tralalumpek 28.06.05, 09:03 w czasie zabawy kotow jeden drugiemu zadrapal oko, leczylam to kroplami jak rowmiez antybiotykiem, na oku powstala przezroczysta blonka,czy jest mozliwe usuniecie tej blonki bez uszkodzenia oka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: operacja oka 28.06.05, 20:42 jeśli dobrze sądzę, że to rozdrapana błonka, to zostaw - sama się zrośnie za jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: operacja oka 28.06.05, 20:47 to nie rozdrapana blonka, to narosnieta blonka ktora moim zdaniem mozna usunac nie wiem tylko jak sie ma do tego fachowiec Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: operacja oka 28.06.05, 23:34 Nie wiem co oznacza ta narośnięta błonka ale ja wyobrażam sobie to w ten sposób, że Twój kociak miał wrzód. Został on wyleczony. Rogówka zrosła się ale w miejscu zrośnicia powstała blizna. Z czasem takie blizny wchłaniają się i zmniejszają nawet do całkowitego zniknięcia - ale to wsyztsko zalezy od rodzaju uszkodzenia. Czasem też dochodzi do zwapnienia takich blizn. Zarówno z jednym jak i zdrugim fantem w przypadku oczu psich i kocich niestety nie robi sięnic. O ile oczywiście jest to ten problem, który wyżej opisałam. Jest to związane z tym, że oko kocie a także psie jest bardzo wrażliwe i na wszelkie czynności z nim związane odpowiada silnym stanem zapalnym błonu naczyniowej ze wszelkimi konsekwencjami. W przypadku ludzi taki stan zapalny nie pojawia się stąd u ludzi operacje tego typu wykonuje się. Tutaj niestety zaniechano takich prób. Dodatkowym czynnikiem jest też to, że zwierzęta w przeciwieństwie do ludzi nie posługują się przede wszytskim wzrokiem ale najpierw węchem, słuchem a dopiero potem oczkami. Nie mówiąc o tym, że naogól blizny takie w niewielkim stopniu ograniczaja widoczność stąd ryzyko operacji, narkozy itp nie jest wskazane. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: operacja oka 29.06.05, 09:41 a oko wyglada tak img295.echo.cx/img295/6985/unbenannt7a6vm.png Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: operacja oka 01.07.05, 12:19 slicznego masz kotka, tralalumpek. Naprawde. Nie piszesz, co powiedzial vet w tej sprawie? Moze lepiej po prostu pojsc na konsultacje do specjalisty? zycze powodzenia i zdrowia dla kotka. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: operacja oka 01.07.05, 17:09 lekarz do ktorego chodze z kiciami zaproponowal operacje, on sam nie przeprowadza operacji wiec zakladam ze nie chodzi mu o wlasny geszeft, chcialam tylko potwierdzic jego diagnoze Odpowiedz Link Zgłoś