magda270519761 14.07.05, 09:40 czy to jest bardzo bolesny zabieg dla psa , ile się goi i czy po zabiegu podaje się środki przeciwbólowe i czy powinno się sunie chociaż raz dopuścić przed sterylizacją pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pierozek_monika Re: Sterylizacja suczki? 14.07.05, 09:55 Zabieg przeprowadzany jest na narkozie, więc nie jest bolesny. Po zabiegu weterynarz powinien podać zastrzyk przeciwbólowy więc gdy się wybudzi też nie powinno ją nic boleć. Sunia mojego brata gdy się wybodziła od razu fikała koziołki - ale to tez zależy od psa - jeden jest wrażliwszy, drugi "prawie nie zauważy". No i też zależy w jakim wieku jest pies. Rana goi się ok. 7 dni. W 7-10 dniu zdejmowane są szwy. O "choć raz dopuścić": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=22730580&a=22755076 Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja w jakim celu chcesz dopuscic? 14.07.05, 10:12 magda270519761 napisała: > czy po zabiegu podaje się środki przeciwbólowe no, nie wyobrazam sobie, zeby nie podano. > i czy powinno się sunie chociaż raz dopuścić przed sterylizacją a powiedz, ale tak szczerze: po co? I co zrobisz ze szczeniakami? Czasem w miocie bywa np. 9 sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: w jakim celu chcesz dopuscic? 14.07.05, 10:33 ze szczeniakami nie byłoby problemu , bo to sa sznaucery miniaturowe , miałam psa i tak zakochaliśmy się w tej rasie , że dokupiliśmy suczke , doradził nam tak weteryniarz ,powiedział , że 2 psy mogą rywalizować , ale kupiłam nie w celach hodowlanych i chce sunie wysterylizować , ale to się robi podobno po pierwszej cieczce , w tej sytuacji może być ciężko uchronić przed ciążą , a może są jakieś zaszczyki poronne , bo na razie nie wiem kiedy będzie pierwsza cieczka i co za tym idzie kiedy podać jakis środek antykoncepcyjny! Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: w jakim celu chcesz dopuscic? 14.07.05, 11:05 jeśli nie masz uprawnień hodowlanych dla swoich psów - to naprawdę nie ma sensu rozmnażać i dobra decyzję podjęłaś. Ile Twoja suczka ma teraz miesięcy? Tutaj więcej o zabiegu: www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html Teraz co do cieczki - jeśli już tak naprawdę nie chcesz sterylizować przed nią: jeśli te psy się wychowują razem, to może się tak zdarzyć, z esuka i takj nie dopuści do siebie psa. Jeśli planujesz sterylizację na 100% to jeśli suka dostanie cieczkę, można jej podać środki hormonalne i po ustaniu cieczki odrazu wysterylizować < Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja poczepiam sie troche 14.07.05, 11:47 zeby wyjasnic sprawe do konca magda270519761 napisała: > ze szczeniakami nie byłoby problemu , bo to sa sznaucery miniaturowe , hm, "nie byloby problemu" to tryb przypuszczajacy. Wyrazasz zyczenie. Ono moze sie nie spelnic. Ja np. nie wzielabym sznaucera miniaturowego. NO, chyba ze nie mialby gdzie sie podziac. Wole duze psy. Zatem odpada Ci przyanajmniej jeden potencjalny nabywca. Moze sie tez zdarzyc, ze ludzie zadeklaruje wziecie psa a potem sie rozmyslą. Albo wezma i oddadza, bo szczeniak kanape obgryzl i nasikal na dywan. Albo wezma i porzuca. Chyba, ze jest rodowodowy, to wtedy moze i nie wyrzuca. CZepiam sie tak, bo schroniska pekaja w szwach, nie mowie,ze tam sa wlasnie sznaucery miniaturowe, ale ze w ogole psow jest za duzo. I ze nie nalezy dokladac sie do zwiekszania ich ilosci. Dlatego popieram pomysl sterylizacji Twojej suczki. reszta: tak jak pisze Monika. pozdro. głaski dla zwierzynca Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: Sterylizacja suczki? 14.07.05, 22:34 Ku woli wyjaśnienia zajrzyj proszę na stronę vet serwisu przez każdego polecaną i dokładnie ją przeczytaj. Znajdziesz tam wszelkie informacje. Dopowiem tylko, że kastracji powinno się dokonywać po pierwszej cieczce i to około 3 miesiące po niej - w czasie ciszy hormonalnej. Trzeba jednak uważać aby nie doszło wcześniej pomiędzy Waszymi psiakami do zapłodnienia :). Za granicą uważa się, że suki można starylizować nawet w 6tym miesiącu ale specjaliści w Polsce nie popierają tej propozycji ze względu na różne komplikacje związane z tak wczesnym wyłączeniem hormonów - zwłaszcza podczas wzrostu. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Sterylizacja suczki? 15.07.05, 03:42 Poleca Pani stronę vetserwisu i podaje informacje, które okrzyknięte są tam mianem "starych mitów". W USA i W.Brytanii sterylizacja przed 1szą cieczką jest normą i tylko taka prawie w 100% wyklucza ryzyko powstania raka sutka. Obie moje sunie były wysterylizowane przed 1szą cieczką i nie miały żadnych problemów ze wzrostem. I "polscy specjaliści" nie odradzali mi sterylizacji przed 1szą cieczką, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Sterylizacja suczki? 15.07.05, 08:37 jak widać są różne stanowiska :) to tak jak z opiniami na temat żywienia. Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: Sterylizacja suczki? 16.07.05, 23:26 Tak ale nikt nie pisze o większym procencie suk, które kilka lat po sterylizacji mają problemy z nietrzymaniem moczu. Nikt też nie mówi, że ryzyko wystąpienia guzów sutków zaledwie o 2% zwiększa się w porównaniu z przed pierwszą cieszką i po niej. Zapomina się jednak o zaburzeniach kostnych związanych z nieprowaidłowym stężeniem estrogenów, które objawic mogą się dopiero po kilku latach - wcześniejszymi zwyrodnieniami itp. Oczywiście zdań jest wiele i każde ma swoje racje. Ale jak napisałam w swojej wypowiedzi prawda jest, że polscy specjaliści a za takich uważam wykładających na Wydziele Medycyny Weterynaryjnej w Warszawie profesorów (specjalizujących sie w położnictwie i rozrodie) uważają, że prawidłowym terminem sterylizacji jest okres po pierwszej ciecze, rujce itp. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
bisbal Re: Sterylizacja suczki? 17.07.05, 01:57 Cytuję z www.vetserwis.pl: „Do tej pory odkryto tylko jedną skuteczną metodę, która zmniejsza ryzyko występowania nowotworów gruczołu mlekowego praktycznie do zera. Jest nią wczesna sterylizacja suki czyli sterylizacja wykonana przed pierwszą cieczką -– zmniejsza ono ryzyko do poziomu 0,05%. Natomiast sterylizacja wykonana między pierwszą a drugą rują zmniejsza ryzyko do 8%.” „OBIEGOWE, FAŁSZYWE OPINIE O STERYLIZACJI: Przed zabiegiem suka musi być dojrzała czyli musi mieć przynajmniej jedną cieczkę. To bardzo stara opinia, która nie znalazła naukowego potwierdzenia. Pierwsza cieczka nie stanowi wcale o dojrzałości suki, nie zmienia efektów zabiegu ani nie zmniejsza ryzyka komplikacji. Zabieg wykonany zbyt wcześnie zaburzy wzrost i rozwój suki. Sterylizacja nie hamuje wzrostu czy dojrzewania. Wbrew pozorom hormony płciowe nie mają dużego wpływu na rozwój suki, a po zabiegu, gdy pojawia się ich brak, są po prostu zastępowane przez inne hormony, produkowane np. przez korę nadnerczy.” Odpowiedz Link Zgłoś
alpengold Re: Sterylizacja suczki? 19.07.05, 15:10 Opinia Pani Avy oparta jest na wiedzy i doświadczeniu polskich naukowców z warszawskiego wydziału weterynarii. Vetserwis mówi o "najnowszych badaniach" ale nie precyzuje czyich i jakich więc nie wiem na jakiej podstawie bisbal twierdzisz , że racja jest po stronie vetserwisu? Mi zdrowy rozsądek podpowiada, że obie te teorie mają swoje uzasadnienie, ale skłaniam się jednak ku opinii Pani Avy. A vetserwis generalnie jest świetny i zawiera wiele pożytecznych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś