Dodaj do ulubionych

jaka najlepsza karma dla kota

13.07.12, 21:40
nie ważna cena ale jakość
ROYAL- słyszałam że skład dość dobry ale ma sporo konserwantów tz bardzo długie terminy ważności a i podobno produkowana w Chinach ;-(
PURINA - mniej konserwantów ale i mniej składników odżywczych
testuje teraz sanabelle
doradzicie coś?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: jaka najlepsza karma dla kota 13.07.12, 22:39
      Moim kotom najbardziej odpowiada Porta 21 feline finest sensible (zielona).
    • kaja987 Re: jaka najlepsza karma dla kota 16.07.12, 18:48
      My mamy sprawdzone karmy First Class adult i aplaws.
      • dzedlajga Re: jaka najlepsza karma dla kota 16.07.12, 22:55
        Applaws w saszetkach? Pytam bo mam trochę do oddania po moim kociaku - cena do ustalenia, ale na pewno konkurencyjna.
    • jo-an-na-29 Re: jaka najlepsza karma dla kota 17.02.13, 22:31
      Najlepszy jest Royal suchy. Karmu mokrej w ogóle nie mozna dawać, bo to sama chemia.
    • vetjaskra Re: jaka najlepsza karma dla kota 01.07.13, 13:50
      Najlepsze są karmy mokre, zawierające jak najwięcej mięsa. Karma sucha nie zapewnia kotu odpowiedniej ilości wody, a to, co kot sam wypije to często za mało. Badania nad żywieniem zwierząt są w olbrzymiej większości finansowane przez koncerny produkujące karmy, więc te badania nie do końca są wiarygodne. Karmy w puszkach są poddawanie procesom sterylizacji (tak jak każda konserwa), więc dodatek konserwantów nie jest potrzebny.
    • grazynkaa2 Re: jaka najlepsza karma dla kota 02.10.13, 10:59
      Ja kupuję karmy select gold. Znajoma mi kiedyś poleciła i od tej pory tylko ja podaje mojemu kotkowi. Kup mu na spróbowanie i zobacz czy będzie się nia zajadał tak jak mój kociak;)
      • rafaello1958 Re: jaka najlepsza karma dla kota 05.05.14, 17:46
        Polecam karmę APPLAWS
        Nie ma lepszej na rynku
        Tylko i wyłącznie mięso i naturalne składniki
        Chcesz mieć zdrowego kota to tylko karma z mięsem a nie produkt "mięsopodobny"

• kasia91italia Re: jaka najlepsza karma dla kota 31.05.14, 22:38
          Ja daję kotu karę Canagan. Canagan ma też karmy dla psów więc psu też ją kupuję. Ma dużą zawartość mięsa, ziół i nie zawiera zbóż co jest bardzo ważne w diecie zwierząt. Od dawna szukałam takiej karmy.
    • marysiowna Re: jaka najlepsza karma dla kota 25.03.14, 10:27
      Zarówno Royal jak i Purina to bardzo dobre karmy klasy Super premium (najwyższej). Zobacz co Twojemu kociakowi bardziej smakuje. Ważne, abyś nie zmieniała karmy zbyt często (najlepiej wcale), a przejście z jednej karmy na drugą robiła płynnie (tzn. 1-2 dzień: 3/4 starej karmy i 1/4 nowej karmy, 3-4 dzień 1/2 starej karmy i 1/2 nowej karmy; 5-6 dzień 1/4 starej karmy i 3/4 nowej karmy). To zapobiegnie rozstrojowi żołądkowemu i pozwoli bakteriom jelitowym przyzwyczaić się do trawienia nowej karmy, dzięki czemu unikniesz wystąpienia biegunki.

Royal Canin produkuje karmy bytowe sklepowe i karmy bytowe weterynaryjne oraz diety weterynaryjne. Nie mam wiedzy o bytowych sklepowych, ale bytowe weterynaryjne oraz diety są produkowane w Polsce (firma Mars, w Sochaczewie k. Warszawy) i mają bardzo dobrą jakość. Można je kupić tylko u lekarzy weterynarii. Sklepy zoologiczne nie mają do nich dostępu.
      • rafaello1958 Re: jaka najlepsza karma dla kota 05.05.14, 17:45
        Karma Royal nie ma w ogóle mięsa w swoim składzie !
        Polecam karmę APPLAWS
        Nie ma lepszej na rynku
        Tylko i wyłącznie mięso i naturalne składniki
        Chcesz mieć zdrowego kota to tylko karma z mięsem a nie produkt "mięsopodobny"
        Mój ją uwielbia - wie co to smak mięsa a nie ulepszaczy.
        Szczerze polecam
        • kammehan Re: jaka najlepsza karma dla kota 13.05.14, 19:33
          Jeżeli chodzi o karmy z dużą zawartością mięsa to polecam karmy firmy CANAGAN - ich plusem jest również to, że nie zawierają zbóż, które często stanowią zwykłe zapychacze. Zamiast nich karmy zostały wzbogacone w dodatki ziołowe, które świetnie oddziałują na układ trawienny zwierzaków.
      • welant Re: jaka najlepsza karma dla kota 13.04.16, 10:55
        to co napisała marysiowna generalnie się zgadza. poza jednym, obecnie sklepy mają dostęp do karm weterynaryjnych.
        np tu: zwierzakowyraj.pl/suche-royal-canin-linia-weterynaryjna-c-15_43_49_64.html albo www.superzoomarket.com/karmy-weterynaryjne-dla-koto
    • epik73 Re: jaka najlepsza karma dla kota - Renske 24.05.15, 16:06
      Mam dwie panienki i cóż polecam mokrą karmę holistyczną Renske. Niestety nie wszyscy mają to dostępne ale na zooholistic.pl jest.
    • ewelina_71864 Re: jaka najlepsza karma dla kota 17.06.15, 19:15
      zdecydowanie polecam karmę Felix. daję ją swojemu kotu i uważam, że jest najlepsza. a cały jej skład możesz znaleźć tutaj www.purina-felix.pl/kot/
      • sylwesterbb Re: jaka najlepsza karma dla kota 17.02.16, 16:39
        My probowaliśmy juz wielu różnych karm, różnych marek. I naszemu Rudemu jednak do gustu najbardziej przypadła karma Kitty z Biedronki. Myślałem że ma bardziej wyszukane podniebienie. Ale teraz opłaca sie ja wypróbować, bo z tego co tu zauwazyłam www.biedronka.pl/pl/polka-pupila to w biedronce jest promocja na kocią i psią karmę
    • sheila.j Re: jaka najlepsza karma dla kota 05.07.16, 20:12
      My też korzystamy ze wspomnianej tu karmy Bozita, ale kotek jadł też animondę i applaws. Karma mokra musi mieć dużo mięsa, bo kot nie będzie odżywiony wypełniaczami i roślinnymi dodatkami. Z suchych mamy przetestowaną animondę.
    • mamciadancia86 Re: jaka najlepsza karma dla kota 12.07.18, 10:23
      Żadna z tych. Najlepszy skład ma Bozita. Szczególnie te mokre karmy. Mają dużo mięsa w kawałkach i zawierają idealną ilość białka
    • igge Re: jaka najlepsza karma dla kota 12.10.18, 19:40
      Wg fundacji kociej i mojej córki też - sanabelle sucha ( sporadycznie dawana bo sucha karma niezdrowa jest dla kot i kot powinien być tylko na mokrej karmie plus mięso)
      Mokra karma to feringa i mac mają najlepszy stosunek ceny do jakości.
      I nigdy nie kupuj w stacjonarnych sklepach tylko przez net
      • igge Re: jaka najlepsza karma dla kota 12.10.18, 19:42
        Aha animonda też może być choć moje kociaki miewają po niej sraczkę
    • becia234 Re: jaka najlepsza karma dla kota 28.01.19, 09:20
      Kup bozite one ma dobry skład bez koserwantow i ma dużo wartości odżywczych .
    • mailing Re: jaka najlepsza karma dla kota 04.02.19, 10:57
      Sprawa jest prosta - zwracaj uwagę na skład karmy, którą dajesz swojemu kotu. Tak jak w przypadku ludzi, powinniśmy dążyć do tego, aby skład kociej karmy był maksymalnie krótki - trochę mięska, warzyw,owoców i tyle... W marketach raczej nie dostaniesz super karm -polecam zajrzeć do tego sklep: Sklep z karmami weterynaryjnymi i nie tylko - mają dużo ciekawych propozycji.
      • il_biscione Re: jaka najlepsza karma dla kota 04.04.19, 18:02
        Wg mnie nie ma co trzymać się nazwy karmy, a raczej skonsultować z weterynarzem optymalny skład względem naszego kota i dobierać mu karmę pod kątem składu właśnie. Najlepiej zatem kupować przez Internet, ja zamawiam w sferisie, mają dostępne Royal , Josera, itp - filtruję sobie karmy uwzględniając interesujące mnie wartości odżywcze i gotowe.
    • gambilla Re: jaka najlepsza karma dla kota 30.10.19, 23:16
      Po wielu próbach i błędach w końcu trafiliśmy na angielską karmę 77 – hipoalergiczną, więc dla kotków z delikatnym brzuszkiem w sam raz. Na sierść też dobrze wpływa i na ogólne zachowanie mojej Tośki, bo czuje się po niej świetnie i ma mnóstwo siły na psoty.
    • ankaanioolek Re: jaka najlepsza karma dla kota 02.08.22, 22:58
      U nas najbardziej się sprawdza Josera Culiness , nasza Pusia ja uwielbia
    • iguanka88 Re: jaka najlepsza karma dla kota 16.10.22, 16:25
      Josera ma dobre składy i duzy wybór karm ja mam akurat 8 latka i karma Senior bardzo mu smakuje dostosowana dla starszych kotów wspiera prace nerek, ale też mają fajne zupki i lubi sobie pochlipac bulionik polecam spróbować.
    • ula.dela.83 Re: jaka najlepsza karma dla kota 01.11.22, 17:50
      Według mnie najlepsze karmy ma Josera mój kto uwielbia np marinesse bezzbożowa dla szczególnie wybrednych kotów a mój właśnie jest niejadkiem i zupki ze smakowitym bulionem też lubi sobie pochlipać.
    • liwia.muc.33 Re: jaka najlepsza karma dla kota 28.02.23, 18:10
      Josera marinesse z pysznym łososiem i zupki z bulionikiem to ulubione dania mojej kici
    • dk699 Re: jaka najlepsza karma dla kota 17.04.25, 16:19
      Niestety, ale większość suchych karm zawiera masę węglowodanów, które bardzo obciążają watrobe i trzustkę. Węglowodany powinny stanowic jedynie 5 procent diety kota. Kot to bezwzględny mięsożerca i podstawa jego diety powinno być mięso, a nie zboża czy owoce. Większość karm suchych ma syfny skład : rakotwórcze aflatoksyny, ulepszaczy smakowe i niewielka ilość zwierzęcych odpadów. Każda sucha karma natomiast odwadnia kota poniewaz zawiera średnio 10 razy mniej wody nim karma mokra, a koty naturalnie pobierają zdecydowana'większość zapotrzebowania na wodę z pokarmu i jako zwierzęta pochodzące z suchego pustynnego klimatu nie potrafię jej uzupełnić - dopijajac odpowiednią ilość wody. Koty na suchej są odowodnione co m.in . prowadzi do zageszczenia moczu , wzrostu jego naturalnego ph a w takim zasadowym środowisku również do powstawania kryształów struwitowych. misspetslover.pl/ Na stronie są informacje o tym jaką karmę dla kota najlepiej jest wybrać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka