Dodaj do ulubionych

czerwona herbata z mlekiem?

IP: *.cf.ac.uk 25.10.06, 15:37
Brzmi obrzydliwie ale ja tak pije...Zastanawiam sie tylko czy to nie niszczy
jej dobroczynnych właściwości? Czasem różne połączenia nie współgrają-nie
chodzi o smak bo to sprawa dyskusyjna..
Obserwuj wątek
    • Gość: Gabriel Re: czerwona herbata z mlekiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 16:52
      Wiadomo Polakom, że tacy Anglicy piją herbatę odkąd Polacy przestali huśtać się
      na ogonach na drzewach a więc dłuuugo.
      Piją ją z mlekiem a właściwie to śmietanką i jakoś żyją lepiej od nas - Polaków.

A więc chyba picie herbaty z produktami mlecznymi z pewnością nie szkodzi ani
      tym herbatom ani zdrowiu.

• jan-w Re: czerwona herbata z mlekiem? 28.10.06, 19:06
        Niestety nie można powiedzieć, że kuchnia angielska (ogólnie) jest mądra i zdrowa.
        Ostatnio w Londynie na śniadanie dostałem: Słodkie płatki kukurydziane z tłustym
        mlekiem, słodki sok pomarańczowy, kilka dużych porcji bekonu, fasolkę w sosie
        pomidorowym i jajka sadzone. Do tego oczywiście tosty z marmoladą. Następnego
        dnia, zamiast jajek, kiełbaski i tak na zmianę. Nie było to podane jako
        alternatywa, ale wprost do stolika, znosiła mi to obsługa hotelu. Miejscowi
        pochłaniali to wszystko! Zrozumiałem wtedy dlaczego większość Anglików to tak
        koszmarne tłuściochy. Dlatego twierdzenie że Anglicy znają się na jedzeniu i są
        naszymi starszymi braćmi, nie przekonuje mnie. Zwłaszcza że historia mówi co innego.
      • Gość: aaa Re: czerwona herbata z mlekiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 15:30
        nie dobre !!!!
    • Gość: kar Re: czerwona herbata z mlekiem? IP: *.cf.ac.uk 29.10.06, 13:28
      mieszkam w anglii wlasnie i herbate z mlekiem pijam normalnie, chodzilo mi
      tylko czy mozna to samo robic z czerwoną. anglicy pija czarną herbate. nie znam
      nikogo kto pije czerwona pu-erh, zwlaszcza z mlekiem, oprocz mnie...
      • Gość: Jagoda Re: czerwona herbata z mlekiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 19:53
        Gość portalu: kar napisał(a):

> nikogo kto pije czerwona pu-erh

Chińska herbata PU-ERH zaliczana jest do herbat PRASOWANYCH a nie czerwonych i
        w żadnej mierze nie należy jej mieszać z mlekiem !

Nie wiesz co pijesz ! ZGROZA mnie bierze na takie prostactwo ! :(

• Gość: Starik Re: czerwona herbata z mlekiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:40
          Gość portalu: Jagoda napisał(a):

> Chińska herbata PU-ERH zaliczana jest do herbat PRASOWANYCH a nie czerwonych

W Polsce sprzedawana jest herbata Puerh w każdym sklepie spożywczym i na
          opakowaniu jest napis: czerwona więc wszyscy myślą, że jest czerwona.

To tak jak z koniakami.
          Na butelce jest napis Napoleon to każdy myśli, że to koniak.

> Nie wiesz co pijesz ! ZGROZA mnie bierze na takie prostactwo ! :(

Dziwisz się ?
          Prostactwo nie przechodzi wraz ze zmianą miejsca pobytu prostaka.
    • prezzzes Re: czerwona herbata z mlekiem? 21.11.06, 19:49
      Oj zdecydowanie nie szkodzi (no chyba, że ktoś ma nietolerancję laktozy, ale to
      się rozumie wtedy samo przez się), a za to jak smakuje...! :)
    • Gość: gena Re: czerwona herbata z mlekiem? IP: *.dsl.sta.abo.bbox.fr 31.01.14, 14:29
      nie wymadrzajcie sie tak co do tej pu erh: w Polsce przyjela sie nazwa "czerwona" i tyle. Wiadomo, ze chodzi o "herbate czerwona pu erh". We Francji na pzyklad herbata czerwona oznacza rooibos (a przeciez rooibos to nie herbata i tez sie mozna przyczepic). Wydaje mi sie ze pu erh z mlekiem i odrobina cynamonu moze byc bardzo ciekawa smakowo - jesli chodzi o zmiany wlasciwosci chemicznych, nie posiadam na ten temat wiedzy - wydaje mi sie jednak ze troche cieplego (nie za goracego!) mleka nie zabija dobroczynnych wlasciwosci tej herbaty.

pozdrawiam
      gena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka