Dodaj do ulubionych

kot - wymioty

19.05.05, 19:34
Nasza 4-letnia (niewychodzaca) Kicia wymiotowala dotychczas tak raz na 3-4 tygodnie. W ciagu ostatniego tygodnia wymiotowala 3 razy, zawsze rano. Je normalnie, nie zmienialismy karmy ani nie zaszly w domu zadne zmiany. Nie jest oslabiona, duzo biega i tuli sie.
Czy to jest juz powod do niepokoju?

pozdr
yas
Obserwuj wątek
    • pierozek_monika Re: kot - wymioty 19.05.05, 20:56
      moim dwóm kocicom teraz silnie wypada włos. Może twoja kotka myjąc się też
      sobie zlizuje i połyka, a nie mogąc usunąć włosów stara się je zwymiotować? Czy
      Twoja kotka teraz linieje?
      • annskr Re: kot - wymioty 20.05.05, 08:54
        Wymiotuje jedzonkiem czy ślinką z kłakami? Robi normalne kupki? Jeśli wymiotuje
        wszystkim i nie robi kupek, może być jelito zapchane kłakami i kałem, to
        niebezpieczne!! Leć do weta! Moja koteczkę po trzech dniach takich wymiotów i z
        korkiem ledwo uratowałam. I koniecznie wysiej trawke albo owies.
    • avasawaszkiewicz Re: kot - wymioty 20.05.05, 16:27
      Nie poinformowałaś z czego składaja się wymiociny.
      Ze względu na dzwiaczną pogodę wiele kotów linieje dopiero teraz. Z tym
      związane jest częste mycie. Włosy dostają się do przewodu pokarmowego i nie
      mogą być z tamtąd wydalone. Kot czesto radzi zobie wymiotujac zawartośc
      żołądka. Czasem jednak zdarza się, ze włosy przejda dalej ale jak juz krtos
      wspomniał zatykaja jelita. Prosze ZWRÓCIĆ na to uwagę! Być moze własnie z
      powodu linienia kociak wymiotuje.
      Nie pomiformowałaś również jak poza tym czuje się kociak czy jest osowiały,
      niechętny do ruchu, do jedzenia???
      Zostały tu również zadane słuszne pytania a porpos wydalania???
      W tej chwili możesz pomóc kotu często go czesząc o ile problem przez nas
      sugerowany jest rzeczywistym problemem Twojego kota. Nawet wilgotna rękawicą
      zdejmując większość włosów.
      Pozdrawiam - ava
      • yasmeen Re: kot - wymioty 23.05.05, 17:56
        Od czasu kiedy napisalam wiadomosc Kicia zwymiotowala jescze dwa razy :(
        Wyglada to zawsze tak samo - rano je duzo chrupek, wrecz sie napycha nimi, a
        potem za jakies 15-30 minut je wymiotuje, tak wiec w wymiocinach wiekszosc jest
        tych chrupek (sa raczej geste). Chrupki ma dobrej jakosci - Purina. Zreszta je
        te chrupki caly czas i nic sie nie dzieje. Je tez przemrozone miesko wolowe i
        indycze.
        Zalatwia sie normalnie. Jest wesola i pieszczotliwa.
        Dzis bardzo spiaca, ale moze to kwestia upalu.

pozdrawiam
        yas
        PS. Brzuszek jej nie boli, wystawia go chetnie do glaskania i masowania.
        • wiesia.and.company Re: kot - wymioty 24.05.05, 09:28
          Jedna z moich koteczek tak ma. Właśnie po chrupkach. Ja zmieniam chrupki - jest
          i RC i Nutra i Purina i Eukanuba(kalafior codziennie to dla mnie też zbyt
          monotonne, a go lubię), więc przyczyna raczej nie tkwi w gatunku chrupek.
          Wymioty następują prawie bezpośrednio po chrupaniu. Sądzę, że ma wrażliwy albo
          żołądek albo układ pokarmowy, przypuszczam że chrupie łapczywie i niezbyt
          dobrze gryzie, no i chrupki ocierają jej ścianki żołądka. Tak jak niektórzy
          ludzie są wrażliwi na chlebek chrupki, jeśli dobrze go nie zgryzą.
          Ja się z tym pogodziłam, ale może powinnam jej trochę te chrupki namoczyć?
          Tyle, że przy pozostałych moich kociakach, które też lubią chrupki, to mała
          wrażliwa i tak rzuci się na to, co najmniej wskazane.
          Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka