Dodaj do ulubionych

dziwne ataki psa

10.06.05, 18:45
Mam dużego psa 6 letniego, mieszaniec, wygląda jak labrador ( prawie
identyczny) tylko większy.Zaobserwowałam u niego 3 ataki w odstepach
rocznych. Polegaja one na tym , że pies nagle wstaje i tak jakby był
pijany...nie umie ustać na nogach, przewraca się, chwieje...stara sie szukać
pomocy, cały się trzęsie, lekko piszczy, jest przerażony. Raz podczas podczas
ataku 2 lata temu zwymiotował krwią. w zeszłym roku miał najgorszy atak bo
piana mu leciała z pyska i poprzewracał wszystko co miał na drodze.Kilka dni
temu atak wydał sie najmniej groźny bo natychmiast go przytulilismy i
czekalismy , aż atak przejdzie. Acha atak trwa tylko kilka minut. Co to może
być? Jak to przewidzieć? Może da się temu jakoś zapobiec? a co robic podczas
tego ataku?Z góry dziękuje za odpowiedź:)
Obserwuj wątek
    • blue.berry Re: dziwne ataki psa 10.06.05, 20:51
      przyznam ze jak czytam takie posty to nie moge ich zrozumiec. nie rozumiem jak
      mozna miec psa ktory dostal ataku, wymiotowal krwia toczyl piane i nie pojsc
      natychmiast z nim do weterynarza?? mozesz mi to wyjasnic bo ja naprawde mimo
      checi nie rozumiem tego.

azeby nie bylo ze wypowiadam sie nie odpowiadajac na pytanie - takie zachowanie
      moze wskazywac na padaczke, cukrzyce, anamie, choroby serca, nerek, watroby,
      problemy z tarczyca. i pewne jeszcze pare innych. zapewne nasze zacne Panie
      podpowiedza bardziej konkretnie. ale niezaleznie od wszytskiego po prostu
      wybierzcie sie z psem do lekarza. tak chyba bedzie najprosciej i
      najbezpieczniej dla psa.
      • mara33 Re: dziwne ataki psa 10.06.05, 22:27
        To nie jest tak jak piszesz.Oczywiście za pierwszym razem natychmiast dzwoniłam
        do weterynarza.Wszystko mu dokładnie opowiedziałam a on mi na to odpowiedział,
        że mam go nie przyprowadzac chyba żeby się to w najbliższym czasie powtórzyło.
        Wspominał coś, że może psu ciśnienie spadło.
        Drugi atak pies miał dokładnie po roku czasu, jak mam być szczera to nawet tego
        nie skojarzyliśmy z tym poprzednim atakiem, bo w tym momncie inna osoba była
        przy nim. Oczywiście zaraz nastepnego dnia poszłam do weterynarza( tym razem
        innego) i on mi powiedział, że w sumie nie mam co przychodzic z psem, tylko go
        zaobserwować i jezeli atak się powtórzy do miesiąca to mam przyjść po jakieś
        czopki ( chyba na padaczkę). Atak sie powtórzył po 10 miesiącach. I teraz nie
        wiem w końcu co mam zrobić.Pies poza tym nie ma innych objawów. jest pełnym
        energii, zdrowym psem. Bardziej sie boje czy to nie są jakieś sprawy
        neurologiczne. Ale jak to sprawdzić? skoro objawy ma tylko kilka minut na rok?
        acha i zaznacze , że zaraz po ataku ma nadal pełno energi i zaraz je i pije i
        jakby się nic nie stało.
        • avasawaszkiewicz Re: dziwne ataki psa 11.06.05, 22:41
          Na Twoim miejscu wybrałabym się z psem na badania kontrolne. Dobrze by było
          zobaczyć co tam ma we krwi płynie, i przy okazji ostukać go i opukać i
          sprawdzić czy wszystko w porządku własnie z serduszkiem co pozwoli nam ocenić
          czy sprawa mogła być ciśnieniowa no i stan neurologiczny. Jeśli wtedy okaże
          się, że wszystko dobrze poprostu czekać do następnego ataku przed którym się
          nie uchronicie. A w momencie jego wystąpienia nie róbcie z psiakiem nic
          poprostu ewentulanie go przytrzymajcie.
          Te badania pomoga Wam ustalić przyczyne tych ataków, która jak zauważyła bleu
          berry może być różna. Jeśłi okaże się, że wyniki są w normie podejrzewać można
          w dużej mierze padaczkę. Jeśli wiec okaże się, że ataki zaczną pojawiać się
          cześciej niz raz na rok czy nawet raz w miesiącu wtedy niezwłocznie pokażcie
          sie u lekarza weterynarii w celu podania leków prtzeciwpadaczkowych. Jednak
          leki te są bardzo mocne i obciążające organizm stąd nie stosuje ich się
          wczesniej niż conajmniej jeden atak na miesiąc.
          3mam kciuki aby to się wiecej nie powtórzyło - ava
          • mara33 Re: dziwne ataki psa 12.06.05, 17:16
            Bardzo dziękuje za odpowiedź:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka