mojakicia 15.02.06, 20:00 Slyszałam że kotkę nalezy dopuścić w 2-3 dniu ruji. Ale kidy pokryć kotkę kocurkiem, jeśli jej rujki trwają zazwyczaj tylko 2 dni?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
seniorita_24 Re: Kiedy kryć?? 15.02.06, 21:31 Witam, czy kotka ma licencje hodowlaną? Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: Kiedy kryć?? 15.02.06, 23:22 Jak bez rodowodu i licencji, to zamiast kryć i męczyc kotke porodem lepiej przygarnąć juz narodzone maluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.jozwik Re: Kiedy kryć?? 16.02.06, 10:59 Prawdę mówiąc nie ma znaczenia, w którym dniu rujki pokryjesz kotkę, ponieważ u kotek owulacja jest prowokowana, tj. nie następuje tak jak u suczek w określonym dniu rujki, tylko następuje dokładnie wtedy gdy dojdzie do pokrycia przez samca-kocura. Wystąpienie rujki u kotki znaczy, że kotka dojrzała płciowo i jest gotowa do pokrycia. Mam nadzieję, że kotka jest rasowa, rodowodowa, ma wykonane testy na choroby zakaźne i jest zarejestrowana w Polskim Związku Hodowców Kotów Rasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mojakicia Re: Kiedy kryć?? 16.02.06, 16:21 Dlaczego niektórzy od razu uwazają ze kotka jest nierasowa a ja jestem rozmnażaczką? Ta odpowiedź "zapewne" z uśmieszkiem była nieco zlośliwa...:( Nie mozna od razu osądzać ludzi. Oczywiście kotka jest rasowa i ma licencję hodowlaną. Jest zarejestrowana w Cat Clubie Wrocław i będzie to jej pierwsze krycie, więc nie mam doświadzenia. A ja jestem przeciwna nierodowodowemu rozmnazaniu kotów, tak jak i wy :) Sama z tym walcze, więc rozumiem wasze pytania o licencję (ale nie ironie oczywiście)i walczę z psedohodowcami. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Kiedy kryć?? 16.02.06, 19:22 w takim razie nie masz wogóle powodów aby się gniewać :) Poprostu myślałam, że takich porad zazwyczaj udziela hodowca, ale ponieważ to był zbyt pohopny wniosek, że pytasz na forum bo kot jest od pseudohodowcy to bardzo przepraszam i nie gniewaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
mojakicia Re: Kiedy kryć?? 16.02.06, 20:07 Nie gniewam się :) Tylko nie lubię jak ktos ocenia nie znając calej prawdy, choc faktycznie mozna sobie pomyślec ze jestem pseudohodowcą skoro pytam w takim miejscu, chociaz ja na taki pomysł nawet nie wpadłam ;) Spytam takze hodowcy, ale nie jest to pilna sprawa, wiec najpierw pytam na forum, nie tylko tutaj, takze na typowo "hodowlanym" oraz na weterynaryjnym. Najpierw wybieram się na wystawe do Opola, ktora odbędzie się 4 i 5 marca, czyli juz niedługo :D A kocurka mam wstępnie umowionego, to przepiękny syberyjski Champion czarny srebrzysty pregowany:) Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Kiedy kryć?? 16.02.06, 20:23 masz całkowitą rację, zbyt szybko oceniłam, jeszcze raz przepraszam i życzę powodzenia na wystawie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Kiedy kryć?? 17.02.06, 09:50 Monika, ale takie pytania bardzo czesto zadaja tez rozmnażacze, a kolezanka mojakicia nie podala zadnych szczegolow, po ktorych mozna by poznac, ze ona do tej grupy nie nalezy. Przeciez na Zwierzetach co najmniej kilka razy na raz na kwartal sa takie pytania, z reguly dotyczace zwierzat nierasowych. Sama chcialam na nia warknac. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: Kiedy kryć?? 17.02.06, 11:10 Takie pytania na forum najczęsciej padają ze strony właścicieli "ślicznej kici, która chce miec kociczki" stąd pytania i usmiechy. Ja z kolei podrzucam wątek do forum dla hodowców forum.miau.pl/viewforum.php?f=10&sid=0e9460b08793d5029cd61afc43d8dc1b Pozdrowienia dla kotucha. Odpowiedz Link Zgłoś
mojakicia Re: Kiedy kryć?? 22.02.06, 22:53 witajcie Ja naprawde rozumiem wasze wątpliwości, pytania, nieraz uśmieszki :D Sama walcze z ludzi ktorzy "szukają dawcy nasienia i przyjemności" (autentik!:o) dla swojej ślicznej, nierasowej kici... A stronkę "miau.pl" znam świetnie, biesiaduję na tym forum od pół roku :D A wystawa już tuż tuż, 4 i 5 marca (czyli za 10 dni!) Mam nadzieję ze mi się powiedzie, i ze kicia nie będzie zestresowana za bardzo : ( Jesli bedzie się meczyć to moze być koniec naszej "kariery" a nie chcilabym. I spotkam siostrzyczke moje, ktora będzie rowniezw oplou i będzie konczyc InterChampiona, jestem bardzo ciekawa na jaką śliczna panne wyrosła! :D no zobaczymy, koteczka juz wyprana, przygotowana no i tylko czekamy:D pozdrawiam wszystkich milośnikow kotów Odpowiedz Link Zgłoś
k4thy Re: Kiedy kryć?? 21.01.07, 16:48 Ja nie jestem przeciwna temu aby nierodowodowe kotki mialy dzieci. Bo co to jest rodowod? To tylko papierek na który umowili sie ludzie. Kazdy kot bez wzdledu na to czy ma papierek czy nie, jest zywa czujaca istota. Nie jestem za rozmnazaniem kotkow, tylko dlatego ze ich wlasciciel chcialby miec mialutkie kotki. Jestem natomiast za tym aby nie kastrowac kotkow o ile to oczywscie mozliwe i aby kociczka miala przynajmniej raz w zyciu dzieci. Aby dac jej mozliwosc odczucia radosci z wychowania potomstwa. Bo gdyby tak ludzie byli hodowani przez inna rase i ona pozbawialaby ich mozliwosci potomstwa? Gdyby kobiety sterylizowano, nie patrzac na ich pragnienie dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 do k4thy 21.01.07, 18:40 Mylisz się, twierdząc że kotki odczuwają taki sam instynkt macierzyński jak kobiety, a kocury instynkt ojcowski jak mężczyźni. U nich jest to jedynie instynkt przedłużenia gatunku, czysta biologia. Jeśli byłoby tak jak myślisz, to jak wytłumaczysz to, że wiele kotek odrzuca swoje pierwsze mioty (stąd powiedzenie 'pierwsze koty za płoty"? jak wytłumaczysz to, że kocury zabijają kotki po to by sprowokować ich matkę do kolejnej rui by przekazać swoje geny? jeśli porównujesz kotki do ludzi to jak wytłumaczysz fakt, że po kilku miesiącach kotka zaczyna syczeć na swoje małe, odganiać je od siebie? jak wytłumaczysz to, że kocur ('dziecko' kotki) potrafi wygonić swoją matkę z terytorium na którym wyrastają? czy wtedy będziesz twierdzić, że są to 'wyrodne' matki, ojcowie, dzieci jak pisałabyś o ludziach? Czy Twoim zdaniem kotka jak tylko osiągnie dojrzałość płciową zaczyna planować - z tym kocurkie uwiję swoje słodkie gniazdko, zrobimy sobie 4 dzieci - 2 dziewczynki i 2 chłopców i nadamy im imona Kicia, Misia, Mruczek, Puszek? Wiem, ironizuję. Kocham zwierzęta, kocham moją kotkę. Ale przykładając miarę ludzką do zwierząt sprawiamy, że przestajemy je rozumieć i robimy im krzywdę. One naprawdę nie mają uczuć takich jak my - nie planują założenia rodziny, nie cieszą się z posiadania potomstwa tak jak Ty ze swoich dzieci. Tu działa biologia, zaprogramowane geny. Wiele pikseli poświęcono na to, żeby na tym czy innym forum pokazać różnicę między kotkami rodowodowymi a nierodowodowymi i rozmnażaniem tych ostatnich. Jeśli chcesz sprawdzić, jak to jest z tym instynktem macierzyńskim u kotek - przygarnij jakąś wyrzuconą przez właścicieli na ulicę, gdy zorientowali się, że jest ona w ciąży albo pójdź do schroniska i tam zobacz czy one rzeczywiście z miłością w oczach przytulają się do swojego kocurka ciesząc się razem z nim z tak powiększonej rodzinki. Albo przygarnij od kogoś np. 12 kociąt urodzonych przez niewysterylizowaną kotkę, która po ich stracie nie przywdziewa żałoby tylko prawdopodobnie zaraz ma następną ruję i następne kocięta skazane najczęściej na ból, poniewierkę i śmierć w wieku kilku lat (jeśli mają 'szczęście'). Odpowiedz Link Zgłoś
mojakicia Re: Kiedy kryć?? 22.02.06, 22:57 A jesli chcecie poznac moją kicię, wejdźcie na stronkę: www.mojakiciunia.blog.onet.pl Jest tam jej galeria zdjęc oraz pewnien ważny temat, także zatytulowany - właśnie o psudohodowlach... Poczytajcie, a zrozumiecie, ze sama walcze z rozmnażaczami :(... Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Kiedy kryć?? 22.02.06, 23:12 dzięki za linka zaraz pooglądam i nie bierz już tego do siebie :-) uwagi dotyczyły rozmnażaczy. Jak nim nie jesteś, to nie do Ciebie to było. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: Kiedy kryć?? 22.02.06, 23:22 Piękna jest twoja Niunia (a minki stroi równie urocze jak moja kocia księżniczka) :) Odpowiedz Link Zgłoś