Dodaj do ulubionych

katar u psa?!

09.02.05, 11:05
czy to mozliwe ze nasz owczarek n przeziębił się?! od paru dni łapami skubie
się po kufie - myslałam ze to śpiochy bo potrafi obie wyjąć :O) ale oczy ma
czyste, zdrowe i nic w nich nie zalega, czy to możliwe ze to katar i jakas
wydzielina mu przeszkadza? jeśli tak to jak mu pomóc?
dziekuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: katar u psa?! 09.02.05, 16:41
      Prawdę mówiąc nie wiem kompletnie co to znaczy że Twój pies skubie się po
      kufie? Przez skubanie rozumiem wyrywanie sobie sierści np. z tułowia np.
      zębami. Ale jak pies może się skubać po kufie i co przez to rozumiesz?
      Pies też może się przeziębić oczywiscie jak każdy ssak; objawy wtedy podobne są
      do objawów przeziębienia u ludzi - wypływ z nosa surowiczy bądź ropny, kaszel,
      podwyższona temperatura ciała, osowiałość, spadek apetytu, powiększone węzły
      chłonne okolicy gardła, zapalenie gardła, zapalenia spojówek.
      • emkauk bardzo lakoniczne ale.... 09.02.05, 16:56
        faktycznie BEZNADZIEJNIE to opisałam - pies poprostu pociera łapami swój nos,
        masuje, itp. spodziewałam sie też podpowiedzi JAK MU POMÓC a nie opisu jak
        wygląda przeziebienie, no cóż - i tak dziękuje za szybką hm ... odpowiedź
        pozdrawiam
        • anna.jozwik Re: bardzo lakoniczne ale.... 10.02.05, 11:54
          Można podsumować, że jakie pytanie, taka odpowiedź... Pierwsze pytanie w Twoim
          poście było takie: "czy to możliwe że nasz owczarek przeziebił się? Bo się
          skubie po kufie". No sorry ale bardzo trudno napisać coś racjonalnego na takie
          hmm.... zapytanie, stąd dałam opis objawów przeziębieniowych - bo zdaje się
          tego właśnie się bałaś. Wiesz, nie widząc psa na oczy, nie mogąc psa zbadać i
          bazując tylko i wyłącznie na Twoim lakonicznym i zagadkowym opisie skubania
          kufy naprawdę trudno się domyślać co też autor miał na myśli.
          Skoro dalej wyjaśniasz, że chodziło Ci o pocieranie łapami nosa i jego
          masowanie, to mogę dalej kontynuować, co mi przychodzi do głowy.
          A więc przychodzi mi do głowy że być moze to pocieranie jest związane z tym że
          coś go może swędzieć - czyli że świądem skóry. Może ma niewygodny lub źle
          dopasowany kaganiec, który go uwiera i stąd te objawy? A może jest uczulony na
          któryś z materiałów z którego zrobiony jest kaganiec - lub jego obroża?
          Takiepocieranie nosa może też być związane z jakąs chorobą pasożytniczą, np. z
          nużeńcem albo świerzbem, może to być takze objaw grzybicy.
          Teraz osatatnie pytanie - jak mu pomóc. Żeby mu pomóc trzeba najpierw się
          dowiedzieć, co wywołuje ten objaw "masowania nosa" - jaka jest tego przyczyna.
          Najpierw diagnoza, potem leczenie.

pozdrawiam

• emkauk Re: bardzo lakoniczne ale.... 11.02.05, 11:10
            ... bez komentarza ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka