Dodaj do ulubionych

Szczurek!!!

28.08.04, 12:23
Kochani,moja dorosła córka przyniosła szczurka do domu,po czym nagle musiała
wyjechać.Początkowo nie mogłam przyzwyczaić się do tego malucha,choć barzdo
lubię koty i psy,teraz po mału przekonuję się do niego,widzę ,że jest
bystry,rezolutny i uczuciowy i nie sprawia kłopotu.Ale nie wiem,czy go
prawidłowo karmię,wogóle jestem zielona,jeśli o to chodzi-nikt wśród
znajomych nie ma szczurka.Kupiłam mu karmę ze sklepu,takie okrągłe przegryzki
dla urozmaicenia,widzę,że lubi żółty ser ,malęńki kawałek mięsa(lubi surowe-
czy dawac?),a co z owocami i warzywami,a jajka? Czy szczurki są wszystkożerne?
Co im szkodzi? Czy może żyć sam tzn. bez towarzyszki?:-)))
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: Szczurek!!! 28.08.04, 16:23
      podstawa diety to mieszanka ziaren i takie przegryzki jak kupilas,poza tym ja
      dawalam wiekszosc mozliwych jarzyn i owocow ( surowych, gotowanych - do
      obiadu,ale ja nie sole),kawalki chleba, bialy ser,czasem kawalek zoltego,
      czasem troche mleka slodkiego 2% na spodeczek, jajek ani miesa co prawda
      nie,ale mysle,ze jesli lubi surowe mieso mozna czasem dac kawalek-nie
      sadze,zeby mialo mu zaszkodzic.
      Szczury sa z natury wszystkozerne, nie sluza im typowo "ludzkie"przegryzki-
      slodycze,rzeczy solone,przyprawione.Choc pewnie chetnie by zjadly:)
      Czy moze zyc bez towarzyszki...owszem, na pewno szczesliwsze bylyby szczury w
      parze, albo wersja 2 samice z jednego gniazda, ale czy chialabys miec hodowle
      szczurow w domu?? Podejrzewam ze nie. Po prostu samotnemu sczurkowi musisz
      poswiecach wiecej czasu ,wypuszczac go z klatki( pod opieka),bawic sie zeby nie
      czul sie samotny i nie nudzil. Jak sie troche przyzwyczai do nowego
      miejsca,ludzi bedziesz sie z nim mogla zaprzyjaznic,np kladac jakis przysmaczek
      na dloni zeby mogl przyjsc z klatki i go zabrac, w ten sposob nauczy sie
      wchodzic na reke ,potem na ramie i zostanie twoim dobrym kumplem:) Szczury sa
      bardzo inteligentne, przychodza na zawolanie ( np cmokanie) jak przyjdzie-
      przysmaczek- za jakis czas bedzie przybiegal na sam dzwiek, mozna je wielu
      rzeczy nauczyc.
      To tak w skrocie,pewnei jeszcze ktos sie wypowie.
      • amiga2 Re: Szczurek!!! 28.08.04, 16:43
        Anula,dzieki))))
        Jeszcze jedno pytanie:colepsze w klatce:sianko czy trociny?
        • anula36 Re: Szczurek!!! 28.08.04, 17:44
          z puntu widzenia teorii hodowania szczurow to nei wiem:)
          Ale osobiscie uwazam,ze lepsze trociny na dno (nie za duzo) bo dobrze
          wchlaniaja mocz, a kulka z siana na wierzch, wtedy gryzon moze sobie i
          podskubac troche suchej trawy i pobuszowac i troche sciac na gniazdo.
          A propos,mozna tez szczurkom dawac troche trawy zielonej,mniszka,koniczyny (
          nei za duzo, a na gniazdo jakis kilka malych galgankow, szczurek potnie zebami
          i zrobi kacik mieszkalny,bedzie sie mogl schowac i bedzie sie czul bezpiecznie
          w takim "domku"- gniazdko jesli nei bedzie smierdziec za bardzo ( a raczej
          nie,bo gryzonie nie zalatwija sie w mieszkaniu:) lepiej mu zostawic przy
          wymianie trotow i siana.
          Klatka jest dobra bo przewiewna, ale musisz uwazac zeby nie stala w przeciagu-
          gryzonei sa wrazliwe na przeziebienia) ani blisko kaloryfera w zimie, no i
          niestety musisz sie liczyc z tym,ze dookola klatki bedzie nasmiecone (
          trociny,resztki jedzenia).
          • amiga2 Re: Szczurek!!! 28.08.04, 18:09
            Jeszcze raz bardzo dziękuję))))
            Wiesz,nie znam się na zwyczajach gryzoni,zawsze odczuwałam lekki wstręt,ale ten
            jest taki milutki..
            Kupiłam mu wczoraj trociny i jakby sobie lekko nosek skaleczył,pozatym oK.Zaraz
            biegnę po trawkę..
            Na opakowaniu pokarmu dla szczurka jest napisane:dietę należy uzupełniać paszą
            zieloną.To szczury jedzą trawę?? Może być natka pietruszki?
            • anula36 Re: Szczurek!!! 28.08.04, 18:36
              raczej zwykla trawa z trawnika (byle nei przy drodze)mniszek,koniczyna,zielona
              salata(dobrze umyta) natka i inne przyprawy maga byc zbyt aromatyczne ( duzo
              substancji zapachowych)i nie wyjsc na zdrowie.
              I zawsze czysta woda( przegotowana) w poidle.
              Gdybys miala jakies problemy,pytania,watpilosci-pisz,mozesz tez na
              konto :Anula36@gazeta.pl
              Pozdrawiam ciebie i nowego domownika;)
              • amiga2 Re: Szczurek!!! 28.08.04, 19:32
                Dzięki za porady.Jak zajdzie potrzeba napisze n a twój adres.Teraz mam go na
                biurku koło komputera i obserwuję-wiesz nie myślałam,że szczurki są takie
                rezolutne.Tylko jeszcze musze przyzwyczaić się do jego łapek... Wolę jednak
                kocie i psie łapki..No,ale myślę,że szczęśliwie dotrwamy do czasu,aż moja córka
                przyjedzie :-))))
                Pozdrówka
                • anula36 Re: Szczurek!!! 28.08.04, 19:53
                  Jesli nawet nei mozesz sie przemoc,zeby go dotykac, to faktycznie badz
                  blisko,mow do niego zeby sie nie odwyczail od kontaktu z ludzmi.Podejrzewam,ze
                  to mlody szczurek-trzeba go socjalizowac:)
                  • amiga2 Re: Szczurek!!! 28.08.04, 20:12
                    Właśnie opowiadam mu bajkę na dobranoc;))
                    Głasków otrzymuje moc,ale musi mu to na razie wystarczyć.Te jego łapki mnie tak
                    łaskoczą,ale najważniejsze ,że tworzę podwaliny jakiejś głebszej więzi))
                    Nigdy nie przypuszczałam,że życie zmusi mnie do konwersacji ze szczurem-nowe
                    doświadczenie-fajnie))
                    Pa)))
                    • rezurekcja Re: Szczurek!!! 30.08.04, 15:43
                      amiga2 napisała:

> Nigdy nie przypuszczałam,że życie zmusi mnie do konwersacji ze szczurem-nowe
                      > doświadczenie-fajnie))

Szczury to urocze stworzenia, ale nie oczekuj, ze kazdy bedzie super
                      inteligenty. Zapraszam tez na liste dyskusyjna polskich szczuromaniaków i na
                      forum o szczurach
                      wejscie tu:
                      free.of.pl/s/szczury/start.html
                      • samanta1 Re: Szczurek!!! 01.09.04, 09:37

odradzam wiory i siano ,zwlaszcza wiory .Najlepszy jest bezzapachowy zwirek -
                        taki jak dla kotow . Wiecej dowiesz sie na www.szczury.prv.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka