mihnas 10.12.06, 21:15 Żółw nie je od kilkunastu dni , skorupa zrobiła się miękka i weterynarz podawał mu wapno i witaminy a przez szczelinę między płatami skorupy zaczęła wyciekać krew . Co zrobić ? Pomocy ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karaluch88 Re: problem z gadem 10.12.06, 21:42 nie jestem weterynarzem ale interesuje się terrarystyka kilka lat moim zdaniem jest to powazne odwapnienie, szkoda ze dopiero teraz zolw znalazl się u weta... ja bym mu wpuscil krople d3 z apteki do wody, dał kostke wapienną i probował jednak podac pokarm Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.cz Re: problem z gadem 12.12.06, 08:52 Tak "zaocznie" to nikt Ci diagnozy nie postawi ... Nawet nie piszesz jaki to gatunek. Miękka skorupa to zapewne pokłosie przetrzymywania zwierzęcia egzotycznego w nieodpowiadających danemu gatunkowi warunkach, serwowania diety niewłaściwej, źle zbilansowanej ... (vide opis posiadanego przez Ciebie gatunku). Miękka skorupa nie robi się z dnia na dzień - na takie zmiany "pracuje" się latami ... W takim stanie samodzielne leczenie domowymi sposobami niewiele da. Wyciekająca krew brzmi bardzo niepokojąco - nie jestem weterynarzem, więc jedyne co mi się kojarzy to posocznica, ale napewno diagnoza może być zupełnie inna. Piszesz że chodzisz do wetetynarza? Czy specjalizuje się w gadach? Dane wetów takich są tu: www.terrarium.com.pl/dzial/weterynarze jednak niektórzy są lepszymi specjalistami, w tak trudnym przypadku, jeżeli masz możliwość przejechać się do Wawy - polecam A. Malutę, jeżeli masz blisko do Wrocławia - dr Piaseckiego, jeżeli raczej do Poznania - p. Pabjan - dyrektorkę poznańskiego zoo. Odpowiedz Link Zgłoś