Dodaj do ulubionych

Jakie uchybienia formalne wytknięto Państwu w SPO

09.03.05, 16:09
Witam,
reprezentuję firmę zajmujacą się pozyskiwaniem funduszy dla przedsiębiorców i
jesteśmy porażeni tym, co zostaje wytknięte przez różnorodne RIF'y.
Oto nasze przykłady:
- na kserokopii wniosku niezbyt czytelna pieczątka Urzędu Skarbowego - nalezy
uzupełnić! W oryginale jest czerona, więc nie wiem, jak sobie to Pani z RIF'u
wyobraża!
- nie widac numeracji na ksero pomocy de minimis bo bank p[rzystawił
pieczatkę!
- lubelski RIF podpisuje maile w stylu: `~~Jż A na telefony nie odpowiadają,
bo "Z komisją sie nie dyskutuje".

Podzielcie się prosze ze mną swoimi doświadczeniami, bo mam nadzieję, ze ktoś
się tym w końcu zainteresuje: np Gazeta Wyborcza.

Dzięki wielkie.
AG
Obserwuj wątek
    • deva2 Re: Jakie uchybienia formalne wytknięto Państwu w 25.03.05, 22:47
      Ze stroną formalną nie mam kłopotu, bo zawsze składam na 7 dni przed terminem i
      mam czas na uzupełnienie braków. Fakt, że miałam dość dziwne przypadki, ale z
      reguły nie zastanawiam się nad tym, chcą to dostarczam nawet najbardziej
      bzdurny dokument. Natomiast strona merytoryczna, to jest dopiero majstersztyk
      wydumany przez speców. W przypadku SPO WKP 2.3 mamy taki zapis, że można
      otrzymać 0,3 punkta za kazdy 1% zmniejszenia wartości dotacji, poniżej wartości
      maksymalnej. Co to oznacza? Ano ni mniej ni więcej premiuje się punktami
      przedsiębiorcę, który rezygnuje z wykorzystania najkorzystniejszej mozliwości
      finansowania. Przedsiębiorca, który oszacuje wartośc punktów i mu wychodzi, ze
      ma za mało żeby wejść do rankingu, dostał od PARPu wariant ostateczny- może
      zrezygnować z dotacji w ogóle i wtedy w układzie gdy refundacja wynosi np 50%
      mamy dodatkowo 50x,03=15 punktów. Super nie? Naprawdę, tylko dziękować łaskawym
      urzędnikom za takie mozliwości. To trzeba mieć ŁEB żeby taki maniun wymyśleć.
      Pozdrawiam speców w PARP-ie.
      • deva2 Re: Jakie uchybienia formalne wytknięto Państwu w 27.03.05, 23:54
        Chciałam tylko poinformować, że założyłam wczoraj prywatne forum na temat
        praktycznych doświadczeń w pozyskiwaniu funduszy europejskich, na temat jak
        praktyka weryfikuje teorię prezentowaną przez Panów ekspertów no i....niestety
        cenzura mi wycięła moje forum. To tyle. Reszta w domyśle.
        • miss_dronio Devo? 30.03.05, 14:22
          I co z Twoim forum? Spróbujesz raz jeszcze? Wyjaśniałas tą sprawę z
          administracją? Ja bym była zainteresowana takim forum:)
          • deva2 Re: Devo? 30.03.05, 15:29
            Dostałam maila, że przyczyną może być złamanie regulaminu. A ja tylko
            napisałam, ze chciałabym skonfrontować praktykę z teorią. Miss,spróbuję jeszcze
            raz.
    • zdzislaw.podrez Re: Jakie uchybienia formalne wytknięto Państwu w 28.03.05, 11:19
      Witam,

Cieszę, że nasze forum tak szybko się rozwija i na jego łamach wypowiadają się
      praktycy-myślę, że to tylko z pożytkiem dla jego uczestników.
      Chętnie włączę się do dyskusji, ale myślę, że warto obrać jej pewny kierunek.
      Każdy z nas ma pewną rolę do odegrania w wyścigu o fundusze unijne.

Donator – dawca środków finansowych – musi postępować zgodnie z procedurą na
      niego nałożoną. Proszę pamiętać, że Instytucje Zarządzające Programem są także
      poddawane kontroli i szczegółowo rozliczane z wydatkowanych środków. Kontrola,
      której są poddawane dotyczy między innymi względów formalnych, a zatem czy
      prawidłowo są złożone podpisy, czy należą do osób prawomocnie umocowanych. Czy
      przedstawione faktury w raportach technicznych odpowiadają wszystkim wymogom
      itd.
      Proszę mi wierzyć, że takie kontrole, które odbywają się w Instytucjach
      Zarządzających są bardzo szczegółowe. W konsekwencji rozliczają one
      poszczególnych ludzi, a ci jak w każdej profesji bywają różni. Na pewno nie
      brak im życzliwości i przy odpowiednim podejściu można uzyskać od nich
      wszystkie istotne informacje.

Firma doradcza, która pisze wnioski musi dołożyć wszelkich starań by jak
      najlepiej wesprzeć przedsiębiorcę czy też inną instytucję w drodze po środki
      unijne. Przepływ informacji dla firmy doradczej jest najistotniejszy i w
      większości przypadków to on jest kowalem końcowego sukcesu.

Dlatego jestem zwolennikiem by na naszym forum pojawiały się doświadczenia
      praktyczne, takie jak np. lista załączników do działania 2.2.1 w ramach SPO
      WKP, gdzie załączniki te są zarówno zapisane w ustawie o wspieraniu nowych
      inwestycji, we wniosku i ustawie o swobodzie działalności gospodarczej. I
      trzeba być nie lada praktykiem by swobodnie poruszać się po tej problematyce.

No i na koniec jeszcze sprostowanie od eksperta. Na stronie:
      www.parp.gov.pl/strukturalny2.html
      znajdziecie Państwo Wytyczne do działania 2.3 SPO WKP z dnia 14.03.2005, w
      których wskazano kryteria oceny merytorycznej. Czytamy w nich między innymi, że
      wnioskodawca obniżając dotację może uzyskać 0,2 pkt. za każdy 1% obniżonej
      dotacji, a nie jak wskazano w jednym z postów 0,3 pkt.
      Przepraszam, to z kolei moja rola - staram się być rzetelnym w moich
      odpowiedziach.

Pozdrawiam, ekspert legitymujący się kilkudziesięcioma projektami
      zrealizowanymi dla różnych podmiotów, złożonych w różnych Instytucja
      Zarządzających.
      • deva2 Re: Jakie uchybienia formalne wytknięto Państwu w 28.03.05, 13:53
        Tak, oczywiście ma Pan rację. Wytyczne z dnia 14.03.2003 mówią o 0,2 % punkta
        za każdy 1%. Ja składałam wniosek z SPO WKP 2.3 w grudniu 2004 roku i na dzień
        składania w wtycznych było 0,3% ale jak wiadomo wytyczne zmieniają się w
        trakcie rundy aplikacyjnej jak w kalejdoskopie. Przepraszam za nieścislość. Nie
        zmienia to jednak faktu, ze zapis taki istnieje i że premiuje się
        przedsiębiorców za zmniejszanie % udzialu dotacji w finansowaniu projektu. Nie
        rozumiem samej idei, nie potrafię logicznie sobie tego wytłumaczyć. Chciałabym
        tą drogą życzyć polskim przedsiębiorcom i uczciwym doradcom przejrzystych
        wytycznych zgodnych z instrukcjami i jasnych kryteriów oceny.
        • deva2 Re: Jakie uchybienia formalne wytknięto Państwu w 28.03.05, 14:51
          Oczywiście z 14.03.2005 roku miało być, przepraszam za pomyłkę i natychmiast
          prostuję bład.
          • johanne Re: Jakie uchybienia formalne wytknięto Państwu w 30.03.05, 18:11
            Devo, jestem przekonana, że w wytycznych do spowkp23 nigdy nie było 0,3 tylko
            zawsze 0,2 za każdy 1% zmniejszenia. Może wisiały na parpie przez chwilę
            wytyczne z takim błędem?
            Jak Twoje forum? Mnie się też podoba ten pomysł. Pozdrawiam, j.
            • deva2 Re Johanna 30.03.05, 18:57
              Być może, nie przeczę. Mogłam się pomylić o 01%. W sumie nie o te 01% johanno
              chodzi. Chodzi o samą możliwość, chodzi o taki zapis, który premiuje co do
              zasady przedsiębiorców rezygnujących z wielkości dotacji na rzecz "podrasowania
              wniosku" poprzez punktację. Czy to ma być argument, że wniosek merytorycznie
              jest dobry? Bo ja sądziłam, ze chodzi o wskazanie przede wszystkim
              innowacyjności produktowej lub procesowej lub obu jednocześnie, myślałam, ze
              chodzi o przekonanie komisji, ze jak zrealizuję przedsięwzięcie to otrzymam
              ogromną szansę rozwoju nie tylko firmy ale przyczynie się do rozwoju w
              regionie, stworze warunki do zatrudnienia ludzi, stworze sobie warunki do
              uzyskania certyfikacji itd. przy założeniu oczywiście, że moje wyniki finansowe
              są na tyle dobre, że jestem w stanie tą inwestycje realizowac. Co do forum, to
              założę jeszcze raz, może się uda. Pozdrawiam.
              • johanne Re: Re Johanna 30.03.05, 19:39
                Zgadzam się, obniżenie wartości dofinansowania nie powinno świadczyć o wartości
                merytorycznej projektu, ale kryteria oceny w ogóle są tak dobrane, że
                niekoniecznie dotyczą bezpośrednio projektu. Prawie 30% maksymalnej ilości
                punktów można zdobyć za elementy nie związane z projektem, ale dotyczące
                właściwości samej firmy i obszaru na którym działa. Uważam, że niesłusznie np.
                punktuje się posiadanie certyfikatów czy nagród krajowych. To niesprawiedliwe
                zwłaszcza w stosunku do mikroprzedsiębiorców i co to w ogóle ma do realizacji
                celów spo. pozdr, j.
    • kicekk Re: Jakie uchybienia formalne wytknięto Państwu w 31.03.05, 10:56
      Witam,

oczywiście zapis dotyczący 0,2 pkt za 1% obniżenia wartości dofinansowania ma
      sens. Przecież jest wielu przedsiębiorców, którzy zainteresowani są uzyskaniem
      100 pkt na 100 możliwych - nie zabierajmy im takiej możliwości.
      Wystarczy mieć rewelacyjną sytuację finansową, posiadać iso 9001, 14000, 2
      Gazele Biznesu, być BiałąFirmą, poprawić BHP w przedsiębiorstwie, zastosować
      ICT, mieć zlokalizowaną firmę w jednej z gmin zagrożonych bezrobociem, która
      osiąga jednocześnie przychody poniżej 75% średniej krajowej, realizować,
      oczywiście wszystkie polityki horyzontalne (ochr. środowiska, równość szans
      kobiet i mężczyzn oraz rozwijać społeczeństwo informacyjne), podnieść liczbę
      zatrudnionych o 11% i więcej, wzmocnić konkurencyjność swojej firmy na rynku
      międzynarodowym (to łatwe), wprowadzić innowację na skalę międzynarodową
      (jeszcze łatwiejsze) oraz podpisać cyrograf, że przez 5 lat utrzymamy założone
      cele projektu. I już mamy 90 pkt. A teraz wystarczy tylko obniżyć sobie wartość
      dofinansowania z 50% do 0 % (słownie: zero procent) i 100 pkt mamy w kieszeni.

Czy to nie łatwe?

Przyjrzyjmy się wszyscy kryteriom merytorycznym (punktowym). Wniosek z niej
      płynie jeden:

DOTACJE NIE SĄ DLA KAŻDEGO PRZEDSIĘBIORCY! NIE SĄ NAWET DLA WIĘKSZOŚCI FIRM!
      DOTACJE SĄ DLA WYBRANYCH.

Nie wierzysz sprawdź liczbę punktów dla swojej firmy.
      Jeżeli jesteś 'średniakiem' działającym na rynku lokalnym - nie masz szans. Nie
      otrzymasz 51 pkt bo nie możesz.
      Odejmujmy od 100. 10 pkt za wkład własny, 6 za lokalizację, 5 za tylko 10%
      wzrost zatrudnienia, 8 za to, że nie otrzymaliśmy żadnej nagrody oraz
      certyfikatu, 10 pkt za brak innowacyjności (nie mamy opinii jednostki naukowo-
      badawczej), 10 pkt bo jesteś konkurencyjny tylko w swoim regionie. Razem mamy
      już 49 pkt. Zostaje zatem 51 - jesteśmy szczęśliwcami. Nie do końca.
      Wystarczy, że ocena możliwości osiągnięcia i utrzymania (przez 5 lat) celów
      projektu będzie tylko zadawalająca (10, a nie 15 pkt) lub nie będziemy
      realizować polityki ochrony środowiska (1 pkt) lub równych szans (1 pkt) i
      SZANS na dotację zostaniemy pozbawieni.

Wniosek jest jeden: KRYTERIA MERYTORYCZNE MAJĄ SIĘ NIJAK DO POLSKIEJ (NASZEJ)
      RZECZYWISTOŚCI.
    • pjopaw Re: Jakie uchybienia formalne wytknięto Państwu w 31.03.05, 20:46
      Wiecie co? Wyłazi nasze polskie narzekactwo. Wiem, że programy są pełne błędów -
      być może wiem to nawet lepiej od Was, bo nawet pisałem na ten temat ekspertyzy
      dla instytucji związanych z zarządzającą...Co niewiele zmieniło, choć mam tą
      satysfakcję, że dzięki wysiłkowi grupy osób, w których zespole pracowałem parę
      bzdur udało się usunąć z zapisów programowych (inne, niestety, pozostały). Znam
      też i drugą stronę medalu - w jednym z programów (ale nie SPO WKP) pracuję w
      Instytucji Wdrażającej). By była jasność - w pracy nie mam do czynienia z
      żadnymi działaniami dla firm. Tym zajmuję się po pracy. :-) Więc widzę od dwóch
      stron jak to wygląda. Najłatwiej jest narzekać. Ale mamy sytuację taką, jaka
      jest i niewielie da się zrobić w tym okresie programowania.Chcecie coś zmienić?
      Włączcie się w dyskusję nad NPR na 2007-2013. Zobaczcie, co tam można zdziałać.
      A zmiany szykują się duże:likwidacji ulegnie większość funduszy strukturalnych i
      wszystkie inicjatywy wspólnotowe, powstanie nowy fundusz - Europejski Fundusz
      Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFROW) - itp. itd. Odsyłam do lektury trzeciego
      raportu kohezyjnego.

Oczywiście, mnie też jasna cholera bierze, gdy RIFy czepiają się pierdół, ale
      nawet na RIFy są metody (całkiem legalne). Z biadolenia jak to jest źle niewiele
      wynika, więc może zrobić coś pozytywnego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka