Dodaj do ulubionych

kotce wypada sierść

29.02.04, 22:31
Mpja kotka (czteroletnia) wciąż gubi sierść. Zaczęło się to w lecie i
niestety nie mija. Byłam u weterynarza, została odrobaczona, dostała coś na
pchły (których nie miała, jak sądzę), dostała witaminy, które zjada już od
dwóch miesięcy, ale niestety nie ma poprawy. Co może być powodem jej
problemów? Półtora roku temu kotka przeszła sterylizację, od tego czasu
bardzo utyła. Mam wrażenie, że zrobiłam jej krzywdę tą operacją i że to
utrata równowagi hormonalnej powoduje to wypadanie włosów...
Dawniej jadała puszki (Wiskas, Kitekat), od lata zaczęłam jej dawać, za radą
miłosników kotów z pewnego kociego forum, suchy pokarm Royal Canin. Może to
on jej nie służy? Niestety od kiedy go zaczęła jeść, nie chce już ruszyc
niczego innego. A jeśli jednak coś w nią wmuszę, to ma rozwolnienie. Więc nie
wiem co robić.
A może ma wadę nerek? Ostatnio siusia jakby mniej, chociaż pije dużo wody.
Wiem, muszę się wybrać z nią do ambulatorium Akademii Rolniczej, ale wciąż
nie mam czasu, no i wszytskie bardziej specjalistyczne badania tyle kosztują,
że aż się boję.
Obserwuj wątek
    • surferka Re: kotce wypada sierść 02.03.04, 11:44
      Witaj! Moja poltora-roczna koteczka(nie jest sterylizowana) miala problemy z
      wypadaniem i lupiezem sierci. Nasza pani wet. dala jej kapsulki z tranem i
      witaminami.To bradzo pomoglo kici! Lek jest smaczny poniewaz kotka traktuje go,
      jak przepyszny cukierek.Objawy wypadania i lupiezu ustaly.Pozdrawiam!P.S. Moja
      znajoma ma podobny problem z kocicia. Kolezanka twierdzi ze, ze to wina srodkow
      antykoncepcyjnych...Coz moze tak jest!Zastanawiam sie czy swoja "panne"
      sterylizowac?
    • neti87 Re: kotce wypada sierść 02.03.04, 12:25
      Myślę, że lekarz lepiej Ci doradzi. Ja mam jednak kilka uwag. Uważam, że
      sterylizacja Twojej kici na pewno nie zaszkodziła, gorzej by było, gdyby
      skazana była na tableki czy zastrzyki. Postąpiłaś słusznie.
      Jeśli masz zastrzeżenia co do karmy to spróbuj podawac kotce karmę Royal Canin,
      ale taką specjalną dla kotów o wrażliwym przewodzie pokarmowym, są tez karmy,
      które poprawiają stan skóry i sierści.
      Ja bym jednak kotkę przebadała. Badania nie są tak bardzo drogie. Gdy okaże
      się, że kotka ma po prostu wrażliwy żołądek to wraz ze zmianą diety kłopoty
      znikną. Poza tym lekarz może będzie miał lepszy pomysł na to jak zatrzymać
      proces gubienia sierści przez Twoją kotkę. Moja też gubiła dużo po stresie
      związaym z biegunką i co za tym idzie wizytami u lekarza. Gdy zaczęłam stosowac
      dietę, wizyty nie były juz potrzebne, podałam kotce dobre witaminy zakupione w
      lecznicy, to kotka odżyła. Sierści juz nie gubi i ślicznie jej błyszczy (zawsze
      błyszczała, ale w czasie choroby gubiła jej sporo)
      A czy odrobaczasz swoją kotkę? Kał też przydałoby się zbadać... Teraz wiele
      zwierzat cierpi na lamblie, bo ludzie zaniedbują profilaktyczne odrobaczanie.

Pozdrawiam.
      www.royal-canin.pl/html/_fn_produkty.html
    • neti87 Re: kotce wypada sierść 02.03.04, 12:37
      Royal Canin ma też karmy dla kotek po sterylizacji i dla kotek otyłych. Może
      Twoja kicia będzie lepiej tolerowała pokarm w wersji "light"??? Zastanów sie
      nad tym (Royal Canin Light 38 lub Sensible 33). Oczywiście karma odpowiednia to
      teraz sprawa nie najważniejsza, bo musisz ustalić przyczynę tych dolegliwości.
      Tak mi się teraz przypomniało, że juz kilku weterynarzy mówiło mi, że koty nie
      potrzebują dużego urozmaicenia pożywienia. U kota każda zmiana jedzenia powinna
      wiązać się z dużym okresem przejściowym, tak więc jeśli Twoja kicia je suchą
      karmę (ona jest pełnowartościowa i dobrze zbilansowana) to ta karma jej
      wystarczy. Jeśli chcesz jej wprowadzić do menu nowe elementy to powinno się to
      odbywac bardzo powoli i ostrożnie. Twoja kicia mogła z tego powodu mieć
      rozwolnienie. Ja też bardzo chciałam, żeby moja kotka jadła różne rzeczy, sama
      jej szykowałam. Ale gdy okazało się, że mam wrażliwy przewód pokarmowy musiałam
      swoje zapędy ograniczyć. Kotka długo przekonywała się do suchej karmy,a le
      teraz bardzo ją lubi. Podaję jej też gotowane mięsko, ale nie przesadzam z
      nowościami. Muszę naprawdę przyjąć do wiadomości, że gdy dam jej coś co uważam
      za dobre dla niej, to mogę wywołać ból brzucha bądź inne kłopoty. Radziłam się
      w internecie jedej pani doktor i ona już trzykrotnie powtórzyła mi, że kot może
      jeść cały czas suchą karmę, że potrzebuje do tego tylko wody i niczego więcej.
      Tam są wszystkie potrzebne składniki odżywcze, witaminy, minerały. Ja
      postawiłam na zdrowie mojej kotki. Nie kupuję już żadnych puszek, zamiast tego
      suchą karmę (na razie leczniczą, bo kotka te problemy miała miesiąc temu, więc
      ciągle na nią uważam), troszkę kurczaczka i wodę. Myślę, że finansowo wychodzi
      tak samo. Wcześniej dawałam jej Shebę, karmę suchą Puriny, mięsko wołowe
      (często), warzywa.
      Daj znać jakie kroki zamierzasz poczynić, może już poczyniłaś. I oczywiście
      ciekawa jestem jak ma się Twoja kicia.
    • adam.pietron Re: kotce wypada sierść 03.03.04, 11:44
      Stan twojej kotki może mieć związek z zaburzeniami hormonalnymi i dlatego
      powinnas jak najszybciej pokazać ja komus kto zna się na dermatologii i
      endokrynologii, jeśli mieszkasz w mieście z wydziałem medycyny weterynaryjnej
      to po porstu udaj się z kotem na konsultację - może zamiast witamin potrzebna
      jest zmiana diety i ewentualna suplementacja hormonalna.
      Ale musisz pokazać kota specjaliście - tym bardziej jeśli dotychczasowe
      leczenie nie skutkuje.
      Co do otyłości - to normalne że po sterylizacji tempo metabolizmu obniża się -
      powinnas więc uwazać z karmieniem kota a jego dieta powinna uwzględniać
      ograniczenia kaloryczne.
      Pozdrawiam
      • jklk Re: kotce wypada sierść 03.03.04, 19:36
        Dziękuję za odpowiedź. Zmobilizuję się i pojadę z nią wreszcie! Bo rzeczywiście
        nie ma na co czekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka