Dodaj do ulubionych

kot wymiotuje

21.06.03, 09:12
mój 4 letni kocur systematycznie wymiotuje, czasami zdarza mu się to 2-3
razy w tygodniu, czasami raz, a czasami wcale; taki stan trwa od bardzo
dawna; do tej pory myślałam, że to obżarstwo, bo je bardzo łapczywie i w
dużych ilościach, ale dziś nie dostał jeszcze śniadania i zwymiotował żółć;
kot jest odrobaczony i do tej pory jedyną poważną chorobą była przebyta w
wieku 3m bardzo silna robaczyca, która sparaliżowała go na tydzień; co mu
może być?
Obserwuj wątek
    • babazgaga Re: kot wymiotuje 21.06.03, 11:48
      Moja kotka (2 lata) ma to samo, i do tego alergie pokarmową, więc nie karmię
      jej żadnymi puszkami (kiedyś wymiotowała i drapała się od razu po zjedzeniu
      puszki). Wczoraj bylam u weta z tymi wymiotami. Pierwsze pytanie bylo o
      odkłaczacz, ale dostaje codziennie, i wcale kłakami nie wymiotuje. Dostała nowy
      odkłaczacz, weterynaryjny, bo może jest uczulona na coś z tamtego (sklepowego).
      W przyszłym tygodniu idę z nią na badania krwi, bo takie wymioty mogą być
      objawem czegoś poważnego w stylu nerki/wątroba/trzustka:( i nie należy ich
      lekceważyć. Gorzej, że moja kocia bbb źle reaguje na strzykawkę, więc
      pobieranie krwi wymaga specjalnej otoczki (umówienie się, dwóch wetów, ja i
      jescze ktos do pomocy - dwie osoby trzymają kota, trzecia głaszcze i uspokaja,
      czwarta pobiera krew).
      • trik Re: kot wymiotuje 22.06.03, 08:34
        babazgaga napisała:

> no cóż mój kot też ma alergie pokarmową i raz na jakiś czas dostaje
        zastrzyki które mu pomagają, ostatnie dostał w lutym i teraz znów się zaczyna
        drapać; napisz co dajesz swojej kocicy do jedzenia; moje koty jadą głównie na
        wołowinie
        pozdrawiam
        • babazgaga Re: kot wymiotuje 22.06.03, 12:05
          Moja zaraza nie chce jesc wolowiny, po rybie sie drapie, po podrobach sie
          drapie, nie drapie sie po piersiach z kurczaka z rosolu ale na karmienie samym
          kurczakiem mnie nie stac. Dostaje karme weterynaryjną dla kotów alergicznych,
          którą je niechętnie, ale je.
          Pozdrawiam
          Babazgaga
          PS. Od przedwczoraj nie zwymiotowała, może to faktycznie była kwestia innego
          odkłaczacza
          • babazgaga Re: kot wymiotuje 22.06.03, 12:07
            ps. moja kotka też dostała w lutym zastrzyki i pare miesiecy był spokój, a
            teraz zaczęła sie drapać
            • trik Re: kot wymiotuje 22.06.03, 19:07
              jaką karmę dostaje i czy można ją normalnie kupić ? no i czy jest bardzo droga?
              weterynarz polecał karmę z baraniną, ale to chyba kupuje sie wyłącznie u
              weterynarzy...
              • wybredna Re: kot wymiotuje 23.06.03, 08:52
                Można kupić karmę dla alergików,ale warto spróbować także bezo-petu.Jest to
                pasta(najczęściej bardzo smakująca kotom),która zawiera niestrawialne
                tłuszcze.Pokrywają one zgromadzone w żołądku włosy(jak wiadomo kotki to
                czyściochy i bardzo często się liżą) i pozwalają je wydalić.Często takie kule
                włosów są przyczyną wymiotów.Przyczyną może być też podawanie zbyt zimnej karmy
                (np.prosto z lodówki!).
              • babazgaga Re: kot wymiotuje 24.06.03, 15:08
                Dostaje karme dla kotów alergicznych z gromadnikiem i tapioką, weterynaryjną
                (tzn. tylko u wetów można ją kupić), kosztuje 35zł za kg czy coś koło tego,
                starcza jej na jakies 4 tyg, wiec nie jest to bardzo drogo.
                Wczoraj jednak znowu zwymiotowała, mimo innego odkłaczacza (tu uwaga do
                wybrednej - ja takie pasty nazywam właśnie odkłaczaczami, moja zwierza dostaje
                regularnie i codziennie; a zimnego pokarmu nie dostaje bo nie karmie jej
                puszkami z lodowki). W czwartek ide z nią na pobieranie krwi, pewno będzie cyrk
                i jatka, ale kurcze lepiej sprawdzic co i jak
                Pozdrawiam
                babazgaga
                • trik Re: kot wymiotuje 25.06.03, 08:31
                  gdy będziesz już miała wyniki napisz co wyszło
                  pozdrawiam
                  • wybredna Re: kot wymiotuje 25.06.03, 08:43
                    Ja też na pasty usówające włosy mówię odkłaczacze,ale nie każdy musi sie
                    orientować o co chodzi:)
                    Mam nadzieję,ze wyniki badań będą dobre.Życzę powodzenia i czekam na jakąś
                    wiadomość o stanie zdrowia kici.
                  • babazgaga Re: kot wymiotuje 25.06.03, 11:24
                    Jasne że powiem co i jak, jeśli wyjde cało z tego pobierania krwi
                    I od razu przepraszam Wybredną, tak sobie przeczytałam ten swój nawias w
                    poprzednim poscie i mysle że troche niemiło to mogło zabrzmieć. A nie takie
                    były moje zamiary
                    Pozdrawiam
                    Babazgaga
    • adam.pietron Re: kot wymiotuje 25.06.03, 13:22
      Czy wymiociny zawierają tylko soki żołądkowe , czy np. nie strawione resztki
      pokarmu lub włosy?
      Bardzo często koty wymiotują w związku z przyzwyczajeniami higienicznymi – w
      trakcie wylizywania zjadają duże ilości włosów – stąd wymioty.
      Myślę jednak że powinieneś-naś pokazac kota lekarzowi , jeśli wszystko będzie
      w porządku dołącz do jadłospisu pastę odkłaczającą lub wymień diete na taka
      która zawiera czynnik rozpuszczający włosy.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka