Dodaj do ulubionych

Studia : psychologia

13.01.07, 23:33
Mam pytanie do studentow i studentek psychologi... Jak jest na tym kierunku?? Bardzo duzo nauki Jestescie zadowoleni z wyboru?
Obserwuj wątek
    • aniiatka Re: Studia : psychologia 14.01.07, 17:01
      Mam dwie kolezanki na psychologii, ciezko bylo z dostaniem sie, przynajmniej
      wtedy kiedy stawałyśmy przed wyborem studiów, jak jest teraz to nie wiem, to są
      takie fale i dany kierunek staje sie "modny". Z tego co wiem są zadowolone. Moim
      zdaniem nie warto aktualnie tego studiować i liczyć na super prace. Mysle ze ma
      to sens gdy są to tradycje rodzinne i mozna miec zapewniony jakis start itd.
      Także chciałam isć na psych. ale wybrałam socjologie, niby tez taki nijaki
      kierunek ale mam plany które bede chciala spelnic a ukonczenie tych studiów
      bedzie mi pomocne.
      Pytasz czy nauki duzo...No jak to na studiach...
    • nemo1968 Re: Studia : psychologia 14.01.07, 21:54
      Nie studiowalem tego kierunku. Kiedys bardzo sie tym interesowalem i chcialem
      sie przeniesc na psychologie. Bylem na wydziale UW na Stawki, troche pogadalem
      z ludzmi i zmienilem zdanie.

Troche dziwnie stawiasz pytanie. Chcesz tam zdawac i uzalezniasz od tego, czy
      duzo wymagaja, czy malo ?

To sa takie studia, ze sama sobie stawiasz wymagania. Mozesz nie miec czasu na
      zycie prywatne albo rownie dobrze mozesz sie przeslizgnąc przez 5 lat jak, bez
      wyszukanego porownania g.. przez rure.

Na pewno jezeli masz problemy ze sobą, to nie warto poswiecac 5 lat tylko po to
      zeby je rozwiązac. To powinna byc moim zdaniem pasja. To nie są studia np.
      ekonomiczne lub prawnicze, ze sie wyksztalcisz a prywatne hobby bedziesz miec
      zupelnie inne.
      pozdrowka
      • Gość: 007 zglos sie Re: Studia : psychologia IP: *.lodz.mm.pl 29.01.07, 11:05
        nie no wezcie ludzie nie piszcie ze na psychologii jest duzo pracy, bo chyba
        padne ze smiechu. Tyle samo pracy co na pedagogice, są to kierunki łatwe,
        przyjemne. Nie piszcie ze ma sie tyyyyyle pracy jak na studiach, bo studia
        studiom nierówne. Ja studiuje medycyne i mam czas na wszystko, wiec nie gadajcie
        głupot dziewczynie. Ja bym na twoim miejscu nie szła na te studia, idz na
        anglistyke, chyba i tak musisz zdawac na psycho rozszerzony ang. Na pewno po
        anglistyce masz wieksze szanse znalezienia dobrej pracy,a kierunek jest super.
        Ja bym nie wybrala psychologii, ale co kto lubi.
    • Gość: @ Re: Studia : psychologia IP: *.eranet.pl 14.01.07, 22:37
      trafilam na forum zupelnie przez przypadek , twój post mnie zainteresowal ,wiec
      postanowilam troszke o tym napisac. Jak zapewno wiesz na psychologie bardzo
      trudno jest sie dostac-gdy ja probowalam to osob chetnych bylo 3000 a miejsc
      100, tak wiec sama mysle ze jest 30 osob na 1 miejsce brzmi przerazajaco- mi
      niestety nie udalo sie dostac na studia panstwowe, ale postanowilam rozszerzac
      swoje zainteresowania w innej szkole- WSFiZ w Warszawie .Jestem bardzo
      zadowolona chociaz nie jest to kierunek prosty- jesli ktos chce sie poobijac to
      w tej szkole mu sie nie uda(wczesniej czy później polegnie..)Szkoła ma bardzo
      dobra kadre dydaktyczna- wiekszosc to wykladowcy z UW,KUL-u itd.Uczelnia w
      bardzo szybkim tempie się rozwija-niestety nie widnieje jeszcze w zadnych
      rankingach poniewaz nie wypuscila jeszcze absolwentów tego kierunku.Przedmioty
      z jakimi kazdy student psychologii musi zmierzyc to: języki obce, filozofia z
      elementami logiki, podstawy informatyki,biologiczne podstawy
      zachowania,wprowadzenie do psychologii,historia mysli
      psychologicznej,metodologia badań psychologicznych,statystyka,psychometria i
      diagnoza psychologiczna, podstawowe umiejętnosci psychologiczne,psychologia
      procesow poznawczych,psychologia emocji i motywacji,psychologia osobowości i
      róznic indywidualnych,psychologia rozwoju człowieka,psychologia społeczna,
      psychopatologia,standardowe metody diagnostyczne,swobodne metody
      diagnostyczne,socjologia + fakultety wybierane co semestr-rowniez szeroki
      wachlarz możliwości-fizjologia i psychologia stresu, psychopatologia itd,
      reszte przedmiotów w zalezności jaką specjalizacje wybierzesz.W tym przypadku
      WSFiZ chyba ma sie czym pochwalic bo zdaje sie ze mamy najwiekszy wybor
      specjalizacji ze wszystkich szkół, ktore oferuja ten kierunek.Do wyboru:
      psychologia kliniczna,psychologia mediów,psychologia przedsiębiorczości i
      zarządzania, psychologia rynku,psychologia społeczości, psychologia sądowo-
      penitencjarna,psychologia zdrowia i psychoterapia, seksuologia kliniczna i
      sądowa, stosowana psychologia społeczna.
      Oczywiscie jest to taki kierunek studiow gdzie nie mozna sobie pozwolic na to
      aby wypuscic studentow posiadających "jakąs tam" wiedze, trzeba posiedziec
      troche w ksiazkach- nie polecam dla osob nie lubiacych biologii.
      • Gość: @ Re: Studia : psychologia IP: *.eranet.pl 14.01.07, 23:11
        Moja poprzednia wypowiedź zabrzamiala troche jak darmowa reklama ,ale nie taki
        był moj cel. Jesli faktycznie zastanawiasz sie nad wyborem tego kierunku to
        wymienianie przedmiotów czy specjalizacji da Ci minimalny obraz tego o co
        pytasz.
        Mysle ze nie ma co wyslychiwac ze po psychologii ciezko znaleźć prace, wszystko
        zależy od studenta-jesli 5 lat udalo mu się slizgac to nigdy nie bedzie w tym
        dobry, a pracodawca napewno szybko to wylapie!
        Systematycznie przegladam oferty pracy i jest naprawde w czym wybierac, ale
        niestety głównie są to prace z zakresu przedsiębiorczości niz np:psychologii
        klinicznej.
        • Gość: cesarzowa21 Re: Studia : psychologia IP: *.cable.satra.pl 29.01.07, 00:11
          psychologia super studiuje na 2 roku, mnustwo nauki,ale da sie przezyc,powodzeia
          • Gość: gosc Re: Studia : psychologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 01:32
            Witam!
            obecnie jestem na pierwszym roku psychologii na UW. ponad 2 tys osob na 100
            miejsc jest dosc przerazajace, ale pamietac trzeba,ze listy przesuwaja sie
            czasem o 180 miejsc.. wiele osob rezygnuje i np. osoba z 330 miejca dostala sie
            na dzienne <po II turze> - w zeszlym roku trzeba bylo miec min.82pkt, ale w tym
            roku moze sie to zmienic <jak zawsze:)> jesli po obliczeniu pkt masz powyzej 80
            jest duza szansa! przedmioty ciekawe i nie - istnieje olbrzymia swoboda w
            wybieraniu fakultetow. przede wszystkim proponuje poczytac na stronie
            www.psych.uw.edu.pl w katalogu zajec czego bedziesz miala okazje sie uczyc.
            jesli stwierdzisz ze to to - smialo. jestem zadowolona, planuje wybrac jako
            spejalizacje psychologia kliniczna dziecka. pozdr:)
          • Gość: aQq Re: Studia : psychologia IP: *.jed.isu.net.sa 29.01.07, 09:05
            Gość portalu: cesarzowa21 napisał(a):

> psychologia super studiuje na 2 roku, mnustwo nauki,ale da sie przezyc,powodze
            > ia

studentko psychologii: mnostwo pisze sie o z kreska hahahh
            Co sie dziwic ze polski tyle osob ucieka skoro tak wyksztalceni psychologowie
            maja problem z ortografia hahahaa
    • Gość: leni6 Re: Studia : psychologia IP: *.aster.pl 29.01.07, 09:22
      Znam kilka osob studiujacych na UW psychologię. Prawie wszystkie są zadowolone
      (z jednym wyjątkiem), natomiast wszyscy maja jeszcze inne zajecia: praca (3/4
      etatu), regularna dzialalnosc w organizacjach studenckich i dzialalnosc
      charytatywna czy drugi kieurnek (konkretnie matematyka UW). Wniosek jest taki ze
      kierunek szczegolnie absorbujacy czasowo nie jest ;)
    • blueska3 Re: Studia : psychologia 29.01.07, 09:45
      Ja jestem na psychologii. Hmm.. ciężko?? Tak jak na każdych studiach. Jeśli Cię
      to nie interesuje albo nie widzisz w tym nic atrakcyjnego to lepiej nie
      podejmuj się takich studiów. Ja jestem zadowolona aczkolwiek nie spodziewałam
      się, że na psychologii jest tyle ścisłych matematycznych przedmiotów :d A
      akurat liczenie to nie jest moja najmocniejsza strona :) Powodzenia!
    • Gość: 007 zglos sie Re: Studia : psychologia IP: *.lodz.mm.pl 29.01.07, 11:00
      nie zartuj to studia dla leniwych. Nic nie robisz i masz stypendium, jesli sie
      troche pouczysz. Słowem zenujący kierunek
      • cute-girl Re: Studia : psychologia 29.01.07, 15:08
        Moim zdaniem fajny kierunek do studiowania, i stypendium za nic nierobienie
        mozna dostac :))) Gorzej tylko jak skonczysz studia i zaczniesz szukac pracy....
        gdzie ja znajdziesz? :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka