Dodaj do ulubionych

Karmnik dla wróbelków

01.08.13, 13:17
Zbudowalem karmnik dla wróbli i podaje im jakas sloninke i owoce. Co jeszcze mogę im podawac?
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Karmnik dla wróbelków 01.08.13, 13:42
      Czyli woda jest w owocach?:)
    • semi-dolce Re: Karmnik dla wróbelków 01.08.13, 15:08
      Słonecznika.
      • dar61 kogo?! 02.08.13, 00:55
        A - słonecznik! „Co".

Wróbelek, choć niewielki, nie ma łapek jak szelki...
        Nie zawiśnie głową w dół na kwieciu słonecznika, tak czynią tylko ptaki typu sikory.
        Latem nie powinien być podkarmiany, bo stępieje w nim instynkt i zimą sobie rady nie da.

Wróble to głównie ziarnojady, przy wychowywaniu młodych owadojady. Zimą - wszystkojady. Wtedy nie pogardzą nawet truchełkiem martwego towarzysza.
        Wróbel mazurek, krajowiec, zimą szaleje na chaszczach łąk, ma wtedy smak na nasiona.

Wróble pospolite niech wracają na południe Europy, tam sobie dadzą radę. U nas bez pomocy karmnika i ciepłych schronień słusznie wymierają.
        Nie oszukujmy ich, że tu jest Italia.
    • ludmilka42 Re: Karmnik dla wróbelków 08.10.13, 09:41
      Ja tez wspólnie z synem zbudowaliśmy karmnik i zamontowaliśmy na drzewie. Pani w sklepie powiedziała mi kiedyś, że są specjalne karmy dla takich ptakow. Od czasu do czasu kupuje i wysypuje im orzeszki ziemne premiere.
      • palczak.madagaskarski Re: Karmnik dla wróbelków 08.10.13, 17:22
        Jeśli tylko masz możliwość kupić gdzieś zwyczajne ziarna (czasem np. na targu można spotkać mieszanki ziaren "dla ptaszków", albo po prostu kupić różnych i samemu pomieszać), to wydaje mi się to lepszym i tańszym rozwiązaniem niż kupowanie specjalnych karm w sklepie zoologicznym. W sklepie będziesz płacić za firmę, opakowanie itd.
        Orzeszki ziemne, mam nadzieję że nie solone? :) Ptakom nie można dawać produktów solonych, smażonych itd. (prażony słonecznik też odpada ;) )
        • marslo55 Re: Karmnik dla wróbelków 10.10.13, 16:24
          palczak.madagaskarski napisała:
          "Orzeszki ziemne, mam nadzieję że nie solone? :)"
          Oby nie... Zamiast ziemnych można dać wróblom trochę rozgniecionych orzechów włoskich, ale podstawowym posiłkiem powinny być nasiona: wspomnianego już słonecznika, dyni, lnu, konopi, maku. Może być też proso albo owies, a nawet trochę kaszy, płatków zbożowych albo nasion ogórka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka