Dodaj do ulubionych

kastracja chemiczna czy mechaniczna?

05.12.13, 19:25
Okazalo sie ostatnio, ze moj 7 letni owczarek niemiecki ma powiekszona prostate. wet zaproponowal kastracje chemiczna, implant hormonalny na 6 miesiecy.
Co sadzicie o takiej formie kastracji? Implant trzeba wymieniac (sa tez roczne). Czy moze lepsza tradycyjna? Zastanawiam sie co zrobic za pol roku.
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: kastracja chemiczna czy mechaniczna? 05.12.13, 22:38
      Kastracja u kocura (więc myślę, że i u psa) to zabieg, po którym zwierzę naprawdę szybko wraca do "normy." U niektórych (ale nie u wszystkich) zwierząt przez pewien czas po kastracji trzeba uważać z dietą - bo hormony szaleją i za nim wszystko się unormuje - zwierzę może przytyć.
      Do kastracji chemicznej zwierzę i tak trzeba znieczulić, żeby wyjąć implant - znowu znieczulenie i tak co pół roku? Nie bardzo by mi się to uśmiechało, a i dla zwierzęcia takie zabiegi co jakiś czas chyba nie są obojętne.
      No i chyba każde takie wkładanie/wyjmowanie implantów to dodatkowe koszty?
    • claratrueba Re: kastracja chemiczna czy mechaniczna? 06.12.13, 05:54
      Sądzę, że tradycyjna kastracja będzie lepsza i o wiele tańsza.
      Implant jest rozwiązaniem dla reproduktorów i psów, u których narkoza jest niewskazana- implant wszczepia się bez narkozy (podobnie jak czip). Natomiast w przyp. psa, który nie będzie rozmnażany i nie ma przeciwwskazań do narkozy chyba nie ma sensu wydawać kilkuset złotych co roku, pamiętać o terminie nast. wszczepienia bo pilnowanie terminu w przypadku problemów z prostatą jest bardzo ważne. Jeśli wykastrujesz psa operacyjnie, po kilu dniach będzie w pełni sprawny a natura zrobi swoje z prostatą w ciągu kilku miesięcy. Podanie implantu oznacza, że problem prostaty jest rozwiązany tylko dopóki implant działa. Potem wraca.
      • pulsoxymetr Re: kastracja chemiczna czy mechaniczna? 06.12.13, 12:05
        Lekarz zaproponował dobre rozwiązanie. Dlaczego? Podanie implantu lub innego środka hormonalnego będzie miało duża wartość diagnostyczna. jeśli po zastosowaniu hormonów prostata zmniejszy swoje rozmiary będzie to oznaczało , że ma to związek z hormonami - można wtedy wykonać kastracje. Jeśli natomiast prostata nie zareaguje na leczenie hormonalne kastracja również niczego nie zmieni.Wtedy trzeba szukać dalej przyczyn jej rozrostu.
        • ona_zmeczona Re: kastracja chemiczna czy mechaniczna? 06.12.13, 19:53
          Prostata juz wrocila do normalnego rozmiaru (kontrola po 6 tygodniach). Czyli jednak hormony.
          Jednak wciaz nie wiem ktora metoda lepsza dla psa. Bo to, ze ja musze o terminie pamietac to jakis marny argument, o szczepieniach tez musze pamietac i jakos nie sprawia mi to klopotow. Finansowo tez mnie nie zrujnuje. Dyskomfortu pies nie odczuwa. Wiec ktora metoda lepsza dla psa?
          • mist3 Re: kastracja chemiczna czy mechaniczna? 08.12.13, 21:54
            Zabieg kastracji jest jednorazowy, a wszczepianie implantu trzeba powtarzać - dla zwierząt, które znam każda wizyta u weta to stres. Jeśli więc twój pies nie jest wyjątkiem (który do lekarza biegnie ze śpiewem na ustach) to myślę, że kastracja będzie mniej stresująca...
          • blue.berry Re: kastracja chemiczna czy mechaniczna? 09.12.13, 17:27
            a czy podczas wszczepiania implantu pies jest usypiany? jeśli tak, to optowałabym za kastracją mechaniczną, bo narkoza co pół roku to sporo obciążenie dla psa. jeśli zaś nie, to Twój wybór. z tym że pewnie te hormony będą musiały być podawane do końca życia. warto byłoby się dowiedzieć o możliwych skutkach ubocznych tego implantu. czy jakieś występują?
      • sp9tcu Od sp9tcu 09.12.13, 21:10
        Oczywiscie mechaniczna
        w formie zabiegu

jesli się ją wykona fachowo ,u dobrego wetka
        3 do 4 dni i po robocie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka