Dodaj do ulubionych

linienie psa

23.01.06, 18:02
Mój 13-miesięczny owczarek niemiecki długowłosy od tygodnia linieje. Gubi
spodnią warstwę sierści, a przecież zima w całej pełni. Zaznaczam, że w domu
nie jest zbyt gorąco - w dzień 20 st., w nocy 16. Czy to normalny objaw, czy
chorobowy? Czy w związku z gubieniem zimowej sierści ograniczyć spacery na
mrozie? Z góry dziękuję z aodpowiedź.
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: linienie psa 24.01.06, 10:04
      nowacka napisała:

> Mój 13-miesięczny owczarek niemiecki długowłosy od tygodnia linieje. Gubi
      > spodnią warstwę sierści, a przecież zima w całej pełni. Zaznaczam, że w domu
      > nie jest zbyt gorąco - w dzień 20 st., w nocy 16. Czy to normalny objaw, czy
      > chorobowy? Czy w związku z gubieniem zimowej sierści ograniczyć spacery na
      > mrozie? Z góry dziękuję z aodpowiedź.

Owczarki niemieckie linieja przez caly bozy rok. Ja mam owczarka raczej
      poniemieckiego ze zwyklym wlosem i odsiwdczam jego linienie codziennie. I nie
      przeszkadza mu to w codziennych ponad godzinnych spacerach.
      Przeszkadza mu jedynie snieg , bo od czasu do czasu kuleje na ktorąś z lap.
      Wybieram wtedy snieg spomeidzy poduszek i pies idzie dalej.
      Przyczyną tego linienie jest ponoc wysoka temepratura w pomieszczeniach
      ogrzewanych. W naturze o tej porze roku +20 czy +16 nie jest normalne, wiec
      organizm psa sie troszke przystosowuje i redukuje ilosc wlosow.
      Ja swojego nie oszczedzam, spacerujemy ok. godziny, pies caly czas sie porusza,
      i widze, ze moglby spacerowac jeszcze dluzej. To ja mam dosc i dlatego wracamy.
    • anna.jozwik Re: linienie psa 24.01.06, 15:40
      Tak jest, zdecydowanie podpisuje się pod tym co napisała rezurekcja.
      Od siebie dodam jeszcze, że organizm psa podlega teraz huśtawce termicznej - w
      domu cieplutko --> zrzucamy sierść, na dworze zimno --> produkujemy sierść. I
      tak w kółko. Stad zdecydowanie sugeruję, żeby po pierwsze dodawac mu teraz ze 2-
      3 łyżku oleju jadalnego do każdego posiłku, a po drugie kupić w lecznicy lub w
      sklepie zoolog. jakiś dobry preparat witaminowo-mineralny na poprawienie i
      wzmocnienie okrywy włosowwej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka