avasawaszkiewicz Re: mam pytanie do weteryniarza 29.10.06, 19:04 Na Twoim miejscu poszłabym z tym problemem do lekarza. Nie napisałaś w jakim jest wieku i od kiedy zauważyłas problem??? W takim wypadku należy wykluczyć inne dolegliwości mogące dawać takie objawy. Być może przyczyną jest choroba serca, czy jakieś zapalenie błon śluzowych, może to jakaś alergia. Nie wiem jak wygląda wydzielina lekarz sam ją oceni. Ważny jest też stan oczu kociaka no i jego ogólna kondycja. Czy kociak nie męczy się za szybko itp. Nie zapomnij aby przed pójściem do kliniki NIE MYĆ kociaka. Przyprowadzić go z brudnym noskiem aby dało się ocenić co jest tego przyczyną. Owszem te problemy zdarzają się dość często u persów ale czasami dochodzi do komplikacji (podraznień błon śluzowych, wnikania bakterii itp) lub też przechodząc z takimi problemami do porządku dziennego często dochodzi do niedopatrzeń. Przezorny zawsze ubezpieczony. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: mam pytanie do weteryniarza 30.10.06, 00:05 Witaj, To nieprawda i na pewno nie wystarczy przemywanie wodą. Być może kot w dzieciństwie przechorował koci katar i teraz ma przewlekły stan zapalny zatok, który zwykle trudno się leczy. Może wszystkie w tej hodowli tak mają i stąd to przekonanie właścicielki ... Idź z kotem do lekarza. Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: mam pytanie do weteryniarza 30.10.06, 13:41 ty lepiej posłuchaj, jak ci pani dr i kolega dobrze radza - kota pod pache i do weta. persy mogą mieć 'z natury' skłonności do zapchanego noska, wydzieliny z oczu itepe, ale nie dlatego, że to taki objaw ich zdrowia, tylko dlatego, że ta rasa ma w wyniku hodowli skrócony pysk, co może dawać m.in. takie przykre objawy, co sie zresztą też leczy. no ale nikt ci nie postawi diagnozy przez sieć, a kot choruje - idź z nim do lekarza i to szybko Odpowiedz Link Zgłoś