dora1 28.06.04, 00:21 W jakim wieku kotki perskie mają pierwszą ruję? Czy kotkę lepiej wysterylizować przed pierwszą rują czy po? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joko5 Re: Pierwsza ruja 29.06.04, 10:31 Tak naprawdę to nie wiem kiedy moja persiczka miała pierwszą ruję, ponieważ przy wizycie u weta poinformował mnie, że kocia jest w szczycie ruji (miała 10 miesięcy), od 6 miesiąca można spodziewać się ruji. Moja kicia nie miauczy, nie szaleje i nie ma żadnych objawów rujki. Odpowiedz Link Zgłoś
dora1 Re: Pierwsza ruja 29.06.04, 15:00 joko5 czy wysterylizowałeś swoją kotkę? A jeszcze jedno pytanko .Wyjeżdzamy na urlop w lipcu i kotką (7miesięcy) będzie opiekowała się moja ciocia.Czy możesz mi odpowiedzieć na pytanie czy persy tęsknią? czy kotka ne będzie dlatego sikała cioci po kątach i nie będzie złośliwa wobec niej za to ,że my ją zostawiliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
ama3 Re: Pierwsza ruja 29.06.04, 18:40 sterylizowac po rujce a tesknic bedzie jak kazdy kotek :) Odpowiedz Link Zgłoś
carmella Re: Pierwsza ruja 30.06.04, 07:44 cz persy sa jakos bardziej teskniace niz np europejskie?? Moja kicia teskni za mna nawet jak ide do pracy, jak wracam to tak sie cieszy, ze ...... az milo do domu wracac :) Ja sterylizowalam kotke po rujce ( a byc moze, ze przeszla nawet dwie, tylko ze pierwsza bardzo dziwna w zachowaniu - vetka powiedziala, ze to rujka, a druga juz byla na 100% rujka). Ja odczekalam az kotka bedzie miala co najmniej 8 miesiecy. Bo roznie wyczytalam w roznych miejscach, rozne opinie wetow slyszalam (opinie i takie, ze zaraz po pierwszej rujce, ze poczekac do wieku 8 miesiecy, 10 miesiecy co najmniej, rok). Ale tak naprawde to nie wiem ile miala miesiecy - 8 czy 10, bo to znajdka i wiek ma okreslony "na oko" Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: Pierwsza ruja 30.06.04, 12:27 Persy tak jak inne kicie tęsknią ogromnie, ale część dnia i nocy przesypiają, więć istnieje szansa, że nie będzie cierpieć z powodu rozstania z Tobą. Nie sterylizowałam jeszcze kici, ale wiem, że nadejdzie kiedyś ten dzień. Ruje przechodzi bezobjawowo, więc nie muszę faszerować jej hormonami. Mija kicia również zostaje sama w domu na dwa tygodnie, rano będzie przychodziła do niej moja koleżanka z córką, a wieczorem moja mama, chyba, że kicia będzie mogła pojechać do moich teściów i wtedy będzie miała opiekę całodobową. Kilkakrotnie byłyłmy już u teściów, więc to nie będzie chyba dla niej zbyt wielki szok. Odpowiedz Link Zgłoś
wybredna Re: Pierwsza ruja 30.06.04, 13:19 Często koty perski dojrzewają nieco później niż ich europejscy kuzyni.Najczęściej rujka pojawia się między 10,a 12 m-cem życia(u kotów europejskich między 7,a 10 m-cem). Kotka będzie tęsknić(moja zawsze tęsknila),ale jeżeli będzie dobrze traktowana to dobrze zniesie rozłąkę. Sterylizuje się PO pierwszej ruji(chociaż są różne szkoły). Odpowiedz Link Zgłoś