Dodaj do ulubionych

Unijna mentalność

IP: *.2.Core.net.pl 03.06.04, 12:45
Polega na tym,że obniżka nie mieści się w głowie. To kolejny niepokojący
sygnał pokazujący, iż strategia lizbońska jest nie do wykonania,bo brak tu
woli politycznej i postawy pro-rynkowej. Ważniejsze jest ujednolicanie i
solidarność czyli unijny marazm.

"Unijni ministrowie finansów uzgodnili wczoraj, że nie będą indywidualnie
obniżać akcyzy na paliwa w swoich krajach. Zaapelowali do naftowych firm
krajowych o zwiększenie wydobycia ropy, żeby powstrzymać wzrost cen tego surowca."

rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040603/ekonomia/ekonomia_a_5.html
Obserwuj wątek
    • Gość: oak typowa czerwona retoryka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.04, 12:51
      najlepszy jest nagłowek nad artykułem:
      "UE Wzrost cen ropy nie jest alarmujący"
      > "Unijni ministrowie finansów uzgodnili wczoraj, że nie będą indywidualnie
      > obniżać akcyzy na paliwa w swoich krajach. Zaapelowali do naftowych firm
      > krajowych o zwiększenie wydobycia ropy, żeby powstrzymać wzrost cen tego
      > surowca."

wczesny Gomułka, nic dodać nic ująć.
      • snajper55 Re: typowa czerwona retoryka 03.06.04, 14:03
        Gość portalu: oak napisał(a):

> najlepszy jest nagłowek nad artykułem:
        > "UE Wzrost cen ropy nie jest alarmujący"
        > > "Unijni ministrowie finansów uzgodnili wczoraj, że nie będą indywidualnie
        > > obniżać akcyzy na paliwa w swoich krajach. Zaapelowali do naftowych firm
        > > krajowych o zwiększenie wydobycia ropy, żeby powstrzymać wzrost cen tego
        > > surowca."
        >
        > wczesny Gomułka, nic dodać nic ująć.

Gdy ktokolwiek cokolwiek uzgodni, to Tobie się to z Gomółką (wczesnym)
        kojarzy ? Co jeszcze Ci się z Gomóóką kojarzy, ciekaw jestem ?

S.
        • Gość: oak Re: typowa czerwona retoryka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.04, 14:12
          > Gdy ktokolwiek cokolwiek uzgodni, to Tobie się to z Gomółką (wczesnym)
          > kojarzy ? Co jeszcze Ci się z Gomóóką kojarzy, ciekaw jestem ?

już napisałem - "retoryka" (to trudne słowo, sprawdź w słowniku)
          • Gość: zzyzzio Re: typowa czerwona retoryka IP: 213.76.135.* 03.06.04, 14:23
            Jak widzę eurofobiczni towarzysze wciaz pilnie studiują przemówienia Gomółki i
            innych partyjnych bossów, no więc są ekspertami w określeniu jaka retoryka jest
            jaka...
            • snajper55 Re: typowa czerwona retoryka 03.06.04, 14:26
              Gość portalu: zzyzzio napisał(a):

> Jak widzę eurofobiczni towarzysze wciaz pilnie studiują przemówienia Gomółki
              > i innych partyjnych bossów, no więc są ekspertami w określeniu jaka retoryka
              > jest jaka...

Toż to ich idol. Już tu czytałem wypowiedzi eurofobów, jaki to za komuny był w
              Polsce wolny rynek. Dużo bardziej wolny niż w tej wrednej UE. Szczególnie
              podobno w rolnictwie był wolny. ;))))

S.
              • Gość: oak eurokłamca ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.04, 14:29
                > Toż to ich idol. Już tu czytałem wypowiedzi eurofobów, jaki to za komuny był
                w
                > Polsce wolny rynek. Dużo bardziej wolny niż w tej wrednej UE. Szczególnie
                > podobno w rolnictwie był wolny. ;))))
                >
                link proszę, Kłamco !
                • snajper55 Cytuję: 03.06.04, 15:51

> > Toż to ich idol. Już tu czytałem wypowiedzi eurofobów, jaki to za komuny był
                  > > w Polsce wolny rynek. Dużo bardziej wolny niż w tej wrednej UE. Szczególnie
                  > > podobno w rolnictwie był wolny. ;))))
                  >
                  > link proszę, Kłamco !

Cytuję:

>To w Ue jest wolny rynek? Podstawowy sektor jakim jest rolnictwo jest totalnie
                  nierynkowy. Takiego oderwania od wolnego rynku nie bylo nawet w PRL.<

>O czym w ogole mowa od polowy lat 70tych w gospodarstwach rolnych PRL to byl
                  WOLNORYNKOWY RAJ w porownaniu z UE<

>Poza tym niezrozumiales jak widze wiec powtorze. GOSPODARSTWA INDYWIDUALNE W
                  ROLNICTWIE BYLY W SYTUACJI WOLNORYNKOWEJ W POROWNANIU Z TA JAKA BEDA MIALY W
                  UE.<

A o wiedzy historyczno-gospodarczej niech świadczy cytat:

>Poza tym kartki byly po stanie wojennym<

To o kartkach na żywność.

Takich bredni mógłbym cytować więcej, ale ograniczyłem się do jednego wątku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=12333367&a=12333367

S.
                  • Gość: oak kogo ?? to nie moja twórczość IP: *.rudanet.com / *.rudanet.pl 03.06.04, 15:55
                    typowe czerwone metody.
                    • snajper55 A gdzie ja pisałem, że Twoja ??? ____nt 03.06.04, 22:51

> typowe czerwone metody.
                  • Gość: polimer Re: Cytuję: IP: *.pronet.lublin.pl 04.06.04, 10:23
                    > A o wiedzy historyczno-gospodarczej niech świadczy cytat:
                    >
                    > >Poza tym kartki byly po stanie wojennym<
                    >
                    > To o kartkach na żywność.

były TEŻ. Co do reszty. Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski. Jeżeli ktoś mówi,
                    że za komuny było lepiej w tej sprawie nie znaczy, że gloryfikuje od razu cały
                    system. To głupota. Lepiej nie znaczy dobrze.
                    Pamiętam drugą połowę lat 80 - wizyty u rodziny na wsi, oj wtedy to rolnikom
                    się powodziło. Teraz też mają mieć super - jak za komuny, hehehe.
                    Żeby nie było, jestem za likwidacją ministerstwa rolnictwa i całkowitym
                    uwolnieniem rynku rolnego. Baron pewnie też, znam jego wypowiedzi z innego
                    forum.
                    • snajper55 Re: Cytuję: 04.06.04, 12:11
                      Gość portalu: polimer napisał(a):

> były TEŻ.

Chodziło o to, że kartek nie było za dobrego wujcia Gierka, tylko DOPIERO po
                      stanie wojennym.

> Co do reszty. Wyciągasz zbyt daleko idące wnioski. Jeżeli ktoś mówi,
                      > że za komuny było lepiej w tej sprawie nie znaczy, że gloryfikuje od razu cały
                      > system. To głupota.

Jeśli ktoś twierdzi, iż w rolcictwie za PRL był wolny rynek, to to jest właśnie
                      głupota.

> Lepiej nie znaczy dobrze.
                      > Pamiętam drugą połowę lat 80 - wizyty u rodziny na wsi, oj wtedy to rolnikom
                      > się powodziło. Teraz też mają mieć super - jak za komuny, hehehe.

Ja nie pisałem, iż było rolnikom źle, tylko że nie było wolnego rynku. Bo, poza
                      babą zcielęciną, tego rynku nie było.

> Żeby nie było, jestem za likwidacją ministerstwa rolnictwa i całkowitym
                      > uwolnieniem rynku rolnego. Baron pewnie też, znam jego wypowiedzi z innego
                      > forum.

S.
                      • polimerr Re: Cytuję: 04.06.04, 12:44
                        > Jeśli ktoś twierdzi, iż w rolcictwie za PRL był wolny rynek, to to jest
                        właśnie
                        >
                        > głupota.

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale wtedy państwo skupowało od rolnika wszystko
                        co mu urosło, wyhodował itd. W pewnym sensie było mu lepiej, on był bardziej
                        wolny, nie rynek oczywiście. Może o to chodziło, albo, że nie był całkowicie
                        wolny a trochę bardziej wolny niż teraz.
                        Proszę nie róbcie ze wszystkich sceptyków fascynatów PRL. Nie spotkałem tu
                        jeszcze zwolenników Leppera.
                        • Gość: ¥ Re: Cytuję: IP: *.radom.net 04.06.04, 13:00
                          > Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale wtedy państwo skupowało od rolnika
                          wszystko
                          > co mu urosło, wyhodował itd.

A i tak wszystkiego brakowalo.
                          Ile by nie kupili to i tak bylo za malo.
                          • polimerr Re: Cytuję: 04.06.04, 13:03
                            niedźwiedzie to miały apetyt w tamtych czasach...
              • Gość: klip typowe etatystyczne brednie IP: *.2.Core.net.pl 03.06.04, 14:34
                Codziennie dowiaduję się czegoś nowego o sobie. Kto jeszcze jest moim idolem
                etatysto ?
            • Gość: oak towarzyszu Zyzio IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.04, 14:28
              nie trzeba ich studiować, one są ciagle żywe w waszych tekstach, więc mamy je
              na świeżo każdego dnia
        • Gość: Bustaw Re: typowa czerwona retoryka i pogwalcenie pisowni IP: *.crowley.pl 03.06.04, 19:05
          O którego Gomu(ó)lkę tu chodzi? Wladyslawa (u) czy Stanislawa(ó). Oni trochę
          się różnią od siebie. Pierwszy to I KC PZPR /komunista/ a drugi to profesor
          London School of Economics. Pilnujmy ortografii lepiej niż Balcerowicz i
          Michnik cen po 1 Maja.
          • snajper55 Re: typowa czerwona retoryka i pogwalcenie pisown 03.06.04, 22:52
            Gość portalu: Bustaw napisał(a):

> O którego Gomu(ó)lkę tu chodzi? Wladyslawa (u) czy Stanislawa(ó). Oni trochę
            > się różnią od siebie. Pierwszy to I KC PZPR /komunista/ a drugi to profesor
            > London School of Economics. Pilnujmy ortografii lepiej niż Balcerowicz i
            > Michnik cen po 1 Maja.

:))))

S.
    • colaborator Im nizsza akcyza tym szybszy rozwoj 04.06.04, 06:44
      Akcyza w USA jest smiesznie mala w porownaniu z krajami Unii a rozwoj
      gospodarczy w Ameryce przekracza wszystko co moze wymyslec "Strategia
      Lizbonska". To podatki glupi.
      • snajper55 Akcyza na co ? ____nt 04.06.04, 12:32
        colaborator napisał:

> Akcyza w USA jest smiesznie mala w porownaniu z krajami Unii a rozwoj
        > gospodarczy w Ameryce przekracza wszystko co moze wymyslec "Strategia
        > Lizbonska". To podatki glupi.
        • Gość: PABLO Re: Akcyza na co ? ____nt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 21:57
          O ile sie nie mylę w USA nie ma VAT. VAT to jest to co powduje ubożenie
          społeczeństw Europy, wolny rozwój gospodarczy. poza tym podatek ten jest tak
          chory w swych skopmlikowanych regulacjach iż żaden Amerykanin nie otworzyłby by
          biznesu gdyby miał z czyms takim do czynienia. VAT słuzy do ograbiania
          społeczeństwa dodając do tego tylko 19% podatek dochodowy mamy już 41% forsy
          oddawanej państwu [rzez każdego nawet najuboższego emeryta. Wszystko oczywiście
          po to aby go chronić. O akcyzach w paliwie nie wspomne bo tylko winduje w góre
          koszty wszytkich towarów i usług.
          • snajper55 Re: Akcyza na co ? ____nt 04.06.04, 23:41
            Gość portalu: PABLO napisał(a):

> O ile sie nie mylę w USA nie ma VAT.

Mylisz się jak zwykle. Jest VAT. Kataster też,

> VAT to jest to co powduje ubożenie
            > społeczeństw Europy, wolny rozwój gospodarczy. poza tym podatek ten jest tak
            > chory w swych skopmlikowanych regulacjach iż żaden Amerykanin nie otworzyłby
            > by biznesu gdyby miał z czyms takim do czynienia. VAT słuzy do ograbiania
            > społeczeństwa dodając do tego tylko 19% podatek dochodowy mamy już 41% forsy
            > oddawanej państwu [rzez każdego nawet najuboższego emeryta. Wszystko
            oczywiście
            > po to aby go chronić.

Jakie te ludziska głupie, że tak dają się ograbiać. No ale nie każdy może być
            tak mądry, jak Pablo. Nawet te Amerykany są głupie, bo mają VAT, akcyzę i
            kataster. To łone są nawet od nas głupsze, bo my tego katastera nie mamy, a
            łone mają.

> O akcyzach w paliwie nie wspomne bo tylko winduje w góre
            > koszty wszytkich towarów i usług.

To dlaczego w tej Ameryce tak wszystkim dobrze, mimo że ma i VAT, i kataster, i
            akcyzę ?

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka