Dodaj do ulubionych

Jaką rase wybrac?

06.03.07, 00:16
Hej... Man pytanie. Zastanawiam sie jakiej rasy kotka kupic. Myślałam nad
persem/egzotykiem lun maine coonem.
Moje wymagania: Kotek ma byc pieszczotliwy, przytulasty i w miare spokojny.
Zeby lubiał byc noszony na rekach i siedzial na kolanach.
Prawdopodobnie polecicie mi persa. Pewnie macie racje. Jak bylam mała to
mielismy persa. Był wlasnie taki kochany...
A co do maine coonow... to czy one z reguły sa żywiołowe i aktywne? Nie miałam
nigdy kontaktu bezpośredniego z tą rasa, a z tego co czytalam przywiązują sie
bardzo do czlowieka, ale czy to znaczy ze lubia byc przytulane i pieszczone?

A moze innego? Myslalam nad ragdollem ale tak po prawdzie to nie mam 2 tys. na
kota...
Pewnie zaproponujecie tez kotka ze schroniska. Myslalm nad tym ale chyba
jednak wole rasowca.
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 00:37
      Proponuje kotka ze schroniska - rasowca europejskiego ;)))).
    • ca-mila Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 00:46
      Kot z rodowodem, to kot z udokumentowanym pochodzeniem. Znamy jego przodków i
      jesteśmy pewni, że odpowiadali wzorcowi wybranej przez nas rasy, oraz że nie
      byli nosicielami żadnej wady genetycznej, ani groźnej choroby wirusowej. Fakt,
      że kot nie posiada rodowodu, świadczy że jego rodzice albo nie powinni być
      rozmnażani ze względów zdrowotnych, albo nie mieli wiele wspólnego z kotami
      rasowymi, lub też że osoba, która kota sprzedaje jest zwykłym “rozmnażaczem” -
      pseudohodowcą, który dla chęci zysku i własnej zachcianki rozmnożył kota, nie
      dbając o jego zdrowie ani dobro rasy.

Pseudohodowcy często znajdują różne pseudopowody, dla których ich kocięta nie
      mają rodowodów. Powody te sprawiają, że kocięta bez rodowodów wydają się być
      kusząco tanie. Niestety w tym przypadku chytry traci po wielokroć. Pseudohodowca
      nie należy do związku regulującego zasady hodowli i narzucającego na niego
      obowiązek przestrzegania przepisów hodowlanych (a te mają na celu jedynie dobro
      zwierząt). Jeśli kot nie posiada rodowodu, nie możemy wiedzieć NIC o jego
      przodkach. Nie jesteśmy również w stanie przewidzieć jakie będzie jego
      potomstwo. Taki kot może przypominać kota określonej rasy, ale tak na prawdę nie
      jest jej przedstawicielem. Pseudohodowca często oddaje kocięta zbyt młode, nie
      szczepione, źle żywione i chore. Przepisy hodowlane regulują zasady sprzedaży i
      traktowania zwierząt, zabraniają między innymi sprzedaży kociąt na aukcjach
      internetowych, trzymania kotów w klatkach i zbyt częstych miotów.
    • ca-mila Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 00:51
      Nie nabijaj kabzy ludziom, ktorzy traktuja swoja koty jak maszynki do robienia
      pieniedzy, a kocice rodza kilka razy w roku. Powiesz, ze nie chcesz nabijac
      kabcy hodowcom, ale moim zdaniem dla nich to jest jednak hobby, traca czas,
      pieniadze na wystawy, na dbanie o kota. Mam nadzieje, ze nie uznasz, ze z
      pewnoscia sprzedaje koty z rodowodem :) Nie, mam znajdki, ktore znalazlam na
      smietniku i od tej pory interesuje i dotyczy mnie bezposrednio problem
      bezdomnosci zwierzat i uwierz mi, ze takie pseudohodowle w sporym stopniu
      poglebiaja pseudohodowle, a bezdomne persy, syjamczyki sa dosc codziennym
      widokiem...
      • ca-mila Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 00:52
        pogłebiają bezdomnośc ^
    • beza007 Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 00:56
      ja lubie wszystkie koty,ale od roku mam norweskie leśne są one bez rodowodu
      posiadają wszystkie cechy fizyczne rodowodowych kotka jest delikatna lubi
      pieszczoty biega za papierowymi piłeczkami, kocurek który zginął mi trzy
      tygodnie temu wskakiwał na kolana i domagał się głaskania,lubił wychodzić na
      podwórko kiedy padał deszcz,nurkował za rybkami w oczku wodnym,podchodził do
      obcych żeby się przywitać z nimi i pozwalał się brać obcym na ręce,myślę że
      dlatego mi zginął bo każdy mógł go wziąć na ręce.Kiedy oba kotki były razem
      urządzały sobie tory przeszkód i rywalizowały o lepsze miejsce w moim
      łóżku.jedynym minusem tej rasy to mnóstwo sierści w domu
      • ca-mila Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 01:04
        Napewno kotki sa (jeden był)kochane, śliczne i mądre. Ale skoro tak je kochasz,
        czy nie będzie Ci przykro jak niebawem pod Twój dom przybiegnie grupka takich
        samych tylko bezdomnych? A tak się własnie konczy niekontrolowane rozmnazanie,
        jak nizej pisalam widok bezdomnego persa nie jest juz zbyt rzadkim zjawiskiem.
        A co sie stało z Twoim nieżyjącym kotem?
        • beza007 Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 01:24
          skąd wiesz że mój kot nie żyje ja wierze że się znajdzie
        • beza007 Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 01:27
          jeśli chodzi o niekontrolowane rozmnażanie to było jest i będzie taki jest dar
          natury kto dał ludziom prawo do ingerencji w nawyki zwierząt
          • ca-mila Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 01:34
            Mam nadzieję, że żyje, trzymam kciuki, zle zrozumiałam Twoją wcześniejszą
            wypowiedź.
            Właśnie prawem, a wręcz obowiązkiem ludzi jest brak zgody na bezdomnosc i
            ingerowanie w "nawyk" trzykrotnego rozmnazania sie w roku przez kazda
            kotke.Uważasz, że darem natury jest bezdomnośc zwierzat domowych, za ktore
            odpowiedzialnosc spoczywa na czlowieku, ktory je udomowil?
            • eviana Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 01:59
              Czy ktos modly mi odpowiedziec na pytanie ktore zadalam? Nie pytalam o koty
              nierasowe i ich pseudohodowle. Chce kota z rodowodem. Pytam o cechy ras!

Mialam persa, był chory, cos z nerkami, juz nie pamietam to bylo dawno...
              Zreszta był juz stary i z wetem uznalismy ze lepiej zeby sie nie meczyl :( :(
              • szanell Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 11:18
                ragdoll ... oto mały cytacik
                "Ragdolle są nadzwyczaj czułe i łagodne. Są prawie całkowicie pozbawione
                instynktu walki, co oznacza, że nie bronią się, kiedy zostaną zaatakowane.
                Należy też zwracać szczególną uwagę na zabawy ragdolli z dziećmi, ponieważ ze
                względu na wyjątkową cierpliwość tych zwierząt, pozwalających dzieciom na
                wszystko, istnieje duże niebezpieczeństwo skrzywdzenia zwierzęcia. Mimo, że
                koty te nie reagują na zaczepki, najbardziej lubią towarzystwo osób spokojnych
                i zrównoważonych. Bardzo przywiązują się do właściciela i często chodzą za nim
                po domu jak małe szczeniaki. Nie należą do kotów o dużym stopniu aktywności,
                ale lubią zabawę i różnorodne zabawki. Mimo, iż nie są głośne, potrafią
                upominać się o swoje (np. o posiłek). Koty te są inteligentne i lubią sprawiać
                przyjemność swoim właścicielom, łatwo dają się ułożyć. Ragdolle najlepiej jest
                trzymać w mieszkaniu, ale w szczególnie korzystnych warunkach można je
                wypuszczać do ogródka.
                "
                • szanell Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 11:27
                  co do ceny, to rzeczywiście ragi są drogie, ale czesto mozna kupić kociaka
                  taniej np. gdy jest żle wybarwiony, ma załomek. trzeba pytać i szukać,a chyba
                  warto :)jeśli to ma być wymarzony kociak
              • annb Re: Jaką rase wybrac? 06.03.07, 11:20
                eviana polecam wyszukiwarkę i fora dla milosnikow
                nie odsylam cie nie_wiadomo_gdzie ale tam znajdziesz masę odpowiedzi na zadane
                pytanie
                ja mam mco :) i nfo
                mco wlasnie dzieki lekturze roznych stron o tej rasie
          • annb zaraz, moment 06.03.07, 11:19
            beza007 ty trzymasz nierasowe koty po to aby je rozmazac ?
            bo czegos nie rozumiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka