Dodaj do ulubionych

Nagła smierc psa!

27.07.05, 12:39
Niedawno zmarł mi pies.Był to 7 letni bulterier(zawsze zdrowy,chociaz troche
za gruby ok 30 kg)Podejrzewamy otrucie,ale nie jestem pewna.Objawy choroby
były takie jak przy zatruciu pokarmowym:wymioty,biegunka,no i (to dziwne)krew
z odbytu.Moze ktos z Was wie co to za choroba (jesli nie otrucie)Pies został
uspiony.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: Nagła smierc psa! 27.07.05, 13:11
      olalia napisała:

> Moze ktos z Was wie co to za choroba (jesli nie otrucie)

MOglo byc tez zatrucie pokarmowe, bo sciagnal cos nieswiezego, niekoniecznie
      zatrutego z trwwnika, a Wy tego nie zauwazyliscie.
      Tylko sekcja zwlok rozwiaze problem.

Wyrazy wspólczucia.
    • beali Re: Nagła smierc psa! 27.07.05, 13:31
      Bardzo mi przykro;-(
      Za mało napisałaś.Krew z odbytu-czy krwawa biegunka?
      Czy miał rentgen? Mógł połknąć coś,co poraniło mu wnętrzności.
      Krwawa biegunka,wymioty to mógł byc psi tyfus,ale to wet
      raczej rozpoznałby.
    • avasawaszkiewicz Re: Nagła smierc psa! 27.07.05, 18:32
      Czy poza tymi objawami związanymi z przewodem pokarmowym miał jeszcze jakieś
      objawy - drgawki, zaleganie, wstrząs itp.??? Po jak długim czasie podjeliście
      decyzje o uśpieniu??? Czy nie było widać poprawy po leczeniu??? Te informacje
      pomogły by postawić diagnozę ale jedynie sekcja zwłok wyjaśniła by wszystko.
      Pozatym gdzie Wasz psiak mógł się otruć, czy jest psem spędzajacym czas na
      podwóru, czy zjadł coś na spacerze. Rozumiem, że objawy pojawiły się nagle. A
      czym pies wymiotował??? Jakiego koloru i konsystencji były wymioty i biegunka???
      Czekam na odpowiedź - ava --> współczucia
      • olalia Re: Nagła smierc psa! 27.07.05, 19:23
        Pierwsze oznaki choroby zauwarzyłam w nocy pies dyszał i domagał sie
        wypuszczenia na dwór.Niestety nie widziałam konsystencji odchodów.Widziałam
        struzke krwi z odbytu(jasno czerwona)potem było tego wiecej,drzały mu łapy.Psa
        uśpiliśmy wieczorem,czyli po ok.20 godz.Przyjechał weterynarz i uśpił.Mam obawy
        ze zbyt pochopnie podjał decyzje.Pies był zarłokiem i jadł duzo.Prosze o
        odpowiedz i dziekuję.
        • olalia Re: Nagła smierc psa! 27.07.05, 19:38
          Dodam, ze to nie była krew +odchody,tylko sama krew.Pies sie napinał tak jak do
          oddania kału a zamiast tego leciała krew.Bardzo zalezy mi na waszej
          opinii.Podejrzewalismy ze to otrucie dlatego ze sasiad odgrazał sie ze to
          zrobi.Niestety mam pretensję do lekarza weterynar.który nic nie zrobił tylko
          przyjechał i na trawniku przed domem uśpił psa.Łzy sie cisną do oczu!
          • beali Re: Nagła smierc psa! 27.07.05, 22:43
            Straszne jest to,co piszesz;(
            Proszę,odbierz maila.
          • blueone Re: Nagła smierc psa! 28.07.05, 15:39
            Nie bardzo rozumiem, jak weterynarz może podjąć decyzję o uśpieniu czyjegoś
            psa. Zawsze mi się wydawało, że takie skrajne decyzje podejmują właściciele
            zwierząt ( jeśli już muszą).
        • avasawaszkiewicz Re: Nagła smierc psa! 28.07.05, 17:37
          Olaila teraz już nie ma co myśleć o postępowaniu lekarza, czy Waszym i czy było
          słuszne czy też nie i rozprawiać nad tym!!!
          Wydaje mi się również, że w kwesti stwierdzenia co było przyczyną nie postawimy
          jednoznacznej diagnozy - jak pisałam jedynie sekcja zwłok mogła by ją
          potwierdzić.
          Z tych objawów można wywnioskować, że owszem doszło do zatrucia ale czy była to
          specjalna trutka czy np: jakieś detergenty, do których być może psiak miał
          łatwy dostęp jako, że korzysta się z nich w domu, trudno powiedzieć.
          Przyczyną krwawienia mógł być środek romiękczajacy błonę śluzową przewodu
          pokarmowego albo również środek ją perforujący. Objaw byłby podobny stąd też
          gdybanie nic nam nie pomoże.
          Nie wiem też kiedy ostatni raz odrobaczaliście psa. Istnieje również
          prawdopodobieństwo, że przycyzną tego stanu była intensywna inwazja pasożytów
          przewodu pokarmowego (zwłaszcza, że psiak lubił zjeść :)) i ona doprowadziła do
          krwawej biegunki. A czym karmiliście psa dzień wcześniej???? Nie napisałaś
          również nic a porpos wymiotów (jak wyglądały)???
          Ponadto bez sekcji zwłok i jej protokołu nie jesteście w stanie wszcząć żadnej
          sprawy przeciwko sąsiadowi i jesteście zupełnie bezradni.
          Pozdrawiam - ava
          • wiesia.and.company Re: Do blueone - przy okazji - jak Twoja? 29.07.05, 10:05
            • blueone Re: Do blueone - przy okazji - jak Twoja? 29.07.05, 11:41
              Wiesiu, dzięki za pamięć.
              Toffi sporo się kiwa ( kłania się nisko na przednich łapkach) ale poza tym jest
              ogólna poprawa, tzn. jeśli chodzi o zainteresowanie otoczeniem i ogólną
              sprawność ( "kradnie" kapcie, ogląda się za kotkami i ptaszkami, gryzie
              maskotki no a przede wszystkim biega i obszczekuje wszystko co chce). Również
              bardzo wzrosło jej zainteresowanie naszym szczurkiem ( Lennonem). Jak szczuras
              jest na wolności to musimy bardzo uważać, bo co prawda Toffi macha ogonkiem na
              jego widok i obwąchują się z dużym zainteresowaniem ale Lennon się jej nie
              boi. Podchodzi do jej misek a Toffi co prawda nie denerwuje się tym ale mam
              obawy, że niechcący może mu zrobić krzywdę no i nie jestem pewna czy matka
              natura nie odezwie się i czy sunia nie zechce na niego zapolować. Tak więc
              kontakty są ograniczone i pod pełną kontrolą.
              Co prawda teraz ( od 3 dni) Toffi jest w słabszej formie i trochę straciła
              apetyt ale mam nadzieję, że to wskótek upałów.
              Jutro wyjeżdżamy na wieś na dwa tygodnie więc się wybiega.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka