Dodaj do ulubionych

Ekspres cisnieniowy

IP: 195.94.206.* 23.12.03, 13:27
Jestem w trakcie urzadzania kuchni i...wymarzyl mi sie ekspres cisnieniowy
ale do zabudowu. Chce kupic albo boscha albo AEG. Czy ktos takowy posiada?
Czy warto zawracac sobie glowe i wydawac tyle kasy ??

Obserwuj wątek
    • Gość: ines Re: Ekspres cisnieniowy IP: 81.15.189.* 02.01.04, 18:38
      Piszesz że zamarzył Ci się ekspres ciśnieniowy jakby to była jakaś fanaberia.
      Kto lubi dobrą kawę to podstawa w kuchni. Ekspresu do zabudowy nie mam tylko
      bardzo dobry ale niezabudowany w nic:) . Tylko nie wiem czy zamarzył Ci się
      ekspres jako ładny mebel w kuchni czy chcesz dobrą kawę. W ekspresie liczą się
      parametry (ciśnienie:-) a te firmy akurat nie specjalizują sie w ekspresach.
      Ale skoro ma być ładnie w kuchni i tyle to pewnie sie nadają:-) Podaj modele i
      parametry.
      • Gość: Kasiak Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.spray.net.pl 06.01.04, 22:34
        Nie bede ukrywac, napewno chce ekspres do zabudowy bo dobrze wyglada :)) Stad
        tez wyszlo moje pytanie bo DOBREJ kawy tez bym sie napila. Czy ma to sens
        wydawac tyle kasy na produkt ktory dobrze wyglada czy lepiej kupic
        wolnostojacy - jesli tak, to jaki??

Co do modeli to upatrzylam sobie dwa:
        AEG PE 8036 i Bosch TCA 6701 "benvenuto B60".

• krystyna_jl Re: Ekspres cisnieniowy 09.01.04, 22:54
          ja mam Krupsa, ale do delektowania sie dobra kawa, a nie na pokaz
          (przepraszam, ale nie rozumie tego do konca...).Moj ekspres ma 2 wyjscia: na
          kawe "normalna" i na male, mocne expresso, oprocz tego na mleczko pod
          cisnieniem. Jestem z niego bardzo zadowolona.
          • Gość: * Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 20:11
            Ja własnie dzisiaj kupilam ekspres cisnieniowy. I jestem zalamana :( Zaplacilam
            za niego prawie 600 zl ( to dla mnie naprawde duzo..)jest z firmy rowenta -
            model adagio. Moze ktoras z was ma taki i moze mi napisac jak powinno byc
            spienione mleko.Wiem ze to moze glupie pytanie ale...ja to mleko wkladm pod ta
            dysze i trzymam je tak troche i nic - ono sie wcale nie pieni. Myslicie, ze cos
            zle robie. Napiszcie jakie sa wasze wrazenia przy uzywaniu cisnieniowych
            ekspresow prosze...
            dzieki za odpowiedz*
            • Gość: ines Re: Ekspres cisnieniowy IP: 81.15.189.* 10.02.04, 21:19
              Dysza do spieniania mleka to funkcja dodatkowa. Mleko powinno być odpowiednio
              schłodzone i nie za chude. Trzeba pokombinować. Poszukaj wątków na forum
              Kuchnia.
              Mleko spienione to nie podstawa. A jaka kawa wychodzi z tego ekspresu?
              • Gość: * Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.02.04, 10:44
                No wlasnie o to chodzi , ze srednia... i dlatego jestem taka zla na ten zakup:(
                Ale dalej mam nadzieje ze w koncu go rozpracuje i uda mi sie zrobic dobra kawe:)
                Ta ktra zrobilam byla jakach kwasna :( Moze za mocna , nie wiem...
                Acha i mam jeszcze jedno pytanko : czy jak chce wyrzucic fusy od razu po
                zaparzeniu kawy to one powinny bys suche?
                W instrukcji , w tabelce z problemami jest taki problem: fusy po zrobieniu kawy
                nie sa suche... ?
                dzieki za odpowiedz*
                • aremo Re: Ekspres cisnieniowy 11.02.04, 18:01
                  Gość portalu: * napisał(a):

> No wlasnie o to chodzi , ze srednia... i dlatego jestem taka zla na ten zakup:
                  (
                  > Ale dalej mam nadzieje ze w koncu go rozpracuje i uda mi sie zrobic dobra
                  kawe:

> )
                  > Ta ktra zrobilam byla jakach kwasna :(

To już nie wina ekspresu tylko samej kawy.

Moze za mocna , nie wiem...
                  > Acha i mam jeszcze jedno pytanko : czy jak chce wyrzucic fusy od razu po
                  > zaparzeniu kawy to one powinny bys suche?
                  > W instrukcji , w tabelce z problemami jest taki problem: fusy po zrobieniu
                  kawy
                  > nie sa suche... ?

Pewnie chodzi o to,ze jak jest taka wodnista ciapa to znak że kawa była za
                  drobno zmielona. Jakiej kawy używasz? Jeśli gotowej zmielonej to powinna być
                  ona specjalna do ekspresów ciśnieniowych. A z mlekiem i spienianiem kombinuj.
                  Zimne i tłuste raczej:-) Mam nadzieję że Twój model ekspresu ma 15 bar.
                  Powodzenia i daj znać jak Ci się udało parzenie i spienianie:-)
                  • Gość: * Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.04, 18:08
                    Hej Aremo:) Dzieki za odpowiedz. Wiesz , nie wiedzialam , ze ta kawa musi byc
                    specjalna do ekspresow cisnieniowych. Jutro pojde do sklepu z kawa i moze mi
                    cos poleca.
                    Tak, moj ekspres ma 15 barow. A z tym mlekiem to naprawde nie wiem. Kombinuje ,
                    kombinuje i nic. I kurcze juz mi od tego wszystkiego przeszla ochota na ta kawe
                    :(A mi sie nie chce wchodzic do kuchni ( no i jeszcze trimfujaco - zlosliwe )
                    komentarze mamy typu : A nie mowilam:(

pa *
                    • niech Re: Ekspres cisnieniowy 11.02.04, 18:18
                      Niektore ekspresy zostawiaja w sitku mokra kawe - bez wzgledu na jej grubosc.
                      Po prostu tak maja - z moich dwoch jeden tak robi a drugi nie. To moze
                      powodowac problem przy oproznianiu sitka - latwo sie pobrudzic. Jesli chodzi o
                      grubosc to faktycznie ma ona duze znaczenie - kawa do ekspresow przelewowych
                      jest drobnozmielona i zapycha sitka wysokocisnieniowcom. Albo kup odpowiednio
                      zmielona kawe (Woseba, Lavazza, pewnie sa tez inne - szukaj informacji na
                      opakowaniu), albo kup mlynek z regulacja grubosci mielenia. Niestety nie
                      widzialem takich w Polsce - swoj przywiozlem z Niemiec. Mozna tez kupic
                      ekspres z wbudowanym mlynkiem - Jura, Saeco czy inny - ale to zakup powyzej
                      2000 zl.
                    • aremo Re: Ekspres cisnieniowy 11.02.04, 18:26
                      Koniecznie kup specjalną kawę do ekspresów!! Ona jest grubo zmielona,
                      ekspresowi ciśnieniowemu takiej trzeba. Problem w tym że w Polsce jest mały
                      wybór takich kaw albo są strasznie drogie (bo Polacy kupują drobno zmieloną do
                      zalewanych w szklankach;) Albo inna alternatywa to młynek i samodzielne mielenie
                      (ja tak robię i mam wspaniale pachnącą , bo świeżo zmieloną) No i schłodzone i
                      tłuste mleko do spieniania! Tak kombinuj by podczas spieniania dostawało się
                      powietrze.
                    • Gość: ala Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 22.04.05, 08:49
                      martwisz mnie tymi opowieściami bo chce kupić ten sam ekspres,znajomi maja i
                      sobie chwalą bardzo...
            • editha2 Re: Ekspres cisnieniowy 11.02.04, 21:49
              Gość portalu: * napisał(a):

> Ja własnie dzisiaj kupilam ekspres cisnieniowy. I jestem zalamana :(
              Zaplacilam
              >
              > za niego prawie 600 zl ( to dla mnie naprawde duzo..)jest z firmy rowenta -
              > model adagio. Moze ktoras z was ma taki i moze mi napisac jak powinno byc
              > spienione mleko.Wiem ze to moze glupie pytanie ale...ja to mleko wkladm pod
              ta
              > dysze i trzymam je tak troche i nic - ono sie wcale nie pieni. Myslicie, ze
              cos
              >
              > zle robie. Napiszcie jakie sa wasze wrazenia przy uzywaniu cisnieniowych
              > ekspresow prosze...
              > dzieki za odpowiedz*

Ja mam ten ekspres.Tylko starszy model,bo teraz mają troszkę inny wygląd.

Kupuję kawkę tylko i wyłącznie o nazwie IDEE KAFFEE.Niestety dostępna tylko w
              Makro.Jest idealna jak dla mnie w smaku i właśnie grubo zmielona.Razu pewnego
              kupiłam Lawazze i niestety pozatykała dyszę...

Co do mleczka to ja robię to tak:wlewam schłodzone mleko do kubeczka metalowego
              i poruszam tym kubkiem w różne strony,kręcę ,góra dół...to jest kwestia
              wprawy.Pianka wychodzi piękana .Potem wlewam do kubeczka z kawką i całość jest
              pyszna.Moja siostra posypuje jeszcze odrobinką kakao.
              • Gość: * Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 10:47
                Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Wlasnie ide szukac kawy...jak nie znajde to
                wysle tate do makro:)
                A i jeszcze jedno pytanie. To mleko to musi byc w metalowym kubeczku? Ja
                probowalam w porcelanowym malym dzbanku , moze to dlatego...
                Dzieki jeszcze raz
                *
                • Gość: * Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.02.04, 10:49
                  I jeszcze jedno. Jak dlugo robicie taka pianke i z jakiej ilosci mleka?
                  • editha2 Re: Ekspres cisnieniowy 12.02.04, 12:20
                    Nie,to nie musi być metalowy kubek,ale ważne aby był raczej wysoki niż płaski i
                    mały, bo pianka "rośnie"w miarę ubijania.A ile tego mleka?To zależy jaką wolisz
                    kawę.Ja robię sporo mleka a niewiele kawy,czyli tak troszkę ponad połowę kubka
                    mleka a reszta to mocny napar kawy.

Jeszcze powiem Ci dokładnie jak ja to robię.

Na dwie kawki:dwie miarki kawy,zakręcam dosyć mocno .Podstawiam dwa kubeczki i
                    kawka leci.Ale pilnuję,aby nie za dużo spłynęło,niecałe pół kubeczka.Teraz
                    ekspres nastawiam na podbijanie mleka.Podbijanie trwa 2-3 minuty,kręcę tym
                    kubkiem jak już pisałam wcześniej w różne strony.Rozlewam mleczko z pianką do
                    kubka z wcześniej przygotowaną kawką.Gotowe!!

• Gość: kola Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.04, 21:09
                      Ja mam DeLonghi 15 bar i niestety jak dotąd nie udało mi się zrobić pysznego
                      spienionego mleczka, a próbowałam już tysiące razy na różne sposoby :(
                      Obecnie ekspres stoi i robię w nim kawę tylko na zyczenie gosci ja mam już dosyć.
                      pozdrawiam
                      kola

może ktoś z was ma ekspres tej firmy i udało mu się zrobić mleczko
              • Gość: kasia Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 22:27
                terz mam ten expres
                ostatnio gdy napolnialm zbiornik woda pekl poniewarz uszko od nie go sie
                odczepilo i tak sie zastanawiam gdzie w czestochowie jest serwis rowenta
            • Gość: Marek Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 17:20
              ekspresy to moje zwariowane hobby,
              Parę już poznałem i parę :) ich posiadam.
              Uważam że najsmaczniejsza kawa jest z ekspresów ciśnieniowych i wirówkowych.
              Dobry ekspres ciśnieniowy powinien posiadać dyszę do parowania mleka z takim
              napowietrzaczem. Jest to dostawiona do dyszy za pomocą przeważnie gumowego
              uchwytu druga rurka, jednak znacznie węższa od dyszy. Dysza do parowania z taką
              przystawką najlepiej paruje mleko. Wszystkie inne ekspresy bez takiej
              przystawki zagrzeją lecz nie spienią mleka i wydaje mi się że do tego celu
              zostały zamontowane.
              Mój sposób na kawę z parowanym mlekiem:
              1/do filiżanki (małej :)) wlewam około 1/3 mleka może nawet mniej i wsypuję 1
              łyżeczkę cukru.
              2/taką miksturę podkładam pod dyszę z napowietrzaczem i paruję mleko tak długo
              aż spienione zapełni filiżankę (szum wydawany przez dyszę wyrażnie się zmienia)
              3/tak spienione mleko podkładam pod dyszę z kawą i napełniam do momentu aż kawa
              lecąca z dyszy wyrażnie zmieni kolor na jasny.
              Smacznego !
              Chciałem dodać że wszyscy decydujący się na zakup ekspresu ciśnieniowego muszą
              zdawać sobie sprawę z tego iż większość tych ekspresów jest przystosowana do
              robienia włoskiej kawy a to znaczy że filiżanki powinny być bardzo małe a kawa
              wręcz gęsta. Kawa taka jest tak mocna że większość włochów nie wyobraża sobie
              że można ją pić bez cukru.
          • Gość: gosc Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.pleszew.sdi.tpnet.pl 22.04.05, 08:47
            a jaki pani model poleca z krupsa??
    • essex_boy Re: Ekspres cisnieniowy 09.11.04, 12:03
      zamierzalem kiedys kupic cos takiego ale pani w MM powiedzala ze aby uzyskac
      kawe takiej jakosci jak w barze/kawiarni to trzeba wydac przynajmniej 3 - 4
      tysiace. Ekspresy za 300 - 400 zl daja ten sam efekt co przelewowe za 100 zl,
      tyle ze bardziej bucza...
      • senta Re: Ekspres cisnieniowy 13.11.04, 22:26
        hmmmm..to ja zbankrutuje bo w pracy kawa kosztuje 7 pln!!
        Chce kupic dobry,domowy ekspres cisnieniowy za rozsadna cene !
        Czy taki zakup faktycznie nie ma sensu?
        Prosze o porade znawcow w tej materii.

Pozdr.
      • dmj1 Re: Ekspres cisnieniowy 15.11.04, 21:09
        Nieporozumienie i "pani w MM powinna zmienic prace", oczywiscie znacznie
        trudniej kupic dobry ekspres za kilkaset zlotych niz dysponujac kilkoma
        tysiacami ale jak najbardziej jest to mozliwe, sensowne modele Saeco kosztuja
        kilkaset zlotych, tzn. 15bar, gwarantujace crema i z dosc dobra dysza do
        spieniania mleka. Do warunkow domowych nie trzeba miec automatu. Mozna pokusic
        sie rowniez o wloskie typu mokka, wsrod najlepszych - Bialetti polecam 2 modele
        rowniez gwaranyujace crema (system 2 zaworowy): Brika i Kalifa.
        Pozdrawim, darek.
    • Gość: DIO Re: Ekspres cisnieniowy IP: *.localdomain / 217.98.107.* 01.01.05, 10:12
      EKSPRES ???? WWW.DOPPIO.COM.PL
      • Gość: grzegorz Re: Ekspres cisnieniowy IP: 195.116.35.* 13.02.05, 23:29
        Witam.
        Odkupiłem Ekspres cisnieniowy krups viva.
        I podejzewam ze cos wnim nie tak ,poniewaz
        gdy sygnalizuje gotowosc(djoda gasnie) załaczam
        I PO 10 SEKUNDACH DJODA SIE ZAPALA czy to jest normalne w tanich modelach
        ze nie umi uzyskac stałej temperatury pazenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka