Dodaj do ulubionych

sterylizacja kotki-mamy

05.08.05, 16:02
Witam.Znalazlam watek jak karmiaca kotka znowu nosi mlode...wlasnie taki sam
numer zrobila mi moja kotka.ktoregos wieczoru zwiala zostawiajac ledwowidzace
mlode.Nie sadzilam zeby karmiaca kotka mogla znowu zajsc w ciaze, a
jednak...dwa dni temu moja rodzinnka powiekszyla sie o 6 cudownych
kociat...No, ale w jednym z postow bylo napisane ze juz po 2 dniach od porodu
kota moze byc plodna...JEJ!Stad moje pytanie, kiedy po porodzie kotke mozna
wysterylizowac.Czy nie straci przez to pokarmu?jej coreczka z poprzedniego
miotu ma 2 mce. kiedy mozna u mlodej kotki wykonac zabieg sterylizacji?
Czekam na szybko odpowiedz....z gory dziekuje. Pozdrawiam
N
Obserwuj wątek
    • mysiam1 Re: sterylizacja kotki-mamy 05.08.05, 16:45
      Przede wszystkim nie wolno Ci kotki wypuszczać dopóki nie zostanie
      wysterylizowana! Pozwól jej odkarmić kocięta do ok. 8 tygodnia życia, a potem
      wysterylizuj.
      Młodą kotkę można sterylizować jeszcze przed pierwszą rujką, czyli w wieku ok.
      6 miesięcy (po wymianie zębów).
    • avasawaszkiewicz Re: sterylizacja kotki-mamy 06.08.05, 10:57
      "kiedy po porodzie kotke mozna wysterylizowac.Czy nie straci przez to pokarmu?"
      Podczas karmienia kotki nie można wysterylizować. Jest to dla niej za duży
      stres, może to stworzyć komplikacje i rożne problemy zarówno u matki jak i u
      maluchów. Jak słusznie zauważyłaś kotka będzie musiała być poddana narkozie,
      ponadto po sterylizacji będzie rana którą maluchy będa podrażniać. Matka będzie
      się źle czuła, może niechceć karmić bo będzie jej to sprawiało ból. itp itd
      Możesz ją za to wysterylizować po odkarmieniu ale najlepiej abyś wstrzymała się
      z tym do czasu bezrujowego. Jeśli nie dajesz rady utrzymać kotki w domu gdyż
      zawsze jakoś czmychnie możesz podać jej tabletkę antykoncepcyjną ale
      niezapominając o wiszącej nad Wami sterylizacji.
      "jej coreczka z poprzedniego miotu ma 2 mce. kiedy mozna u mlodej kotki wykonac
      zabieg sterylizacji?" Niektórzy wykonuja go już od 5tego miesiąca.
      www.vetserwis.pl/sterylizacja_kot.html
      Pozdrawiam - ava
      • noether Re: sterylizacja kotki-mamy 08.08.05, 13:57
        dziekuje za odpowiedz.Rozumiem ze tabletka anty nie wplynie na pokarm u
        kotki.Nie bardzo wiem jak okreslic okres bezrujowy, (moi rodzice maja kotke w
        mieszkaniu i dokladnie wiadomo kiedy ma ruje-2 tygodnie nieprzespanych nocy),
        niestety moja kotka ma mozliwsc wyjscia z domu (sprytna bestia)i zachowaniem
        nie przypomina kotki z mieszkania.naprawde nie wiem kiedy ma ruje...Jesli
        chodzi o Mala, to do 6 mcy nie bedzie plodna?...mam juz 5 psow i 3koty (nie
        liczac 6 mlodych), trzeba na tych liczbach poprzestac....
        N
        • mysiam1 Re: sterylizacja kotki-mamy 08.08.05, 14:14
          Jeśli chodzi o tę młodszą kotkę, to radziłabym Ci zawziąć się i nie wypuszczać
          jej z domu aż do sterylki (a przy okazji mamy-kotki też nie wypuszczaj) - może
          mieć rujkę w wieku 9 miesięcy, ale może ją mieć także w wieku 5 miesięcy i
          możesz się o tym dowiedzieć dopiero po fakcie.
          Może jednak udałoby się tak zabezpieczyc dom, żeby obie kotki nie mogly wyjść?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka