Dodaj do ulubionych

skręt żołądka- objawy

28.10.10, 07:51
tak mi się nasunęło po przeczytaniu wątku o klinice weterynaryjnej VETS że ja to właściwie nie wiem jakie są typowe objawy skrętu żołądka u psa i z lekka się przeraziłam .... pies duży - 40kg ONek więc jak to ktoś w tamtym wątku napisał "grupa ryzyka" . napiszcie proszę na co zwrócić uwagę , co się z psem dzieje w tym momencie , jakie są objawy ? z góry dziękuję ...
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: skręt żołądka- objawy 28.10.10, 09:02
      Pierwsze objawy - pies jest niespokojny i usiłuje wymiotować, ma odruch wymiotny, wydaje odgłosy jak do rzygania, ale nie rzyga, czasem pojawia się nieproporcjonalnie mała do podejmowanych prób ilośc piany.

Potem pies slabnie - pokłada się, leży, niechetnie albo wcale nie wstaje.

W żoładku zbiera się gaz i pies puchnie - najpierw zaczyna wygladac jak krowa, tzn. brzuch opuszcza sie nizej i jest powiekszony, nastepnie puchnie na maksa.

Niektóre psy bardzo piszczą z bólu.

Zasadniczo jak porodu - nie da się nie zauwazyc.

Kiedy pies zaczyna już puchnąć masz mniej wiecej godzine na to by znalazł się na stole chirurgicznym. Jeśli nie zostanie zoperowany umiera w meczarniach.
      • m2304 Re: skręt żołądka- objawy 28.10.10, 09:20
        ok dzięki . a przyczyny ? można jakoś temu zapobiegać ? tzn wiem że po posiłku pies nie powinien biegać , skakać itp a czego jeszcze nie powinien ? jak - w miarę możliwości go przed tym zabezpieczyć ?
        • majenkir Re: skręt żołądka- objawy 28.10.10, 14:16

Micha na podlodze, nie na podwyzszeniu.
          Lepiej dwa mniejsze posilki dziennie niz jeden obfity.
        • semi-dolce Re: skręt żołądka- objawy 28.10.10, 14:52
          Co do przyczyn jest wiele teorii.

Jest teoria, że nalezy karmic z podłogi. Jest teoria, że z podwyższenia.
          Jest teoria, że to wina karmienia sucha karmą i nalezy karmić gotowanym ewentualnie rozmoczona karmą. Jest teoria, że to wina "normalnego" jedzenia i karmic nalezy tylko suchym.
          Jest teoria, że podawnie probiotyków zmniejsza ryzyko skrętu.
          I pewnie jeszcze parę czytałam róznych, czesto sprzecznych teorii.

Miałam suke, która skreciła sie i zmarła, kiedy mnie nie było w domu. Spieszyłam sie wtedy do domu, bo rano nie nakarmiłam psów i były głodne. Skręciła sie na pusty żoladek. Teraz Hugo skrecił się rano, ale wieczorem zjadł obfita kolację, po której nie był juz na dworze tylko spał. Ona jadła z podwyższenia. On z ziemi. U znajomego weterynarza w lecznicy był pies - bezdomniak, kundel, duzy. Wieczorem został zamkniety w klatce. Rano miał miec operację, kastracje chyba. Przed operacją nie jadł 24 godziny, nie pił 12 godzin. Rano został znaleziony martwy skrecony.

Jak pies ma się skręcic, to się skreci i nie uchronisz. Warto karmić małymi porcjami, warto zadbac by pies odpoczywał po posiłku i nie jadł zbyt szybko. I tyle. Reszta nie zalezy od nas.
          • blue.berry Re: skręt żołądka- objawy 28.10.10, 16:07
            myślę że semi idealnie podsumowała całą sprawę. niestety.
            teorii jest cała masa i często są nawzajem wykluczające się.
            ja przestrzegam głownie tego aby pies nie jadł od razu po spacerze jak jest cały zziajany, a po jedzeniu przez godzinę ma być bezwzględny spokój.
            w przypadku mojego psa jedzenie jest z misek na podwyższeniu bo on ma dysplazję i nie wyobrażam sobie jakby miał jeść z ziemi - po prostu nie dałby rady. zresztą z tymi miskami na podwyższeniu to jak dla mnie jest błędne koło - z tego korzystają psy duże, które zazwyczaj właśnie sa w grupie ryzyka i z tego może wynikać procentowość i przekonanie że jedzenie z podwyższenia wpływa na skręt.

• majenkir Re: skręt żołądka- objawy 28.10.10, 16:18

Bez bicia przyznam, ze moje jedza na podwyzszeniu od zawsze.
              Wygoda przede wszystkim ;).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka