Dodaj do ulubionych

Wkurzające pianie

01.08.14, 14:38
Czy sąsiad może trzymać 70 kogutów , które drą mor..dy od rana do wieczora jakieś niecałe 10 metrów od mojego domu? Dodam , że miejscowość w której mieszkam ma status wsi .
Obserwuj wątek
    • addart Re: Wkurzające pianie 02.08.14, 02:04
      A ja myślałem, że tylko rano, tylko wieczorem i tylko na zmianę pogody... Po co mu tyle kogutów, doradź mu kury, kury są lepsze, bo nie są takie głośne, a na dodatek znoszą jajka. A już na poważnie, możesz sąsiada jak to mówią podać do sądu, ale myślę, że nie wygrasz. Niedawno słyszałem o podobnej historii, rolnik hodował jakieś zwierzęta, których smród przeszkadzał jego sąsiadowi. Ten w sądzie nie wygrał, bo Wysoki Sąd stwierdził, że hodowla zwierząt na wsi to sprawa normalna, a więc odpowiednie zapachy również.
      Może spróbuj polubić te zwierzątka, w końcu to żywa przyroda. Ktoś kto mieszka obok lotniska musi polubić ryk odrzutowców, a to jest znacznie trudniejsze.
      • 1katastrofa Re: Wkurzające pianie 02.08.14, 09:17
        No właśnie i tu problem. No nic kupię kilka lisów to się sąsiadowi zmniejszy stadko ;)
        • albert.flasz1 Re: Wkurzające pianie 26.08.14, 10:25
          Może trzymać, wolno mu. Zrób tak a dostaniesz od niego po ryju albo coś ci podpali, a najlepiej wyprowadź się do miasta.
      • dar61 dystans i konstans 02.08.14, 13:20
        Od razu widać, że nie wszyscy widzieli stado młodocianych kogucików, uczących się piania, a przy okazji okazujących współkurnikowcom, kto silniejszy, kto ma wyższy czubek...

Wątkozakładca stracił sposobność interwencji wtedy, gdy sąsiad dopiero planował zakładać hodowlę. Teraz pozostaje tylko <kodeks cywilny> droga prawna, udowadniająca, że posesja jego nie może spełnić roli mieszkalnej [sen, odpoczynek etc.] z przyczyny sąsiedztwa zakładu produkcyjnego <uniemozliwianie korzystanie z posesji zgodnie z jej przeznaczeniem>.
        Dla tych ostatnich - firm=ferm - są pewne ograniczenia dystansowe, odległościowe - np. związane za dolotem odoru odchodów, wyziewu amoniaku z tychże [po deszczu - nie do wytrzymania]. Już niejedna ferma z tego powodu została zamknięta.
        Zamknięte będą też dobrosąsiedzkie stosunki, ale to chyba wkalkulowane?

Co najmniej starałbym się o obniżenie podatku gruntowego, z przyczyny spadku wartości posesji, sąsiadującej z kurnikiem.
        [jakoś tak]
        - Wnusiu, nie cip-cip, przecież to są świnki!
        • minniemouse Re: dystans i konstans 15.08.14, 09:47
          w lecie ciezka sprawa, ale na pozostale pory roku mozna sobie kupic szyby dzwiekoszczelne.
          ale, jakby zamontowac od razu klimatyzacje, to idzie i w lecie.
          wieczorem kury spia. wtedy da sie posiedziec w ogrodku.

szyby na czupurne koguty

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka