Dodaj do ulubionych

Mysz sie drapie! pomocy!

06.02.06, 19:17
Jedna (jeden) z moich myszy strasznie sie drapie. Zaczelo sie jakies dwa dni
temu, mial ranke na uchu - myslalam, ze sie poklocil z innymi myszakami,
czasem im sie to zdarza, ale na ogol po rance nie ma sladu po kilku dniach.
Teraz ranka jest wieksza, ucho czerwone i lekko spuchniete, w dodatku ma
strupki w okolicach oczu.

Zwierzak ma apetyt i jest ruchliwy, ale to ucho wyglada okropnie! Acha,
pozostale myszy z tej klatki wygladaja normalnie.
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: Mysz sie drapie! pomocy! 07.02.06, 10:05
      mmaupa napisała:

> Zwierzak ma apetyt i jest ruchliwy, ale to ucho wyglada okropnie!

czy podanie listy polskich lekarzy od gryzni cos ci pomoze?
      www.kazior5.com/lekarze.htm
      • mmaupa Re: Mysz sie drapie! pomocy! 07.02.06, 17:17
        Niestety, mieszkam zagranica... Sytuacja jest mocno skomplikowana, i do weta
        nie moge sie wybrac w najblizszym czasie, dlatego napisalam na forum.

Dzieki za dobre checi :)
        • gagik.geworgian Re: Mysz sie drapie! pomocy! 07.02.06, 19:30
          Witam.
          Szkoda, że nie możesz udać się do lekarz, bo nnie wiem, czy bez jego pomocy sie
          nie obejdzie. Chciałbym się zapytać o parę rzeczy:
          Czy ysz drapie tylko ucho , czy w ogóle sie wysrapuje?
          Czy jesteś w stanie ocenić, czy najpierw sie drapała, a potem pojawila sie
          ranka na uchu , czy odwrotnie?
          Czy poza ranką na uchu widać jeszce jakies zmiany skórne ? - obejrzyj dokładnie
          całą mysz
          Czy inne myszy na pewno nie mają zmian skórnych, nie maja świądu ?
          Czy nie ma wypływów z nosa?
          Czy nie ma zaburzeń równowagi?
          Czekam na odpowiedzi, a jak będę wiedzial cos wiecej to może uda mi się pomóc.
          Co do tych strupków w okolicy oczu , to bardzo prawdopodobne, że jest to
          zaschnieta wydzielina z gruczołów Hardera, które są umiejscowione w
          przyśrodkowym kącie oka i w czasie stresu , osłabienia myszy, choroby,
          produkują czerwonawą wydzielinę podobną do krwi.
          Pozdrawiam serdecznie - Gagik
          • mmaupa Re: Mysz sie drapie! pomocy! 08.02.06, 11:57
            Odpowiadam:

Mysz drapie nie tylko ucho, z tym ze jako ze na uchu nie ma futerka, tamta
            ranka jest najwieksza. Niestety, nie wiem, czy ranka byla przedtem, czy
            powstala dopiero podczas drapania. Poza uchem myszak ma jeszcze strupki nad
            okiem (to nie jest wydzielina!), w okolicy pyszczka tuz za wasikami, i na
            karku, czyli wlasciwie wszedzie, gdzie moze siegnac tylna lapka. Nie ma
            wyplywow z nosa, ani zaburzen rownowagi, ma apetyt. Inne myszy wygladaja
            kwitnaco-spiewajaco.

Zastanawiam sie, czy to nie uczulenie, tylko nie wiem, skad tak nagle by sie
            pojawilo. Karmie je tym, co zawsze, maja do wyboru cala game sciolek (trociny
            na srodku, w jednym kaciku sianko, w drugim granulki dla gryzoni, w trzecim
            szmatki, a do tego jeszcze papier toaletowy).

Dziekuje z gory.
            • gagik.geworgian Re: Mysz sie drapie! pomocy! 08.02.06, 18:46
              Witam.
              Początkowo myslałem , że to może infekcia bakteryjna w okolicy skaleczonego
              miejsca, ale myslę , że wówczas mysza nie drapałaby sie tak mocno.
              No cóż , forum to nie miejsce by stawiać pewne i jednoznaczne diagnozy na
              odległość. Mogę napisać , jakie przyczyny takiego świądu wydają mi się
              najbardziej prawdopodobne, ale myslę że jednak bez wizyty u lekarza sie nie
              obejdzie.
              Taki świąd i pojawianie się stupków może występować, gdy w karmie myszy jest
              nadmiar nasion słonecznika lub pszenicy, ale wówczas wszystkie myszy by miały
              zmiany.
              Może też mieć miejsce zarażenie pasożytem - Myobia musculi, który może bytować
              na myszach bezobjawowo, ale w razie stresu , czy choroby ujawniać się i
              powodować silny świąd. Wówczas widoczne są strupki od zadrapań, pojawiają się
              też zaczerwienia i skóra może się łuszcyć. W taki wypadku konieczne jest
              podanie leku, który pasożyta zabije.
              Świąd powodowany jest też przez świerzb, który lubi bytować na uszach i w
              oklicy karku - stąd świąd w tych okolicach największy. Tu również konieczne
              jest podanie odpowiedniego leku.
              Tak więc jednak bez wizyty u lekarza się raczej nie obejdzie.
              Bo konieczne jest dokładne objrzenie myszy i ewentualne badania w kierunku
              pasożytów, a następnie odpowiednia terpaia. Najlepiej udać się do lekarza
              specjalisty od gryzoni.
              Pozdrawiam i życzę , by mysza wyzdrowiała - Gagik
              • mmaupa Re: Mysz sie drapie! pomocy! 08.02.06, 19:21
                Dziekuje! Postaram sie w najblizszym czasie wybrac do weta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka