1normalnyczlowiek11 02.01.09, 13:47 Czy znajdzie się jeszcze jakiś kretyn, który uważa, że w UE prym wiedzie gospodarka liberalna a władza jest demokratyczna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elena4 Re: Liber_alizm über_alles 02.01.09, 13:54 Pewnie z garść lemingów znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Liber_alizm über_alles 02.01.09, 14:16 elena4 napisała: Pewnie z garść lemingów znajdziesz. ---> Właśnie lemingi ogłosiły nowy system POłowu dorszy: Co trzeci rok i w wyniku losowania. Do tego lemingi chcą zmusić rybaków do oddawania złowionych ryb wskazanym "POdmiotom" "gospodarczym" ... "do oddawania" - no bo chyba sprzedażą nijak nie da się tego nazwać. Przecież to "pełzający zamach stanu"!!! :))) ----------- PS. Pozdrawiam w Nowym Roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
elena4 Re: Liber_alizm über_alles 02.01.09, 14:20 Dzięki za pozdrowienia, ja rownież pozdrawiam. Tu już nie chodzi o brak liberalizmu a o to, że wraca stare. To się młode lemingi za parę lat zdziwią, hehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Liber_alizm über_alles 03.01.09, 22:32 1normalnyczlowiek11 napisał: > Czy znajdzie się jeszcze jakiś kretyn, który uważa, że w UE prym wiedzie > gospodarka liberalna a władza jest demokratyczna? Skądże. W UE prym wiedzie gospodarka feudalna a władza to dyktatura proletariatu. Zgadza się ? ;) S. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Liber_alizm über_alles 13.01.09, 10:14 Eeee tam. Gospodarka w UE JEST liberalna. Co tam koncesje, limity polowow, limity emisji CO2 itp. One nie stoja w sprzecznosci z liberalizmem gospodarczym. :P Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Liber_alizm über_alles 13.01.09, 11:37 nelsonek napisał: > Eeee tam. Gospodarka w UE JEST liberalna. Co tam koncesje, limity polowow, limi > ty emisji CO2 itp. One nie stoja w sprzecznosci z liberalizmem gospodarczym. > :P Nie stoją. Tak samo jak uchwalone prawo nie stoi w sprzeczności z wolnościami gwarantowanymi w Konstytucji. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Liber_alizm über_alles 15.01.09, 10:19 Co za belkot, ktory mozna strescic nastepujacymi slowami: "oczywiscie, ze regulacje rynku nie powoduja jego ograniczenia. Skadze znowu. Tak samo jak ograniczenia wolnosci zgromadzen nie ograniczaja wolnosci tychze." Bo to, ze w konstytucji zapisano wolnosc zgromadzen nie oznacza, ze ta wolnosc istnieje drogi Snajperku. snajper55 napisał: > Nie stoją. Tak samo jak uchwalone prawo nie stoi w sprzeczności z wolnościami > gwarantowanymi w Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Liber_alizm über_alles 15.01.09, 16:57 A zebyrozjasnic Ci w glowie cytat z konstytucji: Art. 49.: Zapewnia się wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się. Ich ograniczenie może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony. Czyli wszelkie restrykcje o, na przyklad, koniecznosci rejestrowania wszelkich parad, marszow itp. jest ograniczeniem wolnosci. Inna sprawa, ze zgodnych z najwyzszym polskim prawem. Czyli podobnie do rynku: wszelkie atesty, koncesje, limity powoduja, ze sa to ograniczenia powodujace, ze rynek nie jest wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Liber_alizm über_alles 15.01.09, 22:19 Oczywiście masz rację. Prawdziwa wolność jest tylko tam, gdzie nie ma prawa ani żadnych innych ograniczeń. S. Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 Re: Liber_alizm über_alles 13.01.09, 16:10 Ma Pan racjeale ja ide dalej bo uwazam ze w tej Uni sa ROWNI I ROWNIEJSI.Mamy pecha bo obecny rzad Pana Tuska umozliwia roznym Komisarzom Uni aby Polska znalazla sie w grupie krajow dyskreminowanych.Przyklad likwidacji polskiego przemysly stoczniowego oraz rybolowstwa morskiego jest tego przykladem.Rowniez glupie pomysly rodzimych pseudo EKOLOGOW sa wykorzystywane przez Unie do zrobienia z Polski skansenu sredniowiecznego gdzie beda mogli ogladac zaby bez autostrad i przyzwoitych drog.Moga tylko pozwolic na budowe dobrego hotelu i ladowiska dla helikopterow. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_von_zalenzer_halde Re: Liber_alizm über_alles 13.01.09, 18:08 > Ma Pan racjeale ja ide dalej bo uwazam ze w tej Uni sa ROWNI I > ROWNIEJSI.Mamy pecha bo obecny rzad Pana Tuska umozliwia roznym > Komisarzom Uni aby Polska znalazla sie w grupie krajow > dyskreminowanych.Przyklad likwidacji polskiego przemysly > stoczniowego oraz rybolowstwa morskiego jest tego przykladem Jasne, po co nam limity połowów? Niech ci wszyscy duńscy, niemieccy, polscy i szwedzcy rybacy ruszają trałowcami i bezzwłocznie wytępią w Bałtyku wszystko co żyje, zamieniając morze w podwodną pustynię i eliminując raz na zawsze jakiekolwiek rybołówstwo w tym regionie! W bardziej poważnym tonie, nikt polskich rybaków nie niszczy - oni sami się niszczą! Przecież limity połowów zostały ustalone już dawno i podane do publicznej wiadomości, a ci panowie doskonale je znali i mimo to pozwolili sobie zignorować obowiązujące prawo, bo tak byłoby dla nich korzystniej. To chyba normalne, że teraz ponoszą karę? A z tym przemysłem stoczniowym to już się naprawdę plączecie, eurosceptycy. Stocznie upadają, bo produkcja jest nierentowna, a wy chcielibyście topić w nich miliardy dotacji z budżetu państwa? Przecież to byłby interwencjonizm gospodarczy w biały dzień! Skoro chcecie gospodarki liberalnej, to powinniście w tym sporze sekundować Komisji Europejskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Liber_alizm über_alles 15.01.09, 10:23 > Skoro chcecie gospodarki liberalnej, to powinniście > w > tym sporze sekundować Komisji Europejskiej Jesli o mnie chodzi to akurat zgadzam sie ze stanowiskiem UE. Nie podoba mi sie natomiast co innego: to, ze jakas UE decyduje co mozemy a co nie. Co oczywiscie nie ogranicza naszej suwerennosci. :) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Liber_alizm über_alles 15.01.09, 15:49 nelsonek napisał: > Jesli o mnie chodzi to akurat zgadzam sie ze stanowiskiem UE. Nie podoba mi sie > natomiast co innego: to, ze jakas UE decyduje co mozemy a co nie. Co oczywisci > e nie ogranicza naszej suwerennosci. > :) Ogranicza, Każda przynależność do jakiejkolwiek organizacji ogranicza naszą suwerenność, bo taka przynależność wiąże się z pewnymi obowiązkami, które są wszak ograniczeniem suwerenności. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: Liber_alizm über_alles 15.01.09, 16:42 Kazda zmiana prawa miedzynarodowego (w ramach przynaleznosci do jakiejkolwiek miedzynarodowej organizacji) wymaga naszej zgody. Konstytucja UE spowoduje zupelnie co innego. Tutaj nikt sie nas o zgode juz nie bedzie pytal (przed przyjeciem TL tez tak jest, ale w duzo mniejszym zakresie). I to jest zasadnicza roznica. snajper55 napisał: > Ogranicza, Każda przynależność do jakiejkolwiek organizacji ogranicza naszą > suwerenność, bo taka przynależność wiąże się z pewnymi obowiązkami, które są > wszak ograniczeniem suwerenności. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Liber_alizm über_alles 16.01.09, 00:04 nelsonek napisał: > Kazda zmiana prawa miedzynarodowego (w ramach przynaleznosci do jakiejkolwiek m > iedzynarodowej organizacji) wymaga naszej zgody. Nieprawda. W większości organizacji międzynarodowych do których należymy Polska nie ma prawa weta, a więc obowiązujące nas decyzje mogą być w nich podejmowane bez naszej zgody. S. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor_von_zalenzer_halde Re: Liber_alizm über_alles 16.01.09, 19:03 nelsonek napisał: > Jesli o mnie chodzi to akurat zgadzam sie ze stanowiskiem UE. Nie podoba mi sie > natomiast co innego: to, ze jakas UE decyduje co mozemy a co nie. Co oczywisci > e nie ogranicza naszej suwerennosci. > :) Szkopuł w tym, że aby to działało, to musi byc ,,jakaś UE", która stanie na straży reguły wolnej, rynkowej konkurencji - w przeciwnym razie pokusa, aby ,,utrzymać nasze miejsca pracy i wesprzeć nasz przemysł" i poszczególne państwa będą się dławić nawzajem księżycowymi dopłatami do tej czy innej gałęzi gospodarki, przy okazji rujnując europejski potencjał gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś