Dodaj do ulubionych

śpiący chomik

29.11.12, 23:44
Chomik moich dzieci wiecznie śpi. No może nie wiecznie, ale bardzo dużo. Przesypia cały dzień, wieczorem troszkę w kółku pobiega, potem znowu śpi. Teraz północ dochodzi, a w klatce cisza. Sprawdziłam przed chwilą - śpi. W nocy trochę go słyszę, bo kołowrotek piszczy, ale może z godzinę... Wstaje razem ze mną o 6 rano, ale raczej tylko po to, żeby zjeść, napić się i znowu spać. Jak go wyciągamy wieczorem z klatki, to biega około 2 godz. biega w kuli, chodzi po fotelach, ławie... Potem praktycznie natychmiast idzie spać. Czy to normalne? Jak byłam mała to miałam chomika i on potrafił całą noc w kołowrotku drałować i trochę też w dzień. Czy chomiki idąc z duchem czasu rozleniwiły się?
Obserwuj wątek
    • dar61 za dnia odpoczywający chomik 01.12.12, 18:51
      Wiele gryzoni preferuje nocny tryb życia.
    • deszcz.ryb Re: śpiący chomik 01.12.12, 21:54
      Mam parę hipotez - może te dwa chomiki, o których piszesz, to różne gatunki i każdy z nich potrzebuje innej ilości snu? Może wasz chomik po prostu nudzi się w klatce i trzeba mu załatwić większą z większą liczbą zabawek, i wypuszczać go częściej? Może chomik jest chory i nie ma siły buszować [wygląda na chorego?]? A może po prostu to różnica osobnicza - wśród ludzi też można znaleźć osobniki bardziej aktywne i osobniki bardziej pasywne?
      • ajaksiowa Re: śpiący chomik 02.12.12, 09:20
        A może jest stary?:)
        • duzyzuk Re: śpiący chomik 30.12.12, 15:43
          Ja miałem takiego który Tylko spał! kołowrotek itp. na niego nie działały. Leń był i tyle:) ;P Zalezy od zwierzaka, od tego co je, jak często, czy wodę ma świeżą, czy wietrzenie odpowiednie, w sumie może to dziwne ale wszystko wpływa na samopoczucie zwierzaka:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka