Dodaj do ulubionych

problem z gruczołami okołoodbytowymi u psa

14.11.05, 14:07
Witam.
Mojej suczce zapychają się gruczoły okołoodbytowe. Niestety, juz po kilku
dniach od oczyszczenia gruczołów przez weterynarza suczka znów zaczyna
siodełkować - jeździ pupą po dywanie, widac ze coś ja niepokoi bo próbuje się
drapac w okolicach odbytu, i zachowuje się przy tym dosyć nerwowo. Czy
zapychanie tych gruczołów to przypadłość której nie da się w żaden sposób
wyeliminować? A może sa jakies lekarstwa na złagodzenie dolegliwości?
Z góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: problem z gruczołami okołoodbytowymi u psa 15.11.05, 10:45
      Mam nadzieję, że suczka jest regularnie odrobaczana? Pytam ponieważ jednym z
      powodów opisanego saneczkowania jest także zarobaczenie.
      Gruczoły okołoodbytowe oprózniają się fizjologiczne same podczas oddawania
      kału. Jeśli kał jest konsystencji rzadkiej, biegunkowej, to z opróznianiem są
      problemy i wydzielina zalega w gruczołach, dzieje się też tak w przypadku
      zapaleń odbytu, zapaleń prostnicy czy też uchyłków odbytu. Dobrze byłoby zatem
      przed wyciśnięciem gruczołów dokładniej obadac całą okolicę. Moze zapaleniem
      objete sa same zatoko okołoobytowe i stąd problem.
      Jest jeszcze chirurgiczna możliwość poradzenia sobie z tym problemem. Ciągle
      zapychające się gruczoły okołoodbytowe mozna po prostu chirurgicznie usunąc.
      • ska_kanka Re: problem z gruczołami okołoodbytowymi u psa 15.11.05, 15:30
        Suczka została juz odrobaczona przez nas dwukrotnie, w wieku 3 m-cy i ostatnio,
        czyli w wieku 10 m-cy.
        Mam jeszcze jedno pytanie - jakie są konsekwencje chirurgicznego usunięcia
        zapychających się gruczołów okołoodbytowych? Czy sa jakies negatywne konsekwencje?
        Dziękuję za odpowiedź.
        Ewa
        • anna.jozwik Re: problem z gruczołami okołoodbytowymi u psa 17.11.05, 11:35
          Gruczoły okołoodbytowe potrzebne sa psu - jak każdemu zwierzęciu
          terytorialnemu - do oznaczania ich mocno "pachnącą" wydzieliną granic swojego
          terytorium. Tak więc psu mieszkajacemu w mieście, w bloku, nie są one
          specjalnie potrzebne, gdyż miejski pies swojego terytorium jako takiego na
          dworze nie posiada.
          Po operacji usuniecia gruczołów może wystepowac przez jakiś czas ból podczas
          oddawania kału ze względu na szwy umiejscowione w tej okolicy i ewetualnie
          zaparcia; dolegliwosci te mijają po usunieciu szwów i wygojeniu się blizn.
    • ewax100 Re: problem z gruczołami okołoodbytowymi u psa 18.11.05, 21:01
      Mam 2,5 letniego yorka i tez mam problem z tymi gruczołami.Weterynarz
      powiedział mi że to taka przypadłość wszystkich psów i oczyścił mu
      gruczoły.Obecnie ta wydzielina nadal sie zbiera/wyglada jak gesta zielon-żółta
      ropa/więc sama co trzeci dzien oczyszczm te gruczoły.Operacji sie obawiam bo
      jest to mały 2 kg piesek.Tez jestem zaniepookojona bo wygląda to jak jakiś stan
      zapalny jednak weterynarz uspakajał mnie że to nic takiego.Nie wiem kto ma
      rację?
      • ewax100 Re: problem z gruczołami okołoodbytowymi u psa 12.12.05, 19:38
        ??
        • asiabed Re: problem z gruczołami okołoodbytowymi u psa 15.12.05, 18:47
          Moj pies mial takze z tym problem - (jest rasy malej), jadal - tak sobie - raz
          wiecej, raz mniej - glownie gotowane mieso, warzywa, czasem ryz, kukurydzoane
          platki.
          Miesiac temu zmienilam jego diete na BARF - zaczal wiecej jesc i problemy z
          gruczolami - jak reka odjal... (diete zmienlam z innych wzgledow niz problem z
          gruczolami, ale przy okazji wyszlo mu to takze i w tej materii na dobre).
          • eps Re: problem z gruczołami okołoodbytowymi u psa 19.12.05, 17:00
            Czy mozesz napisać coś więcej na temat tej diety?
            • ewax100 Re: problem z gruczołami okołoodbytowymi u psa 19.12.05, 22:21
              Co to za dieta BARF?
            • rezurekcja barf 20.12.05, 10:27
              www.google.pl/search?q=barf&hl=pl&lr=lang_pl&sa=X&oi=lrtip9
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka