Dodaj do ulubionych

sezon kleszczy

09.05.14, 19:01
No to zaczęło sie. Ogladajcie dokadnie pieski ja dzisaj znalzłam u swojego dwa kleszcze - pamiątka z długiego spceru.
Napisze jak je usunełam. Penseta do regulacji brwi. Chywciłam jaknajblizej skóru i przekrecałam w lewo leciutko z wyczuciem pociagajc. Wyszedł cały delikwent sprawdziłam z aparatem gebowym i odóżami. Zdepniety a rana po nim przemyta spirytusem.
Operacje wykonywałam w rekawiczkach i zdepniete kleszcze wyrzucilam do wc a miejsce (na tarasie) przemyłam tak na wszelki wypadek .
A tak na marginesie sa obrzydliwe i mialam stresa przy i po wyciaganiu no ale zdrowie psa wazniejsze - czegóz to nie zrobi kobieta dla bliskich :D

Obserwuj wątek
    • nevada_r Re: sezon kleszczy 10.05.14, 15:17
      Przede wszystkim trzeba psa zakroplić preparatem przeciwkleszczowym, to się nie będą przyczepiały. Łatwiej też usuwać kleszcze za pomocą kleszczołapki niż pęsety.
      • default Re: sezon kleszczy 12.05.14, 12:40
        Najlepiej wyciąga się "palcyma". Lepsze wyczucie niż narzędziem.
      • green-aria Re: sezon kleszczy 14.05.14, 13:43
        Niestety zakraplanie nie działa w 100%.Wczoraj wyjęłam trzy( suka zakroplona 10 dni temu),na szczęście były nieżywe i myślę , że kropelki zabijają kleszcza,ale nie chronią pieska przed złapaniem go.
        • agata525 Re: sezon kleszczy 21.05.14, 09:24
          Najlepszym zabezpieczeniem są obroże. Ja mieszkam w środku lasu i używam obroży Bayer- Foresto działa 8 miesięcy i na moim psie nie znalazłam żadnego kleszcza, co innego było z preparatami zawsze znalazł się jakiś kleszcz i niestety piesek zachorował na bolerioze. Leczenie było bardzo kosztowne. Koszt tej obroży nie jest niski u weterynarza ponad 100 złotych, na allegro z dostawą 85 złotych. Ja jestem z niej bardzo zadowolona. Polecam
    • szyszkasosny Re: sezon kleszczy 19.05.14, 14:34
      Krople nieskuteczne. Kleszcze zbieramy od lutego. Kupiłam dodatkowo obrożę o działaniu 6miesięcznym, już widzę, że nie działa. Pies śmierdzi, a kleszcze wyciągam napuchnięte krwią.
      Macie jakieś sprawdzone sposoby?
      • dar61 sezon spodni przeciwkleszczowych 19.05.14, 17:37
        {Szyszkasosny}:
        ... Krople nieskuteczne ...
        A jak się mają dowiedzieć kleszcze, spadając na zwierza, że ma on w sobie preparat zniesmaczający kleszczom dietę - bez wkłucia się w psa? Bez posmakowania jego krwi?
        Wkłuwają się, smakują - i wypluwają psa, ewakuując się.

... Kleszcze zbieramy od lutego ...
        Wczesna wiosna latoś.

... Kupiłam [...] obrożę o działaniu 6-miesięcznym, już widzę, że nie działa ...
        Jedną z funkcji obroży - jeśli nie dominującą - jest zapobieganie przemieszczania się kleszcz[ycy]a na kark i głowę zwierza, gdzie nie może być wygryziony. Tylko koty, i to z trudem, mogą tam się dosięgnąć - łapą.

... Pies śmierdzi ...
        Pies nie pachnie fiołkami, szczególnie jego paszcza.
        Nie wtulałbym sie w niego za bardzo.

... a kleszcze wyciągam napuchnięte krwią ...
        Zmieniłbym dostawcę wsmarowywanego preparatu psom w kark, tym bardziej darowałbym sobie smarowidła ziółkowe.

... Macie jakieś sprawdzone sposoby? ...
        Iskanie przeglądowe tuż po powrocie z wycieczki, jak czas starcza, nawet in situ.
        Dobry, nieziołowy preparat na kark, ręką weterynarza zaordynowany i wmasowany - i przez niego gwarantowany.
        Krótkosierstne rasy.
        Odpowiedni ubiór i obuwie - dla nas.
        Plus iskanie się.
        • elle_she Re: sezon spodni przeciwkleszczowych 19.05.14, 20:49
          dar61 napisał:

> ... Pies śmierdzi ...
          > Pies nie pachnie fiołkami, szczególnie jego paszcza.
          > Nie wtulałbym sie w niego za bardzo.
          > mysle ze chodziło o to , ze preparat jakim jest nasaczona obroża smierdzi nie chodziło o samego psa , bo to ze wogole pies ma jakis zapach to wiadomo i ja swojego pieska mimo zapachu przytulam , to ze szampony dla psów tez maja jakis zapach tez wiadomo i to samo dotyczny obrozy przeciwklesczowej ona jest nasaczona substancja o specyficznym zapachu

> Krótkosierstne rasy.
          co to za rada krótkosierstna rasa ;) no to miała byc rada dla posiadaczy pieskow , trudno zmienic pieskowi rase gdy juz jest i ma iles tam lat :D moj ma 14 jak jemu zmienic siersc na jeszcze krótsza? Rozumiem , ze to rady dla wybierajacych psa dopiero ...no ale co z tymi pieknymi psiakami długowłosymi, które juz posiadamy? Troszke nie na temat ta uwaga i mnie to rozsmieszyło

• dar61 sezon porad przeciw 21.05.14, 14:30
            ... Troszke nie na temat ta uwaga i mnie to rozsmieszyło ...

No bo miało. Nie-na-tematowość* w stężeniu sprzyjającym wątkowzdymaniu.

... chodziło o to, że preparat ...

Acha. Zagapiłem się.
            Nadal warto śledzić inne patenty pro- i antykleszczowe. Oby ich powódź zalała wątek.

*/ Iskanie wzmaga więzi. Uspołecznia, odkleszczając.

posiadacz pęsetki kleszczowej, odsysacza kleszczy i lupy
            niereklamujący ich ani-ani
            Dar61
    • annika4 Re: sezon kleszczy 23.05.14, 03:25
      Majac 3 psy doszlam do wprawy i u nas najlepiej sprawdza sie Adantix (lub Advantage, zaleznie gdzie akurat kupuje). Polecam! Krople nalezy zakraplac co miesiac! Ale przy jednym psie to nie jest jakis ogromny wydatek.
      • aniuta65 Re: sezon kleszczy 23.05.14, 17:18
        W ubiegłym roku kupilam PREVENTIC i nie było ani jednego kleszcza. Niestety w tym roku nie jest juz nigdzie dostepny. Wczesna wiosna kupiłam obroze Sabunol i tylko raz znalazłam kleszcza i to takiego jakby spalonego. Niedawno obroze wymienilismy, chodzimy na spacery gdzie jest duzo trawy i sporadycznie a dokładnie 2 razy zdjełam z futra kleszcza.
        Zaden nie był napity. Widziałam ze schronisko w Korabiewicach tez zakupiło Sabunol dla swoich psiakow. Nam sie ta obroza jak narazie sprawdza. Cena nie jest zaporowa .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka