Dodaj do ulubionych

choroby immunologiczne

18.03.05, 15:26
Mój kot jest od roku na sterydach, które bierze m/w raz na miesiąc. Potem ma
gorączkę, żadnych innych objawów. Lekarz stwierdził chorobę immunologiczną,
organizm kota rozpoznaje swoją część jako zagrożenie. Być może kot pochodzi z
nietycznej hodowli. Wszystkie szczepienia, badania na choroby zakaźne,
zostały wykonane. Prześwietlenia, USG też. Co miesiąc badamy krew. Dość
często bierze antybiotyki. Chciałabym wiedzieć czy mamy jakieś szanse na
dłuższe życie. Kot jest ogromnie kochany, ma wspaniały charakter, jest nam
smutno z powodu jego choroby.
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: choroby immunologiczne 18.03.05, 15:37
      Rozumiem że mowimy tu o jakiejś chorobie autoagresywnej, ale mam pytanie, o
      czym konkretnie mówimy? Chorób przebiegających z autoagresją jest bardzo wiele;
      różny jest też ich przebieg i różne rokowania.
      W jakim kot jest wieku? Czy ma jakies inne objawy oprocz podwyższonej
      temperatury? Czy ta podwyższona temperatura jest mierzona zawsze w gabinecie,
      czy zdarzyło Ci się także mierzyć ja w domu swoim termometrem? Jakie są wyniki
      badania krwi? czy są jakieś odchylenia od normy? A co ze śledzioną i z węzłami
      chłonnymi?
      Chorobę autoagresywną zazwyczaj "widac" w badaniach krwi. Odpowiedz na pytania,
      to zastanowimy sie co to moze byc.
      • vilyanna Re: choroby immunologiczne 20.03.05, 19:52
        Dziękuję za szybką reakcję. Kot skończy w maju 2 lata. Syberyjski rudy. Innych
        objawów nie ma.Śledziona i węzły chłonne chyba w normie. Węzły to wiem na
        pewno, bo zawsze doktor bada. Krew z 7 marca: hematokryt 44,00% Leukocyty 8,30
        tys/mm3 Białko całkowite 7,00 g/dl. Własnie jakieś dwie godziny temu zmierzyłam
        temperaturę bo zlekcewżył jedzenie (od rana sporo zjadł, był wesoły). Temp
        40,6. Mierzę termometrem Braun w uchu dwa razy . U weta też ma mierzoną, zwykle
        wykazuje trochę wyższą niż mój pomiar, czasem mi nie wychodzi, ale się
        wprawiam. Już rozpoznaję kiedy ma podwyższoną. Jesteśmy z córką bardzo
        zrozpaczone.Nie ma chorób zakaźnych, które można zbadać bo lekarz zrobił
        testy . USG, prześwietlenia, nawet punkcję. Schłodziłyśmy nasze nieszczęście w
        ręczniku pod prysznicem, groszek z lodówki na głowkę i temp trochę spadła.Jutro
        rano pójdziemy do lecznicy.
        • vilyanna Re: choroby immunologiczne 21.03.05, 12:43
          Dziś hematokryt 40,00, Leukocyty 14,00, Białko 7,40 i USG wszystko OK. Temp. 40
          u lekarza, erytromycyna.
          • vilyanna Re: choroby immunologiczne 27.03.05, 12:42
            Przypominam się, może Pani coś powiedzieć.
            • danuta37 Re: choroby immunologiczne 27.03.05, 21:03
              Nie jestem weterynarzem-ale może mogłabym na coś naprowadzić: a mianowiecie
              ,jeżeli kot jest z hodowli zapytać hodowcę o pozostałe koty z miotu?Jeżeli nie
              zechce współpracować to znaczy,że temat i problemy z Waszym kotem mogą powtarzać
              sie w hodowli.Życzę powodzenia i zdrowia dla kota.Ja nacięłam się i mam kota z
              rodowodem i wadą genetyczną.Hodowca okazał się nieuczciwy.

Pozdrawiam
              • vilyanna Re: choroby immunologiczne 28.03.05, 22:23
                Dziękuję. Hodowca nie chce współpracować. Kotek jest wykastrowany. Mamy go
                tylko dla miłości. Chciałabym więcej wiedzieć o chorobach autoagresywnych. Czy
                nasz pupilek nie ma szans? Dlaczego weterynaria jest tak mało zaawansowana? Co
                robić?
        • anna.jozwik Re: choroby immunologiczne 30.03.05, 13:43
          Hmm. Sama nie wiem co o tym myśleć. Z tego co opisujesz to wygląda że wszystkie
          parametry krwi są w normie poza temperaturą ciała. A jaki jest poziom
          erytrocytów i płytek krwi?
          Przy chorobach autoagresywnych zazwyczaj jest anemia i trombocytopenia, a
          poziom leukocytów jest znacznie podwyższony. Błony śluzowe są blade i widoczne
          są wybroczyny, tzn. mogą być ale nie muszą. Kot zwykle jest apatyczny i nie
          chce jesć. Mogą i często występują też zmiany skórne w posatci pęcherzyków z
          surowiczą zawartością lub widocznego zaczerwienienia skóry.
          Śledziona i węzły chłonne są zawsze powiększone.
          Więc to może wcale nie jest choroba autoagresywna?

• vilyanna Re: choroby immunologiczne 31.03.05, 18:27
            Dzięki. Powiem weterynarzowi, to znaczy popytam... Jedyne objawy to wysoka
            temperatura, ciągle powracająca. Proszę jeszcze jeśli można o sugestie jakie
            badania wykonać? Albo gdzie skonsultować? A może dobry stan wynika z dobrze
            dobranego leczenia sterydami? Ale ciągle sterydy i antybiotyki.
            • anna.jozwik Re: choroby immunologiczne 01.04.05, 16:05
              Jeśłi chodzi o badania to ciągle ta krew mnie interesuje - chodzi o to aby
              zrobić dokładne badanie krwi, tj. prócz leukocytów takze erytrocyty i płytki,
              poza tym koniecznie rozmaz, jakie są posatcie białych krwinek, które frakcje
              przeważają, czy są formy młodociane. Koniecznie także profil biochemiczny, co z
              transaminazami (enzymami wątrobowymi), co z innymi narządami, nerki, trzustka -
              konkretnie mocznik, kretynina, amylaza i lipaza, poza tym poziom albumin.
              W jakim kot jest wieku? Czy były robione testy na FeLV i FIV?
              Z jakiego miasta jesteś?
              • vilyanna Re: choroby immunologiczne 02.04.05, 12:26
                Testy na FelV i FIV były robione, Witness nr 481-082 ujemny, Witness na FIV
                ujemny także, USG trzy razy, prześwietlenie, punkcja jamy brzusznej
                (wykluczoneFIP). Skóra czysta, włosy nie wypadają, oczy, uszy, gardło i
                pyszczek czyste. urodzony 12 maja 2003 roku., szczepiony jak należy, ostatnio
                27 listopada 2004 roku Leucorifelin-P i Leucorifelin-HC. Miał kilka kleszczy
                latem ubiegłego roku, dwa wyciete przez weta, kilka pęsęta przez nas. Frontline
                wtarty. Pójdę z prośbą o wykonanie dodatkowych badań krwi i inne. Wrocław.
                Lecznica na Czajkowskiego.Bardzo dziękuję.
                • vilyanna Re: choroby immunologiczne 04.04.05, 22:12
                  Pani Doktór , pozdrawiam. Byłam dziś u naszego weta, dowiedziałam się, ze
                  wszystkie badania o które pytałam zgodnie z Pani radą mieliśmy zrobione na
                  początku choroby. Wyniki w normie. Kotek dostał swoją dawkę sterydów. Wygląda
                  na to, że tak będzie do końca życia, oby długiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka