megas1 02.02.04, 23:13 Czy jest możliwe nauczenie kota, żeby znaczył w kuwecie. jaki jest ew. najoptymalniejszy wiek kastrowania kocurka mieszańca norweskiego leśnego (kt. bardzo późno dojrzewaja) z dachowcem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.pietron Re: kastrowanie kocurka 04.02.04, 13:42 Nie jestem kotem ale myślę że jeśli ktoś chce zaznaczyć swój teren to nie będzie tego robił tylko w jednym określonym miescu np kuwecie ale chyba nie o miejsca chodzi według mnie tylko o zapch kocura w pełni sił rozrodczych - oczywiście można go wytrzymać i się do niego przywyczaić ale jak zawsze mówię włascicielom kocurów bardzo ogranicza to liczbe przyjaciół nawet jeśli natychmiast po oddaniu moczu sprząta się kuwetę. Jeśli więc nie masz zamiaru rozmnażać swojego kota wykastruj go. A co do terminu - najlepszym wyznacznikiem terminu będzie twój nos - jeśli zaczniesz czuć swojego kota to oznacza że nadeszła pora - zazwyczaj dzieje się to między 10 a 12 miesiącem życia choć natura jest naturą i wachania się zdarzają. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: kastrowanie kocurka 04.02.04, 14:20 Witaj! U kotów norweskich dojrzewanie może trwać znacznie dłużej, nawet u mieszańców. Spokojnie poczekaj, zmianę zapachu moczu na pewno rozpoznasz, może to trwać półtora, dwa lata, a może nawet i dłużej. My czekamy jeszcze potem, aż kot przynajmniej raz zaznaczy, tzn. obsika coś poziomo do tyłu, z uniesionym i potrząsanym ogonem. Nie bój się, że mu ten zwyczaj zostanie, koty po kastracji nie odczuwają tak gwałtownej potrzeby znaczenia, zapach ich moczu też wraca do normy. Nie każdy kot znaczy, mieliśmy odratowanego bezdomnego persa, który sikał grzecznie do kuwety, ale jego mocz śmierdział tak intensywnie, że nawet nie pomagało ciągłe sprzątanie kuwety, musiał zostać wykastrowany. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś