Dodaj do ulubionych

Pies 18-letni

24.02.04, 13:49
Trzy lata temu kupiłam na wsi dom, okazałosię,ze przychówkiem. Przychówek to,
(jak ja to określam) "mix owczarka niemieckiego". Teraz pies ma już 18 lat.Ma
jeszcze własne ( liche, bo liche, ale są)- zęby.Od czasu do czasu zdarza się,
że drętwieje mu prawa przednia łapa,lub słabną tylne łapy...Ale zdarzają się
dni, że bryka jak młody pies. Z racji swego wieku wpędza mnie w poważny
stres. Ile razy wychodzę rano z domu z lekiem czekam, czy przybiegnie,czy być
może nadszedł juz jego czas. Mam go krótko, ale kocham tego psa...Czy ktoś z
Was może mnie pocieszyć, czy ktoś miał psa który żył dłużej niż OKER? Może
niepotrzebnie sie martwię, moze jeszcze parę ładnych latek przed
nim.Pocieszam się, ze jest wiejskim, zahartowanym kundlem po przejściach ( bo
to chyba słaba radocha wisieć 15 lat na łańcuchu,nie mając nawet budy)? Moze
przez to uda mu się być ze mną jeszcze długi długi czas...Jak myślicie???
Obserwuj wątek
    • begietka Re: Pies 18-letni 25.02.04, 08:59
      Czy tu nikt nie odpowiada na listy?Myślalam,że jest więcej miłośników zwierząt
      niż kosmetyków czy ciuchów.....:((((((
      • demia1 Re: Pies 18-letni 25.02.04, 09:19
        Mój pies żeł 16 lat ale zmarł tylko dla tego że miał raka na całym ciele. Chyba
        wiem bo możesz zrobić może to pomóc na 90% dzięki temu mój pies z rakiem żył
        jeszcze 1,5 roku. Nojwarzniejsze jest to aby pies nie załapał jakieś choroby bo
        w tym wieku to poważne, przejdź się do weta sama i kup dla psów GeriaDog (wiem
        że to śmieszna nazwa ale faktycznie prawdziwa) jeśli wet nie będzie posiadał
        tego to kup SA-37 jest to prosze z kompleksem witamin podaje się go od 1-4 g
        dziennnie (mój waży 26 i daje jej 4 gramy SA-37 ma białaczke a postawiło ją na
        nogi :]). Preparat stosuje się do poprawienia kondycji, jakości sierści oraz
        zdrowotności zwierząt. Osobiście radzę ci SA-37 poniewarz ma w sobie więcej
        witamin miarke w środku tak że nie ma problymów z gramami jest go 200g
        kosztuje 25zł. i pies się dobrze czuje. Aha jeszcze jedno rozłuż psu jeśli to
        możliwe liczbe posiłków np. rano i wieczorem lub trzy razy dziennie i witaminy
        dodawaj tok aby pies z każdym posiłkiem miał dawkę witamin lecz nie przekraczaj
        wskazanej dawki dziennej. Życię ci jeszcze długiej wędróki z psem i dotego
        zdrowej i z miłością.
        • begietka Re: Pies 18-letni 25.02.04, 10:21
          Miła Demio!
          Przykro mi, że Twój piesek już odszedł ( ten 16-letni).Bardzo ci dziękuję za
          porady...Mój Okerek dostaje jeśc dwa razy dziennie...a i między posiłkami
          zdarza się jakaś przekąska:)Jeszcze raz dziękuję za rady w sprawie witamin.Sama
          myślalam,czy nie kupić mu jakiegoś geriawitu, ale nie byłam pewna, czy to, co
          dobre dla człowieka może być również odpowiednie dla psa. Dziwisz się pewnie,
          że nie byłam u weta.Lekarz był u niego dwa razy...ale nawet nie wyobrażasz
          sobie jak są psy traktowane na wsi...nawet przez lekarza! Na wsi ( przynajmniej
          tej mojej, gdzie psy szczekają odwrotnie:))) wezwanie weta traktowane jest jak
          fanaberia, z przymróżęniem oka...bo kto by sobie głowę, czas i pieniądze
          marnował dla jakiegoś kundla,gdy żadnego pożytku już z niego nie ma. Niestety,
          takie jest podejście do zwierząt tzw. nieużytkowych...liczy się krowa,
          świnia....ale nie pies...Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję.
    • adam.pietron Re: Pies 18-letni 25.02.04, 12:45
      Czasem ktoś odpowiada , choć nie od razu i nie ma się co denerwować :)
      A co do twojego pytania - to nikt nie jest tego w stanie przewiedzieć czy twój
      pies pożyje jeszcze dwa czy pięc lat.
      18 lat to juz powazny wiek jak dla psiego organizmu ale jeśli jest w dobrej
      formie to tylko dobhrze wróży.
      Z wiekeim u psów jest dokładnie tak jak u ludzi jedni żyja 60 lat inni 100 ,
      oczywiście wpływ środowiska jest duży ale tak naprawdę nic nie da sie
      przewidzieć.
      Wiem ze cię to nie pocieszy ale nie możesz natomiast liczyć na to że pies
      będzie z Tobą jeszcze długi długi czas i na to nic nie poradzisz.
      Pozdrawiam

PS jeśli mieszkasz na wsi - może przydałby się jakiś kolega dla twojego psa.
      • begietka Re: Pies 18-letni 25.02.04, 15:38
        Drogi Panie Doktorze..rzeczywiście bardzo dobrych wieści Pan dla mnie nie
        ma.Jedynym pocieszeniem moze być to,że chociaż pod koniec swego pieskiego życia
        zapewniłam psu godną egzystencję.Ma porządną budę,ciepłe jedzenie i
        dużo,dużo,dużo miłosci...Ma również kolegę Reksia (mix owczarka "chowanego pod
        szafą") i kolegę Dudusia ( mały kundelek "naręczny").
        Panie Doktorze, zwracam się jeszcze z pytaniem- czy rzeczywiście podawać mu
        Geria-dog lub proszek z kompleksem witamin Sa-37, jak mi tu radzono? Będe
        wdzięczna za odpowiedź- nawet, jeśli nie będzie błyskawiczna:))))
        • adam.pietron Re: Pies 18-letni 27.02.04, 17:44
          Dodatki witaminowe szczególnie przeznaczone dla starszych piesków - takie jak
          np geriadog to dobry pomysł.
          Okresowe badania ( jeśli są możliwe) także pozwolą wychwycić problem ze
          zdrowiem odpowiednio szybko co zazwyczaj ułatwia ograniczenie jego skutków.
          Życząc twemu psu długich lat życia pozdrawiam.

PS najważniejsze to to że ma kogoś kto go kocha i martwi się o jego zdrowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka