                        a uwazasz, ze dyskusja polega na ciaglym przytakiwaniu?
                        • waldek1610 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:10
                          nie, to nie mialaby zadnego sensu. Ale coz nie moge oczekiwac ze ktos zmieni
                          zdanie, jesli masz inne warunki, i z oczywistego powodu inaczej patrzysz na
                          swiat.
                  • agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:02
                    waldek1610 napisał:

> pieniadze to nie wszystko, ale za pieniadze mozna kupic sobie wszystko.
                    WSZYSTKO????????????????? nieprawda..... wielu rzeczy nie kupisz! nie kupisz
                    np. spokoju sumienia, nie kupisz miłości (nie myl jej z seksem.. mowie o
                    uczuciu).. wiec znów sie mylisz....

> Gdy masz odpowiednie dochody mozesz sobie pozwolic na wyjscie na koncert
                    > pianistyczny w filharmoni, bo masz czas i pieniadze zyc na poziomie...a gdy
                    > pieniedzy brak to i czasu, i checi brak :)
                    kolejna bzdura... wielu ludzi chetnie wybrałoby sie na koncert, do kina, na
                    wakacje, ale nie maja na to pieniedzy... są checi, jest czas, ale brak
                    środków... :)

ile jeszcze bzdur tu napiszesz Waldi?
                    • waldek1610 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:07
                      Agatka,
                      Kochac jest zdecydowanie latwiej gdy ma sie dobra sytyacje finansowa...a gdy
                      jest bieda i wszystko sie wali glowe, to czesto wiele malzenstw sie rozwodzi
                      czesto z problemow finansowych.

• agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:12
                        waldek1610 napisał:

> Agatka,
                        > Kochac jest zdecydowanie latwiej gdy ma sie dobra sytyacje finansowa...a gdy
                        > jest bieda i wszystko sie wali glowe, to czesto wiele malzenstw sie rozwodzi
                        > czesto z problemow finansowych.
                        >

nie "kochać" ale "być ze sobą, żyć"!

nie zmienia to faktu, ze za pieniadze miłości nie kupisz.
                    • kotek_vel_lol2 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:14
                      od wczoraj tyle ich juz bylo, ze sam nie pamietam ...
                      nie mowiac juz o dalszej przeszlosci ...
                      :)
                  • cienmotyla Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:05
                    Na pstryk palca mogłam mieć kasy ile chciałam. Jednak życie w niewoli pieniądza
                    mnie nie idteresuje. Żyję skromnie, opłacam rachunki, mam co jeść. Tyle mi
                    wystarczy. Jesteś materialistom.
                    • myosotis86 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:11
                      zgadzam sie, moglabym teraz siedziec w Anglii i zarabiac 2000 funtów
                      miesiecznie... tylko co bym miala z takiego życia? podjelam studia na
                      niedochodowej polonistyce i jestem szcześliwa
                    • waldek1610 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:15
                      no to palnelas glupstwo, ja chyba jestem ostania osoba ktora mozesz nazwac
                      materialsta, podczas gdy wielu Polakow w USA chodzi na piwo przegryzajac je
                      kilubaska z gryla, ja maluje i chodze to filharmoni oraz teatru...

Owszem na brak pieniedzy nie narzekam, ale rowniez zrezygnowalem z nie jednej
                      kariery, ktora odsunalem na bok na korzysc, realizowania sie w tej dziedzinie 9
                      w sztuce) w ktorej dochody nie sa gwarantowane ale daje satysfakcje.
                      • agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:17
                        JESTES MATERIALISTĄ!!!!!!!! licza sie dla ciebie TYLKO pieniadze! bo ciagle o
                        nich piszesz!!!!!!!!!

PS. pisze sie "grill".. a nie "gryl"... chyba ze u ciebie na wsi sie tak
                        pisze :) albo chodzi ci i "goryla" :)
                        • waldek1610 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:23
                          nie latwiej bylo by powiedziec "z ruszta" niz uzywac slowo zywcem wziete za
                          angielskiego?
                          • agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:25
                            jezeli juz to "z rusztu"!!!!!!!!!!!!! analfabeto!

a słowo "grill" jest w Polsce powszechnie uzywane :)
                          • kotek_vel_lol2 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:27
                            prostaku ...
                            i dziwisz sie czemu ludzie cie za takiego uwazaja ...
                      • cienmotyla Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:20
                        Sory nie znam Ciebie i Twojej historii. Jak to artystą? Co takiego robisz, że
                        masz tyle pychy i zarozumialstwa w sobie, że się tak nazywasz?
                        • kotek_vel_lol2 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:21
                          piep.rzy sie z kazda i maluje obrazy ...
                          • agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:24

kotek_vel_lol2 napisał:

> piep.rzy sie z kazda i maluje obrazy ...
                            >

oj, kotku, nie mowi sie "piep.rzy sie z kazda " tylko "moczy pędzel" :)
                            • cienmotyla Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:24
                              O w morde Agata:D:D
                            • kotek_vel_lol2 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:25
                              w jego przypadku ma to podwojne znaczenie
                          • cienmotyla Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:24
                            Obrazy? Niech zeskanuje i pokaże.
                            • myosotis86 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:28
                              takie wiesz boeingi malowane olejna i inne piekne amerykanskie krajobrazy
                              • agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:30

myosotis86 napisała:

> takie wiesz boeingi malowane olejna i inne piekne amerykanskie krajobrazy

hihi.. jasne... takie boeingi na rykowisku .. znaczy sie na lotnisku... na tle
                                zachodzącego słonca...

to musi byc piekne... ;)
                              • cienmotyla Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:30
                                Niechnazwie sie artystą jeśli jego obrazy sprzedadzą się tak jak Picassa albo
                                innych. Prawdziwy artysta nigdy siebie tak nie nazwie.
                                • myosotis86 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:32
                                  www.maxior.pl/?p=index&id=24798&0
                                  Waldus, nareszcie Cie znalazlam!!!!
          • kotek_vel_lol2 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:35
            sam sie za polaka uwazasz idioto ...
            wiec kompletnie cie nie rozumiem ...
            • waldek1610 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:43
              nie wiesz co to takiego samokrytyka? Wiem z jakiego narodu pochodze i dlatego
              nie obawiam sie jego brakow krytykowac.
              • kotek_vel_lol2 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:55
                dobra gadaj sam ze soba ...
                ja juz nie mam ochoty ciebie sluchac ...
                poczekam na twoja najnowsza "wizje" ...
          • agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:37

waldek1610 napisał:
            > ....a Polacy tylko czytaja i pisza ksiazki :)

kolejna bzdura.. Polacy maja na swoim koncie wiele wynalazków, prowadza bardzo
            powazne badania z zakresu medycyny, techniki, astronomii, produkuje sie u nas
            wiele sprzetu, mamy fabryki doskonałych kosmetyków, ktore sprzedawane są nawet
            w Australii...

wiec powtórze kolejny raz - NIE PIERNICZ GŁUPOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • kotek_vel_lol2 [...] 19.08.06, 12:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kotek_vel_lol2 hmmmm 19.08.06, 12:28
          :)))))))
          • myosotis86 Re: hmmmm 19.08.06, 12:30
            przeciez nic takiego tam nie napisales :) tyle tu siedze, a jeszcze sie nie
            przyzwyczailam do tych warunkow:)
            • kotek_vel_lol2 Re: hmmmm 19.08.06, 12:34
              wiesz oni lubia mnie wycinac
              ostatnio mialem tekst w stylu:
              "ostatnio za duzo cie tu wycinamy :) przyczytan netykiete"
              :DDDDD
      • agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:25
        waldek1610 napisał:

> Dlatego wlasnie probuje wam wbijac w mozg to ze to co robicie nie jest ani
        > madre, ani konstruktywne. Nie jestesci wcale madrzejsi od Amerykanow bo nie
        > macie wynikow, a "kulture" waszego Milosza, Gombrowicza co nie rozumieja co
        > sami napisali mozecie sobie ich dorobkiem wytrzec pupe...

A Amerykanie NIE SĄ MADRZEJSI OD NAS!!!!!!!!!!!!!! NIe rozumiesz kretynie, ze
        NIE MOZNA OCENIAĆ CAŁEGO NARODU????????????????????????
        A wbijac to ty mozesz pale na swoim polu wiesniaku!!!!!!!!

Jak GOmbrowicza i Miłosza nie rozumiesz - to twoj problem i twojego małego
        rozumu prostaku!!!!!!!!!!! a dusko wycieraj sobie gazeta!@!!!!!

> dzisiejszym swiecie kulture nie mierzy sie ilosica ksiarzek przeczytanych
        lub napisanych, licza sie> wyniki w ekonomi, technice,

a kto to powiedział? TY???????????????????? tez mi autorytet!!!!!!!!
        buahahahahahahahahah

> Jestescie bezsilni, wszystko co potraficie to wmyslac poronione filozofie a
        > nawet wlasniego przemyslu samochodowego nie potraficie zbudowac.... Wstyd.
        > wstyd. wstyd.

a przemysł samochodowy to najwazniejsze?????????????????

prostak z ciebie, a nie artysta... dusigrosz i dupeki - to ty!!!!!!!! do tego
        jestes idiotą ziejącym nienawiścia do wszystkiego co polskie - LECZ SIE
        KREtynie!!!!!!!!!!!!
        • myosotis86 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:28
          jak mozna malowac, skoro zyje sie ekonomia?
          • myosotis86 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 12:57
            gdyby wszyscy wyjechali zagranice, bo w Polsce jest jeszcze wiele do
            wypracowania, ciekawie by ona wygladala za pare lat... prawda Waldku? wiec moze
            troszke szacunku dla tych, ktorzy spelniaja za Ciebie Twoj obowiazek, czyli
            kochaja i szanuja swoj kraj!!!! do k-rwy nedzy
            • Gość: blue Re: wcale sie im nie dziwie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.06, 13:44
              tak dyskutujecie o tych Amerykanach ,a coz to są ci Amerykanie? w wiekszosci
              ich potęge budują emeigranci z Europy wsch.i Azjaci.Najlepsi w szkole idą na
              dobre uniwersytety i faktycznie cs osiagaja ,a reszta...koncza szkole i
              zasuwaja w markecie czy warsztacie ,żyje im sie calkiem nieźle ale poza tym sa
              dość jesli nie powiedziec bardzo ograniczeni.Wiem bo mam troche rodziny w USA i
              słysze nieraz ich opinie o tych spaslakach ,obzerajacych sie popcornem i
              jarających sie rozgrywkami NBA.A Waldek coż ...ot prowincjonalny
              chłopaczyna,któremu udało sie wyrwać X lat temu za ocean i mysli ,ze jest
              wielki ( o ile oczywiscie na pewno jest w tych stanach) bo mam takie czasami
              dziwne wrażenie,że nie.Chyba,że jest to osoba ,ktora ma generować wiekszy ruch
              na forum.....
              • kotek_vel_lol2 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:47
                Gość portalu: blue napisał(a):

Waldek coż ...ot prowincjonalny
                > chłopaczyna,któremu udało sie wyrwać X lat temu za ocean i mysli ,ze jest
                > wielki ( o ile oczywiscie na pewno jest w tych stanach)

otoz to !
              • myosotis86 Re: wcale sie im nie dziwie :) 19.08.06, 13:49
                no tak, my to wiemy, ale wytlumacz niektorym Polakom, ktorzy wyrwali sie do
                innego kraju i Polske maja za ostatnie gów.no tylko dlatego, ze u nas mniej sie
                zarabia
        • Gość: abc Re: wcale sie im nie dziwie :) IP: 82.159.117.* 22.08.06, 16:48
          prosimy o troche kultury prymitywna Agacio.W przeciwienstwie do ciebie on nie
          uzywa tak prostych slow jak ty,jego wypowiedzi sa przemyslane,inteligentne,no i
          jak widac nie przesiaduje na forum calymi dniami jak ty,w koncu ludzie maja
          jakies inne zainteresownia...
          • agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 22.08.06, 18:33
            hehe.. Waldek inteligentnie pisze? buahahaahahahaha

moze ty przesiadujesz na forum cały dzien - ja na pewno nie :)
            wlasnie wrocilam z miasta z pysznego obiadu w restauracji :) mniam :)
            • Gość: abc Re: wcale sie im nie dziwie :) IP: 82.159.117.* 22.08.06, 18:44
              to jest wlasnie twoja inteligentna wypowiedz....szkoda gadac
              • agatka_to_ja Re: wcale sie im nie dziwie :) 22.08.06, 18:45
                szkoda?
                a jednak piszesz :)
    • kasia078 Re: Polacy zagranicą 19.08.06, 17:58
      No niestety tak jest...smutna prawda. Zazdrosc...dlaczego Ty masz lepiej ode
      mnie?Ja mialem trudno to dlaczego Tobie ma byc latwiej? oj wiele rzeczy
      powinnismy sie jeszcze nauczyc
    • pestka231 Re: Polacy zagranicą 23.08.06, 09:12
      mieszkam w USA, i musze sie zgodzic z pewnym dziennikarzem, ktory kiedys
      napisal, ze tutaj jak polak ci nie zaszkodzil to juz ci pomogl. Nie ma co
      liczyc na znalezienie tutaj polaka-prawdziwego przyjaciela, a i za kazdym razem
      rodzina okazuje sie nie byc rodzina... Kazdy polak tutaj musi cie obgadac bez
      wzgledu na to czy jest ku temu powod czy tez nie i kazdy gpni od rana do nacy
      za zielonym, a jesli los sie do ciebie usmiechnie i nie musisz sprzatac czy
      opiekowc sie babciami tylko rozkrecasz wlasny ineteres i idzie ci coraz lepiej
      to nie zostawia na tobie suchej nitki- gdzie dwoch polakow, tam o jednego za
      duzo... Mam paru znajomych polakow ale nic blizszego bo nie potrzebuje
      problemow, a przyjaznie sie tylko z amerykaninami lub uchodzcami z innych
      panstw bo nie mam przez nich zadnych klopotow i takze podtzymuje przyjaznie z
      mlodzienczych lat w polsce. I jakos sobie radze, ale rzeczywiscie jest to
      przykre, ze nigdy nie mozna liczyc na swojego rodaka...
      • myosotis86 Re: Polacy zagranicą 23.08.06, 09:14
        zgadza sie :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka