Dodaj do ulubionych

Pies w podróży

02.11.06, 22:38
Tak się składa, że weekend jadę z moim psem (beagle) w długą podróż
samochodem. Do tej pory jechał maksymalnie 120km. Teraz będziemy jechac 370km
samochodem. Jakie sa Wasze doświadczenia z jazdy z beaglami? Jak często
robicie postoje i w ogóle co jest ważne przy takiej podróży? Z góry dziekuję
za odpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • sherman-doberman Re: Pies w podróży 02.11.06, 23:49
      Nie podałeś-aś jak Twój pies w ogóle znosi podróż samochodem. Piszczy, płacze, czy spokojnie śpi i
      ew. oszczekuje spotykane psy lub krowy. Czy jedzie na siedzeniu leżąc. w pasach. czy w bagażniku?
      Ja zabieram psa regularnie w podróż 2 dniową, razem prawie 2 tys. km. Dużego psa.
      I to dwa razy, bo tam i z powrotem. Nie ma problemu, bo ma
      odpowiednie miejce w samochodzie - specjalnie dla niego zmieniło się wóz na
      station wagon. Zatrzymujemy się tak co 300 -400 km. szukając parkingu z dojściem do jakiegoś pola
      czy lasku lub łąki i spacerujemy przez min. 15 min. Krótka zabawa, jak chce, to pije.
      I oczywiście załatwia sprawy higieniczne.
      Znosi podróż bez najmniejszych kłopotów.
      Nigdy w samochodzie nie pisczał i nie płakał. Gorzej z kotem, który potrafi
      złośliwia nasikać, gdzie się da, mimo że toaleta stoi w pogotowiu i też się go na spacer prowadza.
      Niestety czasem też wymiotuje.
      Nie piszesz też, jaką trasą jedziesz: koszmarne polskie drogi. czy lepsze jakieś warunki podróży.
    • anneczka78 Re: Pies w podróży 03.11.06, 12:30
      Nie mam doświadczenia z beaglem, ale regularnie wożę goldena retrievera:

1) Posiłek na godzinę przed rozpoczęciem podróży i spacer taki trochę dłuższy
      2) W razie potrzeby środki przeciw chorobie lokomocyjnej na kwadrans przed
      (skonsultuj dawkę z wetem)
      3) Do samochodu woda w butelce, jakaś przekąska, np. puszka karmy i miseczka,
      przydadzą się na postojach
      4) Co 2 godziny postój i spacer, nawet krótki
      5) Ja wożę psa w pasach bezpieczeństwa, można kupić w każdym zoologicznym, ale
      czy są potrzebne to zależy od tego, jaki masz samochód

Miłej podróży!
      • myszeks24 Re: Pies w podróży 15.11.06, 16:48
        Ja ze swoim też ni mam większych problemów w podróży, co 200-300 km musze sie
        na chwilkę zatrzymać dla rozprostowania naszych gnatów :) podobnie jak kolega
        wyżej zmieniłam auto na wieksze(vana) żeby było nam wygodniej :)
        • ska_kanka Re: Pies w podróży 15.11.06, 21:42
          A ja dodam ze niezależnie od tego jaki masz samochod, to kup psu pasy, bo
          podczas wypadku taki psiak to prawdziwy pocisk - nie przezyje a i
          wspolpasazerom moze wyrzadzic powazna krzywde.
          • iwa_ja Re: Pies w podróży 15.11.06, 23:50
            Nie mam doświadczeń z samochodem, ale jeżdżę z Rudim co dwa tygodnie między
            Warszawą a Krakowem (pies jest, przypominam, chory na cukrzycę). Znosi to,
            odpukać, dokonale. Mam miskę z wodą, ale jest tak zainteresowany otoczeniem, że
            raczej w ogóle nie pije. Oczywiście przed pociągiem musi być dłuższy spacer na
            wysikanie i wykupienie. Zaraz po też. Po podrózy psa nie ma. Śpi.
            PS. Polecam to, co wymysliłam. Ponieważ mój pies dużo pije i dużo, w związku z
            tym, sika, nauczyłam go sikać na gazety. Czasami widzę w pociągu, że mu się
            chce. Idziemy do kibla, rozkładam gazetę, i...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka