Dodaj do ulubionych

jak dbać o zęby

21.06.05, 23:00
Mam szczeniaczka pekińczyka,wyrzynają się mu stałe zęby,jak trzeba dbać o uzębienie psa?Czy rzeczywiscie trzeba myć szczoteczką?? Jeśli tak to jaką?Jakie pokarmy sprzyjają oczyszczaniu zębów i czy to wystarczy aby były zdrowe?
Obserwuj wątek
    • bisbal Re: jak dbać o zęby 22.06.05, 02:02
      Sucha karma jest dobra dla zębów. Są w sprzedaży pasty do zębów dla psów i
      szczoteczki (ja osobiście u moich piesków używam szczoteczki dla niemowląt oraz
      pasty "Beaphar".Mam też taki spray propolisowy tej firmy.) Odkładanie się
      kamienia to indywidualna kwestia, ale rasy małe i miniaturowe mają większą
      skłonność. Kamień nazębny to nie tylko kwestia braku higieny jamy ustnej, ale
      także zagrożenie dla serca i wątroby (w wyniku bakterii tworzących się na
      zębach), dlatego lepiej regularnie szczotkować zęby.
    • yyysi Re: jak dbać o zęby 22.06.05, 14:24
      Mozna myc zwykla szczoteczka, specjalna szczoteczka zakladana na palec
      wskazujacy albo owinac palec gaza. Wazne, zeby robic to codziennie. Na psich
      pastach pisza czasem, ze wystarczy szczotkowac 2 - 3 razy na tydzien, ale to
      raczej po to, zeby leniwych wlascicieli nie zniechecac od samego poczatku. :-)

Odkad czyscimy codziennie weterynarz nie moze sie nachwalic jakie sunka ma
      piekne zeby. Odpadlo tez kosztowne usuwanie kamienia co kilka miesiecy.
    • titu_titu Re: jak dbać o zęby 22.06.05, 15:00
      Naszym psom podajemy co najmniej raz w tygodniu surowe kości - np. łopatka,
      kręgosłupy, stawy. Nie ukrywam, że jestem zwolenniczką naturalnego żywienia
      psów. Żaden supermegaekstrazbilansowany prefabrykat nie zastąpi zwykłej kości
      od czasu do czasu. Miękki szpikowe kośći zmuszają psa do gryzienia ich i w ten
      sposób kamień się nie gromadzi. Więcej - podawanie psom kości ze ścięgnami
      zmusza do ich ciągnięcia i odrywania i można w ten sposób minimalnie poprawić
      zły zgryz. Ale jeśli to szczeniaczek, to jeszcze możesz poczekać z podawaniem
      kości. Dodam jeszcze, że jeśli piesek Ci gryzie wiele rzeczy w domu bo właśnie
      mu rosną zęby, możesz podawać mu suchą bułeczkę (oczywiście w kawałku a nie
      tartą) a gdy pies będzie duży to również pomaga ograniczyć powstawanie
      kamienia. ALE : ktoś wcześniej Ci odpisał, że niekiedy skłonność do powstawania
      kamienia to cecha osobnicza - i też miał rację (np. skład śliny). Ale Twój pies
      może mieć całkiem zdrowe zęby, bo od skłonności do ujawnienia się tej cechy
      droga jest baaardzo daleka :). I na prawdę według mnie właściwe żywienie ma tu
      duże znaczenie. Wszystkie nasze psy mają piękne, białe i mocne zęby i póki co,
      nigdy nie byliśmy zmuszani do ich czyszczenia. Ale żeby nie było do końca
      optymistycznie: mamy również koty, wszystkie jedzą to samo. A jeden z nich
      właśnie ma skłonność do powstawania kamienia (jako jedyny z rodzeństwa po tych
      samych rodzicach). I kamień mu się odkłada bez względu na rodzaj pokarmu. Tak
      ma i już. Póki co Twój piesek jest młodziutki i jeszcze nie masz się chyba czym
      martwić....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka