Dodaj do ulubionych

Żywienie psa

17.05.07, 00:47
Być może bylo już o tym na forum ale ciężko znaleźć. Mam 2,5-miesięcznego
szczeniaczka Yorka. Piesek jest zdrowy, wesoły, ładnie je. Do tej pory rano
dostawał lekkie śniadanie (najczęściej biały ser), następnie Royal'a dla
szczeniąt namoczonego w wodzie (2-3 razy w ciągu dnia) i jeden posiłek
(ryż/kasza z marchewką, gotowanym, specjalnie dla niego, mięsem, etc.).
Przy ostatniej wizycie dowiedziałam się od weterynarza, że bezwzględnie
powinnam się zdecydować na jeden typ żywienia (tzn. gotować mu lub podawać
wyłącznie karmę) przy czym karma (sucha) jest zdecydowanie najlepsza.

Mam w związku z tym pytanie do fachowców:
Jaka jest Wasza opinia dot. żywienia psów?

Czy rzeczywiście należy wybrać tylko jeden sposób karmienia? Zanim kupiłam
psa sporo o tym czytałam i wiem, że opinie są podzielone. Powiem szczerze:
jakoś trudno mi się przekonać do karmienia psa wyłącznie suchą karmą.
Najchętniej suchą karmę zostawiłabym jako bazę, 1 posiłek dziennie mógłby
stanowić właśnie jakiś ryż+warzywka+gotowane mięsko. Tymi "chrupkami", nawet
jeśli mają wszystkie niezbędne składniki, wydaje mi się, że pozbawiam psa
jakihś innych atrakcji smakowych. Całe życie na chrupkach?
Z obserwacji psa moich znajomych: roczny pies karmiony tylko (dobrą, suchą)
karmą, nigdy nie karmiony przy stole, nie uczony żebrania aż trzęsie się
za "ludzkim" jedzeniem, kradnie im z talerzy kotlety, parówki, etc:)

Mój, na razie, jedzenie mieszane: je spokojnie, nie jest łapczywy (jak często
szczeniaki), ma apetyt, ładną sierść. Więc jak to jest z tym żywieniem
psiaków? Nie chcę robić mu krzywdy więc podpowiedzcie co byłoby dla niego
najlepsze?

I przy okzaji: co sądzicie o myciu psich zębów? Jeżeli tak to od kiedy zacząć?

Pozdrawiam Was
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Żywienie psa 17.05.07, 01:27
      Faktycznie masz racje, ze opinie dot. zywienia psow karma suchą i karmą
      gotowaną sa bardzo podzielone.
      Napisze, jakie jest moje zdanie w tym temacie. Jak wiadomo, pies potrzebuje
      róznorodnych witamin i składników mineralnych i innych komponent żywnieniowych
      zawartych w pokarmie. Zadaj sobie sama pytanie: jaki pokarm ma szansę zapewnic
      psu wszystkie potrzebne składniki - jednostajny i ciagle taki sam, czy tez
      bogaty i róznorodny?
      Całkowicie się z Toba zgodze, że podawanie psu wciaz tej samej np. suchej,
      karmy, nie jest najlepszym pomyslem. Oczywiscie sa sytuacje kiedy pies MUSI byc
      absolutnie tylko i wylacznie na jednej diecie - ale jest to spowodowane
      okreslonymi chorobami, ktore czesto leczy się własnie specjalna dietą.
      Jednakze zdrowy pies potrzebuje różnorodnego pokarmu, dlatego osobiscie jestem
      zdania, ze warto psu podawac na przemian np. karmę suchą i karme gotowaną, a
      takze inne przekąski typu owoce, jajka, dużą długą kosć z główką chrzęstną itp.
      Niektóre psy nie przyswajają wszystkich składników z suchej karmy; zazwyczaj
      potrzebne skłądniki zywieniowe lepiej przyswajane sa ze świeżej karmy.
      I jeszcze jedna rada na koniec: nie namaczaj suchej karmy w wodzie!!!
      czyniąc w ten sposób gwarantujesz psu duży kamień nazębny za kilka miesicy.
      No własnie - warto psu myc zeby, najlepiej codziennie zaczynajac od jutra!
      Yorki maja tendencje do odkładania kamienia, a jeszcze ta namoczona karma...
      • juka_2 Re: Żywienie psa 17.05.07, 01:40
        Dziękuję za odpowiedź.

To "moczenie" karmy w wodzie to rada wprost od weta. Stosowałam się do tego bo
        wydawało mi się, że będzie miał problemy z pogryzieniem, źle strawi, itd
        Podobno młodemu tak trzeba (wg. weterynarza)

Rozumiem, że nie trzeba?:)

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
        • genek8 Re: Żywienie psa 17.05.07, 04:46
          zamiast namaczac jak boisz sie ze zle strawi to doloz do suchej karmy troche
          jogurtu naturalnego na dno. pies wrabie wszystko zawsze (moja tak ma)
          pozdrawiam. taki madry jestem bo tu mi ktos tak doradzil
        • poli2003 Re: Żywienie psa 24.06.07, 11:15
          hej, zywienie sucha karmą jest najlepsze - w zadnym innym pokarmie nie otrzyma
          twój pies wszystkich składnikow potrzebnych do prawidłowego rozwoju -
          szczególnie szczeniak. takie mity o gotowanym jedzeniu i "resztkach" ze stołu (
          co za róznica czy ta marchew dasz ze swojego talerza czy ugotujesz osobno .. ?)
          ja mam psa rasy ogromnej który musiał jako szczeniak jesc wysokoenergetyczna
          karme zawierajaca składniki dzieki którym nie ma teraz problemów ze stawami itd.
          jakbym miała mu dac te wszystkie składniki w gotowanym jedzeniu to nie
          zmiesciłoby sie wszystko w żołądku małego psa.
          odpowiednie jedzenie wole zostaic ekspertom a takie gatki szmatki ze musi jesc
          jogurt !!!! wsadzmy miedzy bajki. niektóre psy jadły by tylko niezdrowe
          słodycze itd.
          ciekawe przekąski zostawmy jako deser ( nagroda ) jak chcemy czegos psa nauczyc
          i bedzie wtedy bardzo zadowolony i zdrowy - jak je suche oczywiscie tylko z
          kalsy bardzo dobrych karm!!!

• sweetwitch Re: Żywienie psa 24.06.07, 15:28
            A co jezeli pies nie lubi suchej karmy??

Ja wiem ze to nie kaprysne dziecko i jak sie go przeglodzi to zje wszystko ale
            chyba nie o to w tym chodzi.
            Np wolalabym zeby moj pies wcinal karme, tysiec problemow mniej z wymyslaniem
            jedzenia zeby bylo w miare zbilansowane.

Ale co poradzic jak on suchej karmy, nawet tej najlepszej, poskubie troche i
            zostawi 3/4 miski, a gdy mu sie da miche mleka z makaronem to wcina jakby rok
            glodowal, to samo z miesem surowym czy wedzonym, nie wspomne juz o tym ze
            najwieksza radoche sprawia mu podkradanie sloniny!!

Zreszta czy ktos z was chcialby byc karmoniy wiecznie suchym prowiantem??
            Zdrowie, zdrowiem ale przeciez to jest zywe zwierze i nie zdechnie czy bedzie
            mniej szczesliwy, tylko dlatego ze jednego dnia nie dostanie 100%
            zapotrzebowania na wszystkie elementy. A grugiego zafunduje mu sie lekka nadwyzke.

Czasami gdy czytam takie tematy zastaawiam sie czy tak samo dbacie o swoje i
            czlonkow swojej rodziny diety. Czy pilnujecie zeby znalazly sie tam wszytskie
            niezbedne elementy w odpowiednich proporcjach z wykluczeniem wszystkich
            syubstancji szkodliwych;)
            Troche umiaru - mowimy o kochanym zwierzeciu ale caly zwierzeciu, ktore nie moze
            byc karmione tylko suchym specyfikiem.

Aha tak mi sie przypomniala rada weterynarza. Dawac szczeniakowi do obgryzania
            swierze kosci cielece.
            Nie dosc ze psy to absolutnie uwielbiaja to znajduje sie tam masa
            latwoprzyswajalnych elementow niezbednych do budowy ukladu kostno-szkieletowego.
            Jestem pewna ze tego w suchej karmie sie nie znajdzie.
    • rezurekcja Re: Żywienie psa 25.06.07, 15:17
      juka_2 napisała:

> Mam w związku z tym pytanie do fachowców:
      > Jaka jest Wasza opinia dot. żywienia psów?
      >
      > Czy rzeczywiście należy wybrać tylko jeden sposób karmienia?

Nie jestem fachowcem, ale sie tez wypowiem. Ja mam owczarka poniemieckiego,
      wszystkozernego. Poczatkwow zamierzalam go zywic sucha karma. Ale przeczytalam
      sklad chemiczny i sie zniechecilam. Bo tam byly oprocz roznych skladnikow
      takze barwniki i konserwanty. A ja mam taki poglad, ze nalezy jak najmniej jesc
      chemii spozywczej.
      Dlatego gotuje mu domowe zarcie. Mieso drobiowe albo podroby i warzywa, czesto
      mrozonki (wloszczyna albo zupa), bo nie chce mi sie kroic i do tego kilka
      garsci ryzu. Gotuje mniej wiecej raz na tydzien, dziele na porcje i
      zamrazam.
      CZasem dostaje "biale" jedzonko: bialy ser, chleb, kefir albo jogurt. Uszy mu
      sie trzesa.
      CZasem chleb smazony z jajkiem.
      CZestuje go wszystkimi owocami, ktore sama jem. Tylko cytryna mu nie pasuje,
      za to kapusta kiszona - bardzo.
      Wiec uwazam, ze mozesz i Ty probowac czestowac psa roznymi pokarmami. Byle nie
      ostro przyprawionymi. Tyle, cze moze jeszcze nie teraz, bo piesek jes bardzo
      mlody.
      • poli2003 Re: Żywienie psa 25.06.07, 16:19
        kazdy dba o swojego psa jak chce. ja musze zapewnic mojej suni najlepsze
        jedzenie bo inaczej bedzie chorowała ( jest(była ) alergikiem ). byłaby
        zadowolona gdyby mogła zjadac resztki typu ; makaron, ziemniaki itd, to jak
        dziecko które mogłoby jesc tylko słodycze - ale czy to jest dobre nie sądze.
        tylko w polsce panuje zwyczaj gotowania dla psów i to tez zanika na szczescie (
        dla piesków ).
        mieszkalam kilka lat zagranica i karmilam karma psa ktorea od niedawna jest w
        polsce i jest bez konserwantow - jedna z najbardziej popularnych karm we
        francji 1stchoice.com.pl - oczywiscie są tez inne dosc dobe karmy w polsce i
        wybór jest duży, wiec nie wiem dlaczego jeszcze niektórzy ładują w psa
        makaron.....
        • rezurekcja Re: Żywienie psa 25.06.07, 17:39
          poli2003 napisała:

> kazdy dba o swojego psa jak chce. ja musze zapewnic mojej suni najlepsze
          > jedzenie bo inaczej bedzie chorowała ( jest(była ) alergikiem ).

karmienie psow chorujacych przewlekle to inna sprawa.

> zadowolona gdyby mogła zjadac resztki typu ; makaron, ziemniaki itd,

to nie sa resztki.
          Ja swojemu zawsze daje ziemniaki do zupy.

> wybór jest duży, wiec nie wiem dlaczego jeszcze niektórzy ładują w psa
          > makaron.....

Dlatego, ze karmy weterynaryjne nie sa tanie, na przyklad.
          Poza tym,te psy jedza ten ladowany w nie makaron i zyja, majac sie najczesciej
          dobrze.
          CZego i Twemu psu zyczymy.
    • ada8289 Re: Żywienie psa 18.02.16, 14:09
      Ja jedynie staram sie czerpać wiedzę z for specjalistycznych jeśli chodzi o psy i ich wychowanie i na tym blogu www.kochampsy.org/category/zywienie/ wyczytałam że ważna jest dobrze dobrana dieta i karma mająca potrzebne składniki odżywcze słyszałam też że ludzie polecają zapytac weterynarz jesli chodzi o karmieni, co do mycia zębów to ja używam kości do czyszczenia zębów, co o tym myślicie ?
      • ekspert_klinika.arka Re: Żywienie psa 18.02.16, 23:00
        Kości do czyszczenia zębów to nie jest dobry pomysł. Poza zabiciem nudy nie ma innych korzyści z gryzienia kości. co więcej fragment kości mogą pozostawać między zębami, twarde kości mogą spowodować uszkodzenie zębów, u wielu psów częste jedzenie kości powoduje obstrukcje.

Higiena jamy ustnej to głównie szczotkowanie zębów, karma stomatologiczna, gryzaki stomatologiczne, dodatki do karmy. Wybierając produkty higieniczne warto sprawdzić, czy mają atest Veterinary Oral Health Council.
        • olivkah Re: Żywienie psa 01.03.16, 18:26
          "Higiena jamy ustnej to głównie szczotkowanie zębów, karma stomatologiczna, gryzaki stomatologiczne, dodatki do karmy. Wybierając produkty higieniczne warto sprawdzić, czy mają atest Veterinary Oral Health Council. "

A temu kto czyści ząbki?
          bi.gazeta.pl/im/1/3922/z3922121Q,Wilk-z-Bieszczad.jpg
    • dzedlajga Re: Żywienie psa 28.02.16, 22:37
      Wątek bardzo stary, ktoś go wyciągnął, żeby pospamować ale odezwę się w temacie - może komuś się przyda. Mieszanie różnych rodzajów jedzenia (gotowane, surowe, karmy gotowe) wymaga odpowiednich odstępów czasowych między posiłkami, bo każdy z nich jest inaczej trawiony. Najdłużej zalega w żołądku karma sucha - ok. 8 godzin a najkrócej surowe mięso (chyba 3, ale nie jestem pewna). Jeśli ktoś jest zainteresowany to proponuję poszukać na barfnyswiat.org. Pamiętam, że gdzieś tam było coś na ten temat. Jeśli przestrzegać zaleconych odstępów czasowych to raczej nie wydaje mi się, żeby podawanie różnych posiłków miało być szkodliwe.
      • szyszkasosny Re: Żywienie psa 29.02.16, 09:54
        Moje psy zawsze oprócz karmy dostawały gotowane. Karma wprowadzona została jako rodzaj bezpiecznika, żeby przyzwyczaiły się i jadły w razie braku czasu na gotowanie. Często chodziłam do weterynarzy i widzę różnicę w wyglądzie psów karmionych samą karmą suchą. Są mniejsze.

Teraz mam dodatkowo utrudnione życie, bo pies ma silną alergię. Je ryż z warzywami i rybą wieczorem, a rano ( bardzo rano, bo wyniósł z poprzedniego domu rozpoczynanie dnia o 5 rano :/ ) dostaje połowę zalecanej porcji suchej karmy. Je też banany i jabłka i suchy chleb.
    • dagusia80 Re: Żywienie psa 01.09.16, 11:01
      Ilu ludzi, tyle opinii. Ale to jest tak, jeśli karmsz różnymi sposobami to mała szansa, że dostarczysz psu wartości odżywczych w odpowiednich proporcjach. Efekt - pies chorujący, niejadek, ospały, agersywny - opcji jest wiele, ale żadna nie jest dobra. Dlatego ja jestem zwolenniczką jednego sposobu karmienia, ale tak jakby łączącego zalety mieszanego sposobu karmienia :D Kupuję karmę z naturalnych składników, taka w internecie Doctor Dog się nazywa, ona nie ma chemii tak jak suche marketówki (czyli ten plus gotowania samemu) ale też ma wszystkie niezbędne składnki mięsko, warzywa, witaminy (proporcje zaleta gotowych karm). Pies nie narzeka ;)
      • addart Re: znowu reklama? 01.09.16, 15:57
        Dagusiu, ile ten doctor Dog płaci ci za reklamę? Wyciągnij jeszcze parę wątków, więcej zarobisz...
    • panciopancia Re: Żywienie psa 05.09.16, 07:43
      Dzień dobry. Warto zacząć od końca. Zamiast mycia zębów proponuję kupowanie dobrej jakości suchej karmy, twardej, ale o wielkości groszku - od czasu do czasu można zaserwować psu paluszki czyszczące zęby, pod warunkiem, że nie jest uczulony na żaden ze składników.
      Gotowanie w domu będzie lepsze od suchej karmy tylko wówczas, gdy użyjemy do niego bardzo dobrych produktów. Trzeba jednak mieć na to czas i odpowiedni budżet. Odradzam mieszanie posiłków - karma i gotowanie własne, bo pies do karmy musi się przyzwyczaić. Od czasu do czasu można mu dać w formie nagrody domową przekąskę - trochę sękarka czy odsolonej (wymoczonej w wodzie wędliny).
      Na suchej karmie oszczędzać nie wolno. Niestety yorkowi nie będzie smakować każdy z jej rodzajów. Z doświadczenia kilku znajomych polecam: Cibau, Nutra Gold Holistic (najlepsza relacja ceny do jakości), Brit Care (w zależności od smaku - lubią Vension - dziczyzna, ale też z kurczaka). Wszystkim znanym mi yorkom najbardziej smakowała żółta Acana dla juniorów.
      PancioPancia.blogspot.com
    • izazalew Re: Żywienie psa 29.09.16, 07:20
      Kingsmoor to karma bardzo wartościowa, dobrej jakości, bezglutenowa, idealna dla wrażliwych zwierzaków - takich jak moje...
      • panciopancia Re: Żywienie psa 03.10.16, 10:09
        Podobno najbardziej "czysta" to Fish for dog. Można je porównać?
    • ekologiczny Re: Żywienie psa 30.04.20, 19:47
      Spróbuj dobrać coś dla psiaka z firmy REICO. Bardzo dobrej jakości niemieckie produkty z wysoką zawartością mięsa i w ogóle bez substancji chemicznych. Nie mają żadnych wzmacniaczy smaku ani pobudzaczy apetytu, więc pewnie zje tyle ile potrzebuje do najedzenia się. W Polsce są na stronce karmaorganiczna.pl , rozejrzyj się i poczytaj.
    • yuppiki Re: Żywienie psa 21.11.22, 11:49
      Moje psy karmione wyłącznie tym co sama jem żyją długo i nie chorują. Do tego mają absolutnie zdrowe zęby. To samo jedzą moje koty, zdrowe z przepiękną sierścią. Moh pierwszy whippet żył 16 lat, obecny ma 13 i jest w super formie. Daje kości, bo tylko one mogą zadbać o zęby. Nigdy nie myłam psom zębów, a zdażyło się raz, kiedy to lekarz weterynarii na podstawie uzębienia odjął mojemu psu kilka lat. Mój kolejny pies u chodowcy karmiony sucha karmą, śmierdział psim odorem. Kilka dni na ludzkim, zdrowym jedzeniu i jego zapach zmienił się, ładnie pachnie, a nie śmierdzi. Mam koty i psy od prawie 30 lat, zawsze były zdrowe. Zdrowe jedzenie to zdrowy zwierzak. Karmy suche czy mokre to jednak przetworzone żarcie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka