Dodaj do ulubionych

wymiotująca kotka - proszę o pomoc

04.07.05, 15:22
Witam,
moja prawie 4 letnia kotka (sterylizowana, nie wychodząca) ostatnio dość
często wymiotuje. Zdarza się to raz dziennie od kilku dni. Wymiotuje w
kilkadziesiąt minut po posiłku. Dostaje suchą karmę (hills'a, royal) i oddaje
to co zjada. Przy tym nie zachowuje się jak chory kot, jest wesoła jak
zwykle, biega, bawi się, pije normalne ilości wody. Nie są to kłaczki
(dostaje jedzenie na odkłaczanie). Czy powinnam się martwić, czy to może być
coś poważnego?
Obserwuj wątek
    • wiesia.and.company Re: wymiotująca kotka - proszę o pomoc 04.07.05, 15:57
      Witej! A może robaki? Może już powinna być odrobaczona? A czy to się zdarza
      tylko po suchej karmie? Może spróbuj podać puszkową.
      Na razie! Pozdrawiam. Wiesia (PS. Moja jedna koteczka tak ma: po puszce jest
      dobrze, ale po chrupkach w ciągu minuty...plum.... I lubi chrupki, więc jej
      nie odbieram przyjemności, zwymiotuje, odczeka i za chwilę podje znów. I wtedy
      jest dobrze. Zbyt łapczywie je i połyka powietrze). Ale mi wyszło PS.!

• anna.jozwik Re: wymiotująca kotka - proszę o pomoc 04.07.05, 16:55
      Czy ma normalny apetyt, tzn. czy chętnie podchodzi do miski?
      Jesłi tak, to być moze kicia je albo zbyt łapczywie albo zbyt dużo naraz.
      Przy zbyt łapczywym jedzeniu kotka może połykać dużo powietrze, ktore następnie
      jakby "wypycha" pokarm z żołądka.
      Sucha karma dwu- lub nawet trzykrotnie powiększa swoją objętość w żołądku, tak
      więc nam sie wydaje że kicia zjadła maleńką porcyjkę, a porcja moze być zbyt
      duza, jeśłi tak jest, to to co za dużo zosatje usunięte z żołądka, bo tam nie
      ma miejsca na więcej.
      Oczywiście mam nadzieję ze kicia jest regularnie odrobaczana.
      Poza tym kot powinien mieć tez zawsze dostęp do jakiejś trawy, ponieważ błonnik
      stymuluje perystaltykę jelit; trzeba mu wysiać trawę albo lepiej owies.
      • cats2 Re: wymiotująca kotka - proszę o pomoc 05.07.05, 11:59
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Kotka ma normalny apetyt i chętnie podchodzi do miski. Ale chyba powinnam już
        odrobaczyć ją.
        Dziękuję :-)
        • jola_wroc Re: Kocur 18.07.05, 13:54
          Moj kot czasem wymiotuje przez kilka dni, najpierw odda jedzenie a potem
          wymiotuje samą śliną i nic nie je. Co to może znaczyć? Poza tym można u niego
          wyczuć na tylnej stronie grzbietu jakąś "kulkę", nie wiem co to takiego.
          Kot ma ze 2 lata -to taki znajda byłam z nim raz u weterynarza aby wykastrować
          ale nic mi nie mowili o odrobaczaniu, czy to żle że nie był odrobaczony?
          • wiesia.and.company Re: Kocur 18.07.05, 14:41
            Jeśli jest to znajda, do tego niegdy nie odrobaczany, to go odrobacz. W klinice
            wet.lub u weterynarza kup tabletkę. Lekarz poda Ci, w jakiej ilości i czy
            należy podać ponownie. To nie kosztuje zbyt wiele np. tabletka Pratel (na 10 kg
            masy ciała) kosztuje ok. 5 zł. Potem trzeba koniecznie obserwować odchody.
            Pratel jest gorzki, więc lepiej jest go przemycić zatopiony w mięsie mielonym
            lub pasztecie, albo ostatecznie prosto to pysia.
            Pozdrawiam.
            • annskr Re: Kocur 18.07.05, 15:50
              Pokażcie kotylekarzowi - to mogą być korki kałowe, właśnie Gavroche miał coś
              takiego w zeszłym tygodniu. Niby nie pwienien, bo kot wychodzący i trawkę do
              pogryzania ma do woli, a jednak... Po wizycie u weta i oleju parafinowym
              obustonnie :( odkorkował się nieco, ale do siebie dochodził prawie tydzień - a
              to młody kotek, czteroletni :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka