Dodaj do ulubionych

Dziwna wojna w sprawie konstytucji

IP: *.qld.bigpond.net.au 13.02.05, 14:45
"Czy Wielka Brytania powinna przyjąć traktat
ustanawiający konstytucję Unii Europejskiej?"

Nie odpowidzial bym na az tak glupio sfromulowane
pytanie. Traktat ? Z kim ? Traktat ustanawiajacy
co ? Jakas konstytucje? Jakichs panstw ?

Co bedzie w tym traktacie ?
Obserwuj wątek
    • starymason Re: Dziwna wojna w sprawie konstytucji 13.02.05, 15:27
      w wielkiej brytanaii jedyna nadzieja ze zawetuja, stop dla stanow zjednoczonych
      europy. Tak dla unii suwerennych krajow.
      • Gość: mlody Re: Dziwna wojna w sprawie konstytucji IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.05, 19:49
        starymason napisał:

> w wielkiej brytanaii jedyna nadzieja ze zawetuja, stop dla stanow
        zjednoczonych
        > europy. Tak dla unii suwerennych krajow.

slusznie, stop dla stanow zjednoczonych w europie.
        Lepiej jesli anglia zaglosuje na "nie", bedzie okazja do odczepienia
        brytyjskiego wagonu.
        Kiedys musi sie to stac - nie oklamujmy sie !
        • kotek.filemon Re: Dziwna wojna w sprawie konstytucji 14.02.05, 11:01
          > slusznie, stop dla stanow zjednoczonych w europie.
          > Lepiej jesli anglia zaglosuje na "nie", bedzie okazja do odczepienia
          > brytyjskiego wagonu.
          > Kiedys musi sie to stac - nie oklamujmy sie !

Buhaha, sie uśmiałem. Ale faktycznie, Wlk. Brytania, jako jedyny normalnie
          zarzadzany kraj europejski, nie zasługuje na taka tragedię jak Konstytucja UE.
    • klip-klap spor a propaganda 13.02.05, 17:31
      Tam przynajmniej jest spor i debata(do czego potrzeba uczciwego rzadu),a partie
      nie wstydza sie zajmowac jasnego stanowiska w przeciwienstwie do polskich
      takich jak PO czy PiS.
      • niezapowiedziany Re: spor a propaganda 13.02.05, 18:52
        alez te partie zajmuja jasne stanowisko.
        PiS - nie dla konstytucji (zawsze),
        PO - nie, ale jesli wszyscy zaakceptuja ("w co nie wierzymy" - i maja racje),
        to Polska nie powinna go odrzucac (za duza cena polityczna moze byc). Stad
        postulat odlozenia referendum konstytucyjnego. I ja ich popieram. A glosowac
        na "tak" tylko dlatego, ze tak jest bardziej "europejsko i nowoczesnie" to
        przepraszam, ale mozna w sprawie wyborow piosenki Eurowizjii choc tez nie
        wypada. Jesli bedziemy glosowac jedni z pierwszych to tak bedzie wygladala u
        nas kampania i tak bedzie wygladalo to glosowanie (kto jest bardziej
        europejski - Polacy czy zachodnia Europa). sorry, beze mnie.
        • klip-klap Re: spor a propaganda 14.02.05, 11:35
          > PiS - nie dla konstytucji (zawsze),

Wejdz sobie na ich strone, pod zakladka o uniokonstytucji jest tylko deklaracja
          referendum. Stanowiska partii(przeglosowanego bodaj jednym glosem) jakos sie
          wstydza zaprezentowac.

> PO - nie, ale jesli wszyscy zaakceptuja ("w co nie wierzymy" - i maja racje),
          > to Polska nie powinna go odrzucac (za duza cena polityczna moze byc).

W PO jest niezdecydowanie,niektorzy sa za inni przeciw. Ci za sa glosniejsi, ci
          przeciw sie tego wstydza.

Stad
          > postulat odlozenia referendum konstytucyjnego. I ja ich popieram.

A ja jestem przeciwny, bo bez referendum sa wieksze szanse na odrzucenie
          uniobubla i glosowanie w parlamencie pozwoliloby na jasne okreslenie sie
          politykow i ich odpowiedzialnosc.
          • 1tomasz1 Re: spor a propaganda 14.02.05, 12:35
            >
            > Stad
            > > postulat odlozenia referendum konstytucyjnego. I ja ich popieram.
            >
            > A ja jestem przeciwny, bo bez referendum sa wieksze szanse na odrzucenie
            > uniobubla i glosowanie w parlamencie pozwoliloby na jasne okreslenie sie
            > politykow i ich odpowiedzialnosc.
            >
            Ciekawe podejście prezentujesz. Referendum - tak, ale jak przewidywania są ok
            dla mnie, nie - jeżeli może się okazać, że moja opcja przegra.
            • Gość: klip Re: spor a propaganda IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.02.05, 11:11
              > Ciekawe podejście prezentujesz. Referendum - tak, ale jak przewidywania są ok
              > dla mnie, nie - jeżeli może się okazać, że moja opcja przegra.

To argument drugi, pierwszym jest odpowiedzialnosc politykow.
              • 1tomasz1 Re: spor a propaganda 17.02.05, 13:50
                Gość portalu: klip napisał(a):

> > Ciekawe podejście prezentujesz. Referendum - tak, ale jak przewidywania s
                > ą ok
                > > dla mnie, nie - jeżeli może się okazać, że moja opcja przegra.
                >
                > To argument drugi, pierwszym jest odpowiedzialnosc politykow.

Dziwnie jakoś rzadko spotykam odpowiedzialnych polityków w Polsce. Może mam
                pecha?
                • Gość: klip Re: spor a propaganda IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.02.05, 14:30
                  Mialem na mysli odpowiedzialnosc za decyzje,moze i konstytucyjna. Najwazniejsze
                  zeby nie mogli potem zwalic odpowiedzialnosci na narod. Bierze sie liste
                  glosujacych w parlamencie i juz wiadomo kto byl za a kto przeciw.
                  • 1tomasz1 Re: spor a propaganda 17.02.05, 14:57
                    Gość portalu: klip napisał(a):

> Mialem na mysli odpowiedzialnosc za decyzje,moze i konstytucyjna. Najwazniejsze
                    > zeby nie mogli potem zwalic odpowiedzialnosci na narod. Bierze sie liste
                    > glosujacych w parlamencie i juz wiadomo kto byl za a kto przeciw.

I co Ci to da, że będziesz miał listę?
                    Mamy listę posłów, którzy w 1993 roku przegłosowali VAT 22% i co?
                    • Gość: klip Re: spor a propaganda IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.02.05, 15:27
                      Poza jasna sytuacja i brakiem mozliwosci wykretow, mozliwosc odpowiedzialnosci
                      konstytucyjnej. Mozliwosc mocno teoretyczna ale nie mozna wykluczyc dojscia do
                      wladzy jakis formalistow prawnych, ktorzy Konstytucje RP potraktuja na serio.
                    • Gość: klip Re: spor a propaganda IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.02.05, 15:29
                      Przyklad : co mi daje taka lista ?
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=15131477&a=15131477
                      Co najmniej pamiec wyborcy.
                      • 1tomasz1 Re: spor a propaganda 17.02.05, 15:40
                        Rezygnujemy więc z referendów w ogóle?
                        A w Szwajcarii to się tak pięknie sprawdza...

Ludzie mają krótką pamięć, można im wciskać kity na potęgę.
                        • klip-klap Re: spor a propaganda 17.02.05, 16:21
                          > Ludzie mają krótką pamięć, można im wciskać kity na potęgę.

Zdecydowanej wiekszosci.

> Rezygnujemy więc z referendów w ogóle?

Jakbym mial decydowac o ksztalcie Konstytucji RP to bym taka mozliwosc
                          wykreslil,szkoda czasu i pieniedzy. Ale na razie nie decyduje ;).
          • snajper55 Re: spor a propaganda 14.02.05, 15:25
            klip-klap napisał:

> Wejdz sobie na ich strone,pod zakladka o uniokonstytucji jest tylko deklaracja
            > referendum. Stanowiska partii(przeglosowanego bodaj jednym glosem) jakos sie
            > wstydza zaprezentowac.

Nic dziwnego. Wyborców nie chcą zrażać.

> W PO jest niezdecydowanie,niektorzy sa za inni przeciw. Ci za sa glosniejsi,
            > ci przeciw sie tego wstydza.

Ja to rozumiem. Takie poglądy to wsyd.

> A ja jestem przeciwny, bo bez referendum sa wieksze szanse na odrzucenie
            > uniobubla i glosowanie w parlamencie pozwoliloby na jasne okreslenie sie
            > politykow i ich odpowiedzialnosc.

Bo co to za porządki, aby plebs o czymś decydował, prawda ?

S.
            • Gość: klip Re: spor a propaganda IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.02.05, 11:12
              > Bo co to za porządki, aby plebs o czymś decydował, prawda ?
              >
              > S.

To samo mozna powiedziec o instytucjach UE.
              • gucio60 Re: spor a propaganda 17.02.05, 13:01
                z ta konstytucja to glupi pomysl
                zjednoczona Europa, do ktorej to gna Paryz-Berlin a jeszcze kilka lat temu,
                wlasnie te panstwa, przyczynily sie walnie do rozpadu Jugoslawi a Niemcy w
                szczegolnosci, do wybuchu jakze tragicznej wojny domowej
                mozna by zapytac co tu jest grane !!!
                a wiec, zdecydowane NIE dla Stanow Zjednoczonych Europy (przynajmniej nie w
                naszym pokoleniu), a zdecydowane TAK dla Zwiazku Wolnego Handlu i
                Przemieszczania Ludzi w Europie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka