Dodaj do ulubionych

Blednący nosek?

08.02.06, 17:31
Witam!

Od pewnego czasu zauwazylam u suki (ma 3 lata), jasniejacy nosek. Tzn. zawsze
byl czarny, a teraz blednie i robi sie taki rozowawy? Poczatkowo myslam, ze
zdarla sobie skore, ale teraz to postepuje... Co to moze byc?

Suka jest mieszancem terierowatym, jest wysterylizowana, ogolnie zdrowa.
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Blednący nosek? 08.02.06, 18:28
      Jeśłi suczka ostatnio otarła nosem i zdarła naskórek, to rzeczywiscie mogła
      ukazac się po prostu różowawa tkanka podskórna lub po prostu blizna.
      Natomiast jeśli tak nie było, to sa pewne rodzaje chorób, tzw. chorób
      autoagresywnych, które manifestują się właśnie depigmentacją, czyli
      odbarwianiem skóry lusterka nosa. Do takich chorób nalezy toczeń krążkowy
      rumieniowaty (lupis erythematosus) oraz bielactwo (vitiligo). Następuje reakcja
      przeciwciał przeciwko własnym komórkom melanocytarnym, przez co obszary
      zabarwione tracą barwę. Obie choroby leczy sie farmakologicznie.
      • ap77 Re: Blednący nosek? 08.02.06, 20:45
        Dziekuje za odp. To raczej nie jest otarcie za dlugo to trwa (pol roku?). Co
        powinnam zrobic? Jak zdiagnozowac te choroby?
        • anna.jozwik Re: Blednący nosek? 09.02.06, 12:56
          No coż, diagnostyka opiera się właściwie na objawach klinicznych. Można zrobić
          badanie krwi i zobaczyć czy jest np. limfocytoza i globulinemia - to byłyby
          jakies wskazówki. Ale doświadczony dermatolog jest w stanie już na podstawie
          objawów klinicznych rozpoznać tę chorobę; aczkolwiek wymienione choroby
          autoagresywne sa bardzo rzadkie, wiec trzeba zajmowac się dermatologią długie
          lata by z takimi przypadkami się zetknąć. Leczenie opiera się na podawaniu
          leków immunosupresyjnych, które osłabiają cały organizm. Jeśli suka nie ma
          żadnych innych objaów chorobowych, to należałoby się zastanowić czy korzysci z
          wyleczonego nosa będą większe niż potencjalne szkody które przyniesie leczenie.
          • bajma Re: Blednący nosek? 09.02.06, 23:40
            witam
            chcialam sie przylaczyc do rozmowy.ja mam suczke,ma rok (czarna podpalana)od 3
            misiecu rowniez zaczal jej sie robic rozowy nosek,najpierw byla to mala plamka
            teraz jest juz prawie caly rozowy.myslalam ze to nic powaznego ,popropstu brak
            jakiegos pigmentu (cos podobnego kiedys wyczytalam).ale jestem zaniekopokojona
            tym co przeczytlama teraz.chcialam sie spytac jakie objawy sa tych chorob ktore
            pani podala.aha od dluzeszgo czasu moja suczka co jakis czas wymiotuje
            zolcia(mniej wiecej co 2-3 tygodnie i wymiotuje rano przez dwa - trzy
            dni),lekarz weterynarii stwierdzil ze to robaki i za kazdym razem daje mi
            tabletki na odrobaczywanie,ale to nie ustepuje a podczas gdy sie zalatwia nic w
            kale nie znajduje (zadnych robakow).jestem bardzo zaniekpokojona i prosze o
            pomoc.wiem ze nic nei zastapi wizyty u weterynarza ale chcialabym pozac inne
            opinie.z gory dziekuje
            • matiuszka Re: Blednący nosek? 09.02.06, 23:52
              Ale zaraz, przecież u niektórych ras (np. labradorów biszkoptowych) takie
              zjawisko jak odbarwianie nosa w zimie jest normalne... W lecie noski są czarne,
              w zimie różowe.
            • rezurekcja Re: Blednący nosek? 10.02.06, 10:46
              bajma napisała:

> aha od dluzeszgo czasu moja suczka co jakis czas wymiotuje
              > zolcia(mniej wiecej co 2-3 tygodnie i wymiotuje rano przez dwa - trzy
              > dni),

poczytaj watki
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=35742474&v=2&s=0
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=34150240&v=2&s=0
              wymioty to staly temat.
            • anna.jozwik Re: Blednący nosek? 10.02.06, 16:21
              Dobrze, że titu-titu się odezwała - jej post jest dobrym podsumowaniem tego
              wątku. Bielactwo jest faktycznie raczej objawem niż chorobą samą w sobie. W
              mojej wcześniejszej odpowiedzi napisałam o jednej z mozliwych przyczyn
              bielactwa, czyli odbarwiania skóry, zanikania pigmentu, a mianowicie o
              chorobach autoagresywnych, w których organizm wytwarza przeciwciała niszczące
              własne komórki melanocytarne (barwnikowe). Wówczas prócz odbarwiania sie mogą
              pojawić się też strupy albo łuszczenie sie skóry na nosie, zaczerwienienie.
              Odbarwianie skóry może też miec przyczyny hormonalne zwiazane z chorobami
              tarczycy - tutaj diagnostyka jest bardzo trudna, lub chorą wątrobą - ale ta
              przypadłość dotyczy głównie dobermanów. Z kolei u retrieverów i labradorów
              rzeczywiscie czasami odbarwianie nosa związane jest z porą roku i nastepuje
              głównie zimą, po czym w lecie barwa skory wraca do normy.
              A propos wymiotów - sądzę, ze wymioty u Twojej suczki bajmo są fizjologiczne,
              niektore psy zaraz rano na czczo wymiotują z głodu - jest to spowodowane tym,
              że zółć dwunastnicza cofa się do pustego żołądka, drażni śluzowkę i powoduje
              wymioty. Jeśłi zdarza się to tylko na jakis czas i tylko rano, nie widze
              powodów do niepokoju. Postaraj sie jedynie dac suczce jeść późnym wieczorem.
              Jeśli jednak pojawią sie jeszcze jakeiś inne niepokojace objawy lub wymioty
              będa częstsze, można wykonać badania krwi, aby sprawdzić stan wątroby.
    • titu_titu Re: Blednący nosek? 10.02.06, 12:10
      obumieranie pigmentu może być wywołane różnymi schorzeniami. Niektórych
      przypadków vitiligo nie daje się wyleczyć, podobnie jak u ludzi. Tak naprawdę
      vitiligo samo w sobie to tylko objaw różnych chorób. Może być rzeczywiście
      spowodowane odczynem autoimmunologicznym (wtedy leczy się np. encortonem) ale
      także może być wywołane przez choroby tarczycy, wątroby, wadliwe działanie
      enzymów, może być także dziedziczne w bliżej nieustalony sposób (wiemy tylko,
      że mechanizm jest wielogenowy, ale jakie geny i ile bierze w tym udział - już
      nie wiemy). Bielacto to moja specjalność :))
      Jednak uważa się, że raczej jest to defekt kosmetyczny i można z tym żyć. Jeśli
      nie będziesz tego leczyć, nic się nie stanie.
      Jeśli depigmentacja na razie obejmuje tylko nos, może pomóc podawanie żelaza
      (być może jest to podobna sytuacja, jaka zdarza się niektórym retrieverom).
    • belfastowa Re: Blednący nosek? 10.02.06, 21:44
      Zanim zaczniesz się martwić, zastanów się czy kolor nosa nie zmieniał się
      wcześniej - zwłaszcza w określonych porach roku.Mój pies - seter teraz ma
      brązowy a latem czarny(to u tej rasy normalne, ale czytałam o właścicielach,
      którzy o tym nie wiedzieli i chodzili z tym do weterynarzy, którzy również nie
      zdawali sobie sprawy z tej prawidłowości i próbowali leczyć psy na przykład na
      grzybicę).Kolor nosa u seterów irlandzkich może występować aż w 4 odcieniach,
      które zmieniają się zależnie od pory roku, także może u Twojego psa występuje
      takie zjawisko.Pozdrawiam.
      • bajma Re: Blednący nosek? 11.02.06, 09:34
        ja raczej nie mam jak sie zorientowac czy to jest normale poniewaz moja suczka
        jest ze schroniska ,jest mieszancem owczarka niemieckiego i troche charakter ma
        dobermana (grozna mieszanak).nos zaczal blednac jak spadl snieg,jak zaczela sie
        zima.chodzila w kagancu i tam wpadal jej snieg.na poczatku myslalam ze moze jej
        odmarz i takie jest tego skutek ,blednacy nosek.Ale chyba sie mylilam co do tego
        i widocznie u niej moze to byc normalne.tak na wszelki wypadek i tak sie wybiore
        do veta :)
        • wilczasty Re: Blednący nosek? 11.02.06, 16:04
          Zrób wymaz z nosa i zanieś na posiew bakteri.
          • ap77 Re: Blednący nosek? 12.02.06, 21:43
            Dziekuje wszystkim za odp.!
            Troche sie uspokoilam, ale tez zmartwilam wymiotami! Moaj suka tez ma tak, ze
            czsem rano wymiotuje zolcia,. tak raz na kilka dni (ale ogolnei okaz zdrowia)
            Moze zrobie te badania na watrobe, tylko jak psu sie pobiera krew? To chyba
            trudne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka