nuxli 28.11.02, 15:20 Witam! Co zrobic aby moj pies nie obgryzal tapet? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.pietron Re: obzeranie tapet 28.11.02, 18:18 Jeśli jest szczeniakiem to raczej spisać tapety na straty , jeśli jest dorosłym psem to nie jest to normalne zachowanie i można je przypisywać zaburzeniom behawioralnym. Napisz coś więcej , w jakim wieku jest twój pies , kiedy to robi , czy oprócz tapet zdarza mu się zniszczyć coś jeszcze – może będę mógł dać ci wtedy bardziej wyczerpująca odpowiedź. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nuxli Re: obzeranie tapet 29.11.02, 12:05 Witam! No wiec tak. Mojego pieska wzielam ze schroniska 2 lata temu, mial wtedy okolo pol roku (tak podejrzewam - bo byl to okres kiedy gubil uzebienie). Pierwszy raz obgryzl mi tapete jakis rok temu - ale tlumaczylam to mlodzienczym wigorem. (Jest bardzo wesolym, pelnym energii kundelkiem do dzisiaj.) Niedawno zmienilam mieszkanie i znowu to zrobil. Pomyslam ze aklimatyzuje sie w nowym miejscu. Ale zadziwilo mnie to, ze obdziera tapete tylko w miejscach gdzie znajdują sie puszki z kablami energetycznymi, lub telefonicznymi. Czyni tez inne szkody, ktore z reguly dotycza mojej osmioletniej corki. Z namietnascia obgryzaj jej klocki i kapcie. Czasami sie smieje ze uczy ja porzadku, bo niszczy jej rzeczy tylko wtedy, gdy ich nie posprzata. Jak jest porzadek to nic nie zbroi. Ostatnio przywiozlam mu z lasu duzego kija, zeby mial zajecie przez okres (8 godzin) kiedy nas nie ma w domu. Ale kij cieszy sie powodzeniem gdy jestesmy w domu, jak nas nie ma woli klocki, lub tapete. Ciekawe jest jeszcze to ze nie robi tego codziennie, trudno jest zauwazyc od czego to zalezy. Bywaja dlugie okresy bez zadnej psoty. Problem pojawil sie teraz, poniewaz robie remont i boje sie ze nie zdaze nacieszyc sie nowym wystrojem mieszkania. Co prawda w miejscu gdzie dotychczas obgryzal tapete (przedpokoj) beda polozone gladzie, ale tapeta bedzie w duzym pokoju. Mam nadzieje ze znajdzie się jakis "zloty srodek" na wybryki mojego pupila. Goraco pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: obzeranie tapet 01.12.02, 19:20 Rzeczywiście problem jest duzy - a ja szczerze mówiąc nie jestem w stanie ani wyjaśnić przyczyn dziwnego upodobania do tapety ani w jakikolwiek sposób ci poradzic cóż możesz z nim zrobić. Nie wygląda mi to na lęk separacyjny ponieważ nie zdarza się to codziennie gdy wychodzicie z domu , to raczej fantazja i nuda. Wiem , że moja odpowiedź nie rozwiąże problemu . Spróbuj jednak skontaktować się zoopsychologiem - dr Joanna Iracką - dziewczyny z recepcji kliniki Multiwet w której pracuje podadza ci na nią namiary. Telefon do Multiwetu znajdziesz w Gazecie Wyborczej. Jesli nie jesteś z Warszawy - poszukaj wątku agresywna kotka ( sierpień- wrzesień) tam napisałem jak się z nią skontaktować. Odpowiedz Link Zgłoś