Dodaj do ulubionych

Pierwsza ruja

28.06.04, 00:21
W jakim wieku kotki perskie mają pierwszą ruję?
Czy kotkę lepiej wysterylizować przed pierwszą rują czy po?
Obserwuj wątek
    • joko5 Re: Pierwsza ruja 29.06.04, 10:31
      Tak naprawdę to nie wiem kiedy moja persiczka miała pierwszą ruję, ponieważ
      przy wizycie u weta poinformował mnie, że kocia jest w szczycie ruji (miała 10
      miesięcy), od 6 miesiąca można spodziewać się ruji. Moja kicia nie miauczy, nie
      szaleje i nie ma żadnych objawów rujki.
      • dora1 Re: Pierwsza ruja 29.06.04, 15:00
        joko5 czy wysterylizowałeś swoją kotkę? A jeszcze jedno pytanko .Wyjeżdzamy na
        urlop w lipcu i kotką (7miesięcy) będzie opiekowała się moja ciocia.Czy możesz
        mi odpowiedzieć na pytanie czy persy tęsknią? czy kotka ne będzie dlatego
        sikała cioci po kątach i nie będzie złośliwa wobec niej za to ,że my ją
        zostawiliśmy?
        • ama3 Re: Pierwsza ruja 29.06.04, 18:40
          sterylizowac po rujce
          a tesknic bedzie jak kazdy kotek :)
        • carmella Re: Pierwsza ruja 30.06.04, 07:44
          cz persy sa jakos bardziej teskniace niz np europejskie?? Moja kicia teskni za
          mna nawet jak ide do pracy, jak wracam to tak sie cieszy, ze ...... az milo do
          domu wracac :)
          Ja sterylizowalam kotke po rujce ( a byc moze, ze przeszla nawet dwie, tylko ze
          pierwsza bardzo dziwna w zachowaniu - vetka powiedziala, ze to rujka, a druga
          juz byla na 100% rujka). Ja odczekalam az kotka bedzie miala co najmniej 8
          miesiecy. Bo roznie wyczytalam w roznych miejscach, rozne opinie wetow
          slyszalam (opinie i takie, ze zaraz po pierwszej rujce, ze poczekac do wieku 8
          miesiecy, 10 miesiecy co najmniej, rok). Ale tak naprawde to nie wiem ile miala
          miesiecy - 8 czy 10, bo to znajdka i wiek ma okreslony "na oko"
          • joko5 Re: Pierwsza ruja 30.06.04, 12:27
            Persy tak jak inne kicie tęsknią ogromnie, ale część dnia i nocy przesypiają,
            więć istnieje szansa, że nie będzie cierpieć z powodu rozstania z Tobą. Nie
            sterylizowałam jeszcze kici, ale wiem, że nadejdzie kiedyś ten dzień. Ruje
            przechodzi bezobjawowo, więc nie muszę faszerować jej hormonami. Mija kicia
            również zostaje sama w domu na dwa tygodnie, rano będzie przychodziła do niej
            moja koleżanka z córką, a wieczorem moja mama, chyba, że kicia będzie mogła
            pojechać do moich teściów i wtedy będzie miała opiekę całodobową. Kilkakrotnie
            byłyłmy już u teściów, więc to nie będzie chyba dla niej zbyt wielki szok.
            • wybredna Re: Pierwsza ruja 30.06.04, 13:19
              Często koty perski dojrzewają nieco później niż ich europejscy
              kuzyni.Najczęściej rujka pojawia się między 10,a 12 m-cem życia(u kotów
              europejskich między 7,a 10 m-cem).
              Kotka będzie tęsknić(moja zawsze tęsknila),ale jeżeli będzie dobrze traktowana
              to dobrze zniesie rozłąkę.
              Sterylizuje się PO pierwszej ruji(chociaż są różne szkoły).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka